foto: Evija Trifanova/LETA
Sinoptiķi saistībā ar ekstremālo karstumu nākamnedēļ gatavi izsludināt sarkano brīdinājumu
Līdz šim lielākais karstums, kas Rīgā reģistrēts jūnija mēnesī, ir +34 grādi.
Sabiedrība
2021. gada 18. jūnijs, 08:48

Sinoptiķi saistībā ar ekstremālo karstumu nākamnedēļ gatavi izsludināt sarkano brīdinājumu

Jauns.lv / LETA

Pastāv liela iespēja, ka nākamās nedēļas sākumā Latvijā būs spēkā sarkanais - augstākā līmeņa - brīdinājums par ekstremāli stipru karstumu, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Patlaban spēkā dzeltenais brīdinājums par stipru karstumu, no svētdienas izsludināts oranžais brīdinājums par ļoti stipru karstumu līdz +32 grādiem. Oranžā brīdinājuma aizstāšana ar sarkano nākamnedēļ iespējama ne tikai tādēļ, ka termometra stabiņš var pakāpties vēl augstāk, bet arī svelmes ilguma un paaugstināta gaisa mitruma dēļ. Turklāt arī naktis kļūs tveicīgākas, nedodot iespēju pienācīgi atdzesēt mājokļus.

Kritērijs, lai izsludinātu sarkanā līmeņa brīdinājumu par karstumu, ir maksimālā gaisa temperatūra +32 grādi vai vairāk vismaz divas dienas pēc kārtas. Augstākā līmeņa brīdinājums tveices dēļ tiek izplatīts arī tad, ja vismaz divas naktis pēc kārtas temperatūra nenoslīd zem +20 grādiem.

Naktis, kad minimālā gaisa temperatūra ir +20 vai vairāk grādu, tiek dēvētas par tropiskām. Tās visbiežāk vērojamas karstuma viļņos Rīgā, retāk arī citās pilsētas un piekrastē.

Galvaspilsētā šobrīd tiek prognozētas vismaz četras tropiskās naktis pēc kārtas, sākot ar nakti uz svētdienu. Pēcpusdienās Rīgā prognozēta svelme līdz +32 grādiem, bet pastāv iespēja, ka termometra stabiņš pakāpsies vēl augstāk.

Līdz šim lielākais karstums, kas Rīgā reģistrēts jūnija mēnesī, ir +34 grādi. Tik augsta gaisa temperatūra starptautiskajā lidostā "Rīga" bija arī 2019.gada 13.jūnijā, un tā ir lielākā svelme Latvijā pēdējos divos gados.

Visas Latvijas karstuma rekords vasaras pirmajā mēnesī ir +34,6 grādi 1973.gada 28.jūnijā Mērsragā. Pastāv iespēja, ka nākamnedēļ šis rekords tiks pārspēts.

Saskaņā ar jaunāko "Global Forecast System" prognozi tveice virs +30 grādiem Latvijā saglabāsies arī Jāņos - gan 23., gan 24.jūnijā. Svētkos prognozētas pērkona lietusgāzes, ar lielāku varbūtību valsts rietumu un centrālajā daļā. Pērkona negaiss vietām var atnest ne tikai intensīvu lietu, bet arī krusu un vētru.

Atbilstoši pašreizējai prognozei minimālā gaisa temperatūra Jāņu naktī būs +16..+20 grādi Kurzemē un +18..+22 grādi pārējā valstī. Tātad arī Jāņu nakts daudzviet Latvijā, iespējams, būs tropiski silta. Svētki kopumā var kļūt par karstākajiem meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās