foto: Juris Rozenbergs
Latvijas antifašisti un prokrieviskie mediji izliekas nemanām Alda Gobzema attieksmi pret holokausta upuriem
Šīs aktīvistu kopas, kā zināms, allaž atrod “nacisma atdzimšanas un slavināšanas” pazīmes Latvijā un skarbi kritizē izpausmes, kas varētu liecināt par nicinošu attieksmi pret Otrā pasaules kara un tostarp arī Holokausta upuru piemiņu.
Sabiedrība
2021. gada 30. jūnijs, 06:02

Latvijas antifašisti un prokrieviskie mediji izliekas nemanām Alda Gobzema attieksmi pret holokausta upuriem

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Uz Saeimas deputāta Alda Gobzema (“Likums un Kārtība”) iepriekšējās nedēļas izdarībām ar dzelteni iekrāsoto Dāvida zvaigzni – simbolu, kuru nacistiskā Vācija Otrā pasaules kara laikā lika valkāt ciešanām un nāvei nolemtajiem ebrejiem – ar nosodījumu reaģēja daudzi. Viņu starpā gan ir pagrūti atrast visdedzīgākos pašmāju nacisma apkarotājus un holokausta upuru piemiņas sargātājus – antifašistiskās organizācijas un to darboņus, prokrieviskās partijas un atsevišķu Kremļa propagandu izplatošos medijus.

Ar dzeltenu Dāvida zvaigzni savulaik nacistiskās Vācijas represīvās struktūras piespiedu kārtā, vienlaikus ar domu pazemot, apzīmēja ebreju tautības iedzīvotājus, kuri, kā vēsture māca, bija nolemti mokpilnai atlikušajai dzīvei un cilvēka necienīgai nāvei.

Pagājušajā nedēļā, neilgi pēc Jāņiem, pozējot dārgu privātmāju rajonā, tērpies modīgā sporta apģērbā un ar smaidu uz sejas, šādi pats sevi izvēlējās apzīmēt Saeimas deputāts Aldis Gobzems.

Šoreiz – kā vienu no tiem, kuri, pateicoties Latvijā iespējamajai rīcības brīvībai, personīgu apsvērumu dēļ ir atteikušies no potenciāli dzīvību glābjoša bezmaksas preparāta – Covid-19 vakcīnas.

Sevis apzīmēšanu ar šo simbolu un aicinājumu tā rīkoties arī citiem deputāts pamatoja ar uzskatu, ka viņš un viņa domubiedri vakcinēšanās jautājumā šobrīd valstī ieviesto un plānoto regulējumu dēļ tiek apspiesti un diskriminēti.

Aldis Gobzems Esplanādē uzrunā cilvēkus

Šovakar, 4. maijā Saeimas deputāts Aldis Gobzems (“Likums un Kārtība”) īsi pirms pulksten 19.00 ieradās pie Raiņa pieminekļa Esplanādē. Tur ...

gallery icon
83

Gobzema rīcība izpelnās jaušamu kritiku

Nosodījums sekoja pavisam drīz un no dažādām sabiedrības daļām, tostarp arī politiskajām partijām ar atšķirīgiem uzskatiem.

Tas izpaudās gan kā lakoniski ieraksti vai garākas pārdomas sociālajos tīklos, gan arī kā viedokļu publikācijas medijos.

Cita starpā, tika plaši skaidrota gan minētā simbola – dzelteni iekrāsotās Dāvida zvaigznes – izmantošana Otrajā pasaules karā, gan arī skatīts, kā vēl senāk vēsturē ar dažādiem simboliem tikusi apzīmēta cauri gadsimtiem apspiestā ebreju tauta.

Savu viedokli par Gobzema aicinājumu drīz vien pauda arī Latvijas ebreju kopiena, Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes priekšsēdētājam Arkādijam Suharenko nodēvējot politiķa rīcību par “absolūti amorālu un dziļi aizskarošu gan nacistu terora upuriem, gan viņu tuviniekiem, gan visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri mēģina saglabāt piemiņu par holokausta traģēdiju, it īpaši ņemot vērā, ka šie uzsaukumi izskan Holokausta sākuma Latvijā 80. gadskārtā.”

