foto: Edijs Pālens/LETA
Valdība atbalsta jauno  Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomi
SPRK vadību uzticēs VARAM valsts sekretāra vietniecei vides aizsardzības jomā Aldai Ozolai.
Politika
2021. gada 10. jūnijs, 14:15

Valdība atbalsta jauno Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomi

Jauns.lv / LETA

Ministru kabinets ceturtdien ārkārtas sēdē atbalstīja jauno Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomi, kuras vadību paredzēts uzticēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietniecei vides aizsardzības jomā Aldai Ozolai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

SPRK padomes locekļa amatā atbalstīts pašreizējais regulatora padomes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Intars Birziņš, šī brīža padomes locekļi Rota Šņuka un Imants Mantiņš, kā arī Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītājas vietniece Anna Upena.

SPRK padomes priekšsēdētāju un padomes locekļus pēc Ministru kabineta priekšlikuma amatā ieceļ Saeima.

Iepriekš Valsts kancelejā skaidroja, ka likumā "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" paredzēts, ka divus pretendentus ieceļ uz piecu gadu termiņu, divus - uz sešu gadu termiņu, bet priekšsēdētāju - uz septiņiem gadiem. Tāds princips izvēlēts, lai turpmāk nodrošinātu to, ka vienlaikus nenomainās viss SPRK padomes sastāvs.

Uz pieciem gadiem SPRK padomes locekļu amatā paredzēts iecelt Mantiņu un Upenu, kamēr Šņuku un Birziņu plānots amatā iecelt uz sešu gadu termiņu, bet Ozolu - uz septiņu.

Jau vēstīts, ka kopumā konkursā uz SPRK padomes priekšsēdētāja amatu pieteicās septiņi pretendenti, bet uz otro kārtu tika izvirzīti pieci, savukārt konkursā uz četrām SPRK padomes locekļu amatu vietām kopumā tika saņemti 28 pieteikumi, bet otrajai kārtai tika izvirzīts 21 pretendents.

SPRK padomes priekšsēdētājam mēnešalga paredzēta 5450 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas, bet padomes locekļiem - 5300 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Konkursa pretendentu vērtēšanas komisiju vadīja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, bet tās sastāvā bija arī finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Vitenbergs (NA), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) un Satiksmes ministrijas valsts sekretāre Ilonda Stepanova.

Tāpat pretendentu vērtēšanā bija piesaistīti neatkarīgie novērotāji, tostarp Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas Starptautisko un Eiropas Savienības lietu padomniece un Eiropas Ekonomikas un Sociālo lietu komitejas Transporta, enerģētikas, infrastruktūras un informācijas sabiedrības specializētās nodaļas prezidente Baiba Miltoviča, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes locekle, Politikas daļas direktore Katrīna Zariņa.

Patlaban SPRK padomes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs ir Birziņš, kura pilnvaru termiņš ir 2021.gada 1.jūlijs, savukārt padomes locekļi ir Gatis Ābele, Šņuka un Mantiņš, kuru pilnvaru termiņš arī ir šā gada 1.jūlijs.

SPRK iepriekšējo vadītāju Rolandu Irkli Saeima iecēla Valsts kontroles vadītāja amatā. Irkis darbu jaunajā amatā sāka šogad 28.janvārī.

SPRK realizē sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarēs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās