Politika
2021. gada 3. jūlijs, 16:12

"Progresīvo" Ētikas komisija atzīst, ka Putņa izslēgšana no partijas pārkāpa ētikas regulējumu

Jauns.lv

Partijas "Progresīvie" Ētikas komisija ar 2021.gada 1.jūlija lēmumu ir atzinusi, ka partijas valdes 21.jūnija lēmums par partijas dibinātāja, pirmā ģenerālsekretāra un bijušā vadītāja izslēgšanu no partijas biedru rindām ir ticis pieņemts, pārkāpjot partijas ētikas regulējumu un neievērojot partijai saistošo iekšējo procesuālo kārtību, portālam Jauns.lv pavēstīja Putnis.

Viņš paziņoja, ka pretēji statūtos noteiktajam Ētikas komisijai nav tikusi dota iespēja veikt "anonīmas biedru grupas" iesnieguma izvērtēšanu. Ētikas komisija arī nav tikusi uzaicināta piedalīties izslēgšanas sēdē par Putņa izslēgšanu līdzīgi kā pats izslēgtais biedrs uzzinājusi par izslēgšanu no publiski pieejamās informācijas medijos.  

Ētikas komisija savā atzinumā norāda, ka to valdes loceklis Viesturs Kleinbergs ir iepazīstinājis tikai ar ekrānšāviņu no "anonīmas biedru grupas" iesnieguma, bet tai nav bijusi iespēja iepazīties ar minēto iesniegumu pilnībā. Valde ir publiski sniegusi trīs dažādus parakstītāju skaitus (24 un 27, bet Ētikas komisijai - 31), tomēr līdzīgi kā pašam Putnim arī Ētikas komisijai valde līdz šim brīdim nav devusi iespēju iepazīties ar šo iesniegumu pilnībā.

Attiecīgi Ētikas komisijai arī nav tikusi dota iespēja pašai tiešā veidā precizēt iesniedzēju viedokli par Putņa iespējamiem pārkāpumiem. Ētikas komisija arī norāda, ka tai nav bijusi iespēja izvērtēt Putnim izteiktos pārmetumus, jo, lai arī iesniegumā tiek apgalvots, ka biedrs nomelnojis partiju un grāvis tās reputāciju, tajā Ētikas komisijas vērtējumā nav pietiekami precīzi izvērsts, ar kuriem izteikumiem tieši partija varētu būt tikusi nomelnota un tās reputācija grauta, lai sniedzot atzinumu. Ētikas komisijai nav jābalstās uz pašu pieņēmumiem par to, kas anonīmai biedru grupai šķitis nomelnojošs un graujošs.

Papildus tam Ētikas komisija ar savu lēmumu iesaka valdei vairākus uzlabojumus partijas iekšējā pārvaldībā. Izslēgšanas gadījumos ĒK ieteikums ir nepārprotami, laikus un caurskatāmi noteikt termiņus aizstāvībai un Ētikas komisijas iesaistei valdes organizētajā izslēgšanas procesā, skaidri un precīzi iepriekš izklāstot iespējamās izslēgšanas pamatojumu un apsvērumus.

Ētikas komisija arī aizrāda, ka valdei ir jāizstrādā iekšējā kārtība kritiska un no valdes atšķirīga viedokļa paušanai partijā, lai biedriem nebūtu nepieciešamības iespējamus konfliktus apspriest ārpus partijas. Tāpat Ētikas komisija iesaka valdei izvairīties bez iedziļināšanās noraidīt informāciju par sensitīvas grupas pārstāvja partijā piedzīvotu negatīvu pieredzi. Ir nopietni jāuztver un jāanalizē signāli par iespējamu diskrimināciju, jo tas atbilst partijas principiem un programmai.

Tikmēr "Progresīvie" ģenerālsekretāre Lelde Vaivode portālam Jauns.lv skaidro, ka pieņemto lēmumu atbilstību statūtiem un partijas finansiālo darbību kontrolē partijas Revīzijas komisija, kas jau ir aicināta izskatīt konkrēto gadījumu, un piektdien, 2.jūlijā, notikusi komisijas sēde, tuvākajā laikā gaidāms atzinums.

Vaivode uzsver, ka Ētikas komisijai nav deleģēta statūtos paredzētā izvērtēšanas funkcija. Partijas ētikas komisija ir neatkarīga partijas konsultatīva institūcija. Ētikas komisijas mandāts ir vērtēt iesniegumu un lēmumu ētisko aspektu, kā arī risināt partijas biedru savstarpējos strīdus un sūdzības, uzklausot iesaistītās puses un cenšoties tās samierināt.