Drīz vien Latvijas Republikas parlamenta deputāta izgājienu pamanīja un komentēja arī Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts, portālā “Twitter” paužot pārsteigumu par citu politiķu reakcijas trūkumu.

Iespaidīgās rindās atainojas britu vēlme apsteigt trešo Covid-19 vilni

gallery icon
17

Tikai otrdien saistībā ar Gobzema rīcību vairāku Saeimas frakciju deputāti ar iesniegumu vērsās Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā.

Iesniegumu parakstīja deputāti Arvils Ašeradens (JV), Juris Jurašs (JKP), Uldis Augulis (ZZS) un Inese Voika (AP), savukārt to iniciēja parlamentāriete Krista Baumane (AP).

Viņa skaidroja, ka šis iesniegums tapis, jo Gobzema izteikumi un rīcība ir ne tikai šokējoša, bet arī Saeimas reputāciju graujoša, un pauda gandarījumu, ka iesniegumu parakstījis arī opozīcijas pārstāvis, konkrēti ZZS pārstāvošais Uldis Augulis.

“Viņš savā izmisīgajā vēlmē izrādīties un kaut kādā veidā izcelties liekas, ka nevar krist zemāk, bet viņš ņem un nokrīt,” izteicās politiķe, vienlaikus piebilstot - ja Gobzems ir sācis “grābstīties” gar holokausta upuru piemiņu, tad tas ir Saeimu apkaunojoši.

Pašmāju antifašisti Gobzema soli nav komentējuši

Taču, runājot par sabiedrības reakciju uz to, kā pēc brīvdienām sociālajos tīklos izpaudās deputāts Aldis Gobzems, grūti nepamanīt, ka netipiski klusi, ņemot vērā apspriežamo tematu, bijuši vietējie prokrieviskie aktīvisti, antifašisti un Kremļa propagandas mediji.

Šīs aktīvistu kopas, kā zināms, allaž atrod “nacisma atdzimšanas un slavināšanas” pazīmes Latvijā un skarbi kritizē izpausmes, kas varētu liecināt par nicinošu attieksmi pret Otrā pasaules kara un tostarp arī holokausta upuru piemiņu.

Tamdēļ šķiet, ka Latvijas Republikas Saeimā ievēlēta deputāta rīcība – aicinājums valkāt dzelteno Dāvida zvaigzni “kā brīvības simbolu” tiem, kuri nevēlas vakcinēties pret Covid-19 – nudien būs nonācis minēto organizāciju redzeslokā.

Taču, spriežot pēc tā, kas vērojams medijos un sociālajos tīklos, tas tā nav.

Īpaši aktīvi pret Otrā pasaules kara un tieši holokausta upuru piemiņas zākāšanu, kā arī nacisma “ideju atdzimšanu” cīnās tādi nodibinājumi kā biedrība “Latvijas antinacistiskā komiteja” (LAK), kuras priekšgalā ir aktīvisti Aleksejs Šaripovs un Aleksandrs Giļmans.

Taču publiskajā vidē nav atrodams paziņojums, kurā LAK paustu nostāju par skandalozo Saeimas deputāta rīcību.

Latviju par notikumiem Otrajā pasaules karā, kad mūsu valsts teritorijā valdīja okupējošie nacistiskās Vācijas spēki, regulāri kaunina, un nacisma upuru piemiņu godina arī partija Latvijas Krievu Savienība (LKS).

Taču nedz partijas, nedz arī tās aktīvāko un zināmāko biedru oficiālajās platformās nav atrodams paziņojums par nostāju pret Alda Gobzema rīcību.

Līdzīgi ir arī ar sociāldemokrātiskās partijas “Saskaņa” oficiālajiem apziņošanas kanāliem internetā.

Kas īpaši interesanti – iespēju kārtējo reizi apgalvot, ka Latvijā atkal ņirgājas par Otrā pasaules kara laikā nacistu pastrādātajām šausmām, garām palaiduši arī vairāki šeit aktīvie Krievijas propagandas mediji.

Šo mediju saturu regulāri papildina ziņas par dažādiem pretrunīgi novērtētiem nacionāli noskaņoto politiķu un viņu pārstāvēto partiju apgalvojumiem, taču Alda Gobzema izpausmes ar Dāvida zvaigzni nav aprakstījuši nedz Rubaltic.ru, nedz arī Lv.baltnews.com – interneta ziņu vietnes, kurās regulāri parādās Kremļa naratīvam pakārtots, Latviju un Baltiju zākājošs saturs.

