foto: REUTERS/SCANPIX
Latvija atteikusi Baltkrievijai izdot opozīcijas politiķi Cepkalo
Baltkrievu opozīcijas politiķis Valērijs Cepkalo.
Politika
2021. gada 7. jūlijs, 15:14

Latvija atteikusi Baltkrievijai izdot opozīcijas politiķi Cepkalo

Jauns.lv / LETA

Latvijas Ģenerālprokuratūra atteikusi Baltkrievijai izdot baltkrievu opozīcijas politiķi Valēriju Cepkalo.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe teica, ka šāds lēmums pieņemts 28.jūnijā.

Par atteikuma iemesliem plašākus komentārus prokuratūrā patlaban nesniedza.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) un tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) jau februāra sākumā publiski paziņoja, ka prasība izdot baltkrievu opozīcijas politiķi ir noraidāma.

Latvijas Kriminālprocesa likumā teikts, ka Latvija personas izdošanu var atteikt, ja izdošanu lūdz sakarā ar politiskiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Tāpat personas izdošana nav pieļaujama, ja izdošanas lūgums ir saistīts ar mērķi sākt personas kriminālvajāšanu vai sodīt personu tās tautības vai politisko uzskatu dēļ vai, ja ir pietiekams pamats uzskatīt, ka personas tiesības var tikt pārkāptas minēto iemeslu dēļ.

Tāpat personas izdošana nav pieļaujama, ja personas izdošanas lūguma izpilde var kaitēt Latvijas valsts suverenitātei, drošībai, sabiedriskajai kārtībai vai citām būtiskām interesēm, teikts likumā.

Veicot izdošanas lūguma pārbaudi, Ģenerālprokuratūra var nosūtīt Ārlietu ministrijai un valsts drošības iestādēm lūgumu sniegt viedokli, lai noskaidrotu, vai izdošana tiek lūgta sakarā ar politisku noziedzīgu nodarījumu vai personas izdošanas lūgums ir saistīts ar mērķi sākt šīs personas kriminālvajāšanu vai sodīt personu tās politisko uzskatu dēļ.

Kā zināms, Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja bija sākusi procedūru pie prezidenta vēlēšanām nepielaistā kandidātā Cepkalo izdošanai no Latvijas, februāra sākumā vēstīja telekanāls "Belarusj 1".

"Izmeklēšanas komiteja nosūtījusi Ģenerālprokuratūrai dokumentus par jautājuma iniciēšanu Latvijai par Cepkalo izdošanu. Pēc Izmeklēšanas komitejas datiem, Cepkalo apsūdzēts virknē korupcijas noziegumu, tostarp par kukuļu pieņemšanu īpaši lielā apmērā," toreiz vēstīja telekanāls.

Cepkalo Baltkrieviju pameta pagājušā gada jūlijā pēc informācijas saņemšanas, ka tiek gatavota viņa aizturēšana, un sākotnēji devās uz Krieviju. Patlaban Cepkalo ar sievu Veroniku uzturas Latvijā.

Pērn jūnija beigās Ģenerālprokuratūra likusi Iekšlietu ministrijai pārbaudīt "nelikumīgas darbības" faktus laikā, kad Cepkalo bijis Augsto tehnoloģiju parka vadītājs. Viņš grasījās startēt 9.augusta prezidenta vēlēšanās, un Cepkalo paudis kritisku nostāju par valsts galvu Aleksandru Lukašenko.

Centrālā vēlēšanu komisijas atteicās reģistrēt viņa kandidatūru, apgalvojot, ka daļa Cepkalo atbalstam iesniegto parakstu neesot derīgi. Turklāt radās jautājumi par viņa dzīvesbiedri, kas neesot norādījusi, ka viņas īpašumā ir bankas "Priorbank" akcijas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās