foto: Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde
Rīgas dome ar stabiņiem neatgriezeniski sabojājusi Tērbatas ielas vēsturisko bruģi
Kultūra
2021. gada 6. jūlijs, 20:51

Rīgas dome ar stabiņiem neatgriezeniski sabojājusi Tērbatas ielas vēsturisko bruģi

Jauns.lv / LETA

Reaģējot uz ažiotāžu sabiedrībā, Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) veikusi Tērbatas ielas apsekošanu un konstatējusi satiksmi norobežojošu elementu nesaskaņotu izvietošanu, tos ieurbjot vēsturiskā bruģa segumā, informē NKMP.

Tērbatas iela ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs" un UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objekta "Rīgas vēsturiskais centrs" daļa. Tās vēsturiskais iesegums ir ar likumu aizsargāta kultūrvēsturiska vērtība, kuras pārveidošana pieļaujama vien tad, ja tas ir vienīgais veids, kā nodrošināt pilsētas attīstību, un ja pārveidojuma rezultātā nepazeminās Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas kultūrvēsturiskā vērtība, skaidroja NKMP.

Respektējot velosipēdistu brīvu pārvietošanos un sabiedrībai ērtākas vides organizāciju, šajā gadījumā NKMP ieskatā negatīvo blakņu ir vairāk nekā ieguvumu.

NKMP negatīvi vērtē un neatbalsta Rīgas vēsturiskajā centrā īstenotos nepārdomātos satiksmi norobežojošo elementu izvietošanas risinājumus, kas, pārvaldes ieskatā, pašlaik būtiski ietekmē un bojā Rīgas vēsturiskā centra pilsētvides tēlu.

"Stabiņi vizuāli diezgan būtiski ietekmē un bojā Rīgas vēsturiskā centra pilsētvides tēlu," intervijā Latvijas Televīzijai sacīja NKMP Rīgas reģiona vadītāja Ināra Bula. "Mēs atbalstām pašvaldības centienus veidot drošu pilsētvidi, bet mēs aicinām respektēt un nebojāt unikālās kultūrvēsturiskās vērtības."

Rīgas domes (RD) Satiksmes departamentā skaidroja, ka stabiņi Tērbatas ielā esot pagaidu risinājums tikai uz vasaras mēnešiem.

Tomēr, kā secinājusi NKMP, bojājumi, kas nodarīti bruģim, ir neatgriezeniski. Bula norāda, ka šajā gadījumā sabojātais bruģis būtu jāaizstāj ar analogu.

NKMP lūdz Rīgas domes Satiksmes departamentu meklēt citus, vēsturisko pilsētvidi un cilvēka dzīves kvalitāti uzlabojošus satiksmes mierināšanas risinājumus un NKMP saskaņošanai iesniegt konceptuālu redzējumu par satiksmes drošības risinājumiem un to ietekmi uz Rīgas vēsturiskā centra kultūrvēsturiskajām vērtībām.

RD Satiksmes departaments norāda, ka pēc tam, kad stabiņi tiks izņemti, sabojāto bruģi nomainīs.

Bažas par iedzīvotāju neņemšanu vērā

Rīgas domes koalīcijas deputāts Valdis Gavars (NA) paudis bažas par iedzīvotāju viedokļu neņemšanu vērā satiksmes mierināšanā Rīgā. Gavars izplatījis atklātu vēstuli, kurā norāda uz "plastmasas stabiņu invāziju" galvaspilsētā.

"Pēdējās dienās daudzi rīdzinieki noteikti ir pievērsuši uzmanību apstāklim, ka vairākās Rīgas ielās veiktas dažādas satiksmes organizācijas izmaiņas, turklāt, šķiet, ir sākusies parādība, kuru varētu dēvēt par "plastmasas stabiņu invāziju"," norāda Rīgas domes deputāts.

Viņa ieskatā pirmais vēstnesis varētu būt Čaka iela, kur rekomendējošā velojosla teju visā ielas garumā ir norobežota ne vien ar barjerām, bet arī plastmasas stabiņiem. Gavara ieskatā īpašu izaicinājumu tas varētu radīt automašīnu vadītājiem, kuriem no Pērnavas vai Čaka ielas jāizdara visnotaļ straujš pagrieziens uz nelielo Sapieru ielu, kur atrodas "Latvijas balzama" ražotne.

Turklāt esot jāņem vērā, ka šeit iegriežas ne tikai vieglās automašīnas, bet arī kravas auto.