Klusi šajā jautājumā ir arī zināmākie minēto portālu autori, daži no kuriem nereti par konkrēto tēmu un ar to saistītajiem notikumiem Latvijā internetā izsakās “Caps Lock” režīmā.

Līdz šim Gobzems ne reizi vien slavēts

Interesanti uz skandalozo Gobzema rīcību ir atskatījušies Sputniknewslv.com – iespējams, viszināmākā informācijas vietne, kurā regulāri tiek kultivēts negatīvs Latvijas tēls, tostarp parasti nelaižot garām nevienu iespēju paziņot, ka Latvijas sabiedrību “nepamet nacisma rēgs”.

Šajā portālā pirmā ziņa par Gobzema izdarībām ar Dāvida zvaigzni parādījās jau tajā pašā dienā – 25. jūnijā. Publikācijā politiķa izgājiens pasniegts kā notikums bez īpaša izvērtējuma. Pats Gobzems citēts, sakām, ka ir “vesels cilvēks”, un, ka kopš 2020. gada janvāra nav pat saaukstējies.

Vien pēc tam, kad savu nostāju par šādu Dāvida zvaigznes izmantošanu pauda ebreju kopiena, Sputniknewslv.com nāca klajā ar otru publikāciju, kurā teikts, ka Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome nodēvējusi Gobzema rīcību par “neētisku un nepārdomātu”.

Tas gan skan ievērojami maigāk nekā padomes priekšsēdētāja Arkādija Suharenko pateiktie vārdi, kuros politiķa gājiens vērtēts kā “absolūti amorāls un dziļi aizskarošs”.

Šeit gan vērts piebilst, ka daļa no minētajiem medijiem iepriekš ir gana cītīgi aprakstījuši citas Saeimas deputāta Gobzema aktivitātes, nereti cildinot teju katru viņa soli un pasniedzot viņu kā enerģisku opozicionāru, kurš ierāda īsto vietu Latvijā pie varas esošajiem.

Alda Gobzema organizētā sapulce 2020. gada 10. oktobrī Esplanādē

gallery icon
21

Gobzems un pašmāju Covid-19 aktīvisti

Kā zināms Aldis Gobzems, kurš šī gada 8. janvārī dibināja politisko partiju “Likums un Kārtība”, ap sevi Covid-19 pandēmijas mēnešos ir sapulcinājis gana daudz pretrunīgi vērtētu personāžu.

Starp tiem ir virkne vietējo Covid-19 aktīvistu, kuri visu cauru gadu izvērsa protestus pret Covid-19 pandēmijas dēļ ieviestajiem pulcēšanās u.c. ierobežojumiem un joprojām izplata dezinformāciju gan par jaunā koronavīrusa radīto saslimšanu, gan vakcīnām.

Spilgtākie piemēri noteikti būs uzņēmējs un bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieks Arnolds Babris, kurš bija viens no Alda Gobzema 2020. gada 10. oktobrī rīkotā pasākuma Esplanādē organizatoriem, kā arī pretrunīgi vērtētās kristīgās sektas “Jaunā paaudze” līderis, garīdznieks Aleksejs Ledjajevs, kurš, cita starpā, minēto sapulcēšanos apmeklēja un arī uzstājās tajā ar runu.

Virkne pašmāju Covid-19 aktīvistu piebiedrojās Gobzemam arī nesenākajā no politiķa iniciētajām publiskajām sanākšanām – 4. maija nosacīti spontānajai satikšanās reizei pie Raiņa pieminekļa Esplanādē, Rīgā.

Atskaitot klaji nepatiesas informācijas izplatīšanu gan par Covid-19, gan pieejamajām vakcīnām pret šo kaiti, šos ļaudis arī vieno uzskats, ka pret Covid-19 vakcinētajiem nebūtu jāpienākas nekādām privilēģijām ikdienas gaitās un attiecīgi tiem, kuri atsakās potēties – nebūtu jāsastopas ar papildu ierobežojumiem.

Pretēju situāciju – kura patlaban ir valstī – šie aktīvisti dēvē par diskriminējošu.