foto: Vida Press
Kukaiņu pētnieks: “Odi Jāņos būs ar garantiju!” Bet kur visvairāk?
Izvairīties no lieliem odu bariem šogad vislielākās izredzes ir tiem līgotājiem, kuri dosies uz Zemgales vai Kurzeme pusi.
Sabiedrība
2021. gada 21. jūnijs, 06:11

Kukaiņu pētnieks: “Odi Jāņos būs ar garantiju!” Bet kur visvairāk?

Jauns.lv

Jāņos Latvijā odi būs “ar garantiju”, saka pazīstamais kukaiņu pētnieks Voldemārs Spuņģis. Visvairāk nešpetno asinssūcēju būšot Vidzemes un Latgales pusē, bet arī Zemgalē un Kurzemē bez tiem neiztiks. Pats entomologs šosezon tādu īstu uzbrukumu nav piedzīvojis un aicina par tiem neuztraukties arī Jāņos, jo tad taču vajag kārtīgi nolīgot svētkus.

Jautāts, kā tad šogad būs ar asinskāro kukaiņu uzbrukumiem, bioloģijas zinātņu doktors Spuņģis Jauns.lv saka:

“Kā būs rudenī, protams, nevaru pateikt, bet uz Jāņiem Vidzemē un Latgalē odi būs ar garantiju. Savukārt citviet Latvijā uz Jāņiem odu skaits būs atkarīgs no tā, cik tur ir meža peļķu, jo tās odiem ir pamata attīstības vieta.

Kurzemē un Zemgalē pavasarī bija mazāk nokrišņu, bet vienalga tur, kur ir slapjie meži, odi šā vai tā būs.

Bet Jāņos jau par odiem nav jāliekas ne zinis, tad ir jātrobelē un jāpriecājas. Bet katrā ziņā – odi būs!”

foto: Ieva Lūka/LETA
Bioloģijas zinātņu doktors Voldemārs Spuņģis aicina nesatraukties par odiem Līgo svētku laikā, jo Jāņos par viņiem nav jādomā, bet gan lustīgi jānosvin svētki.

- Biju izbraucis uz Vidzemes jūrmalu, bet tur gan nekādus odu uzlidojumus nemainīju!

- Tagad viņiem pa dienu ir diezgan karsti. Tomēr odi jau ir visu sezonu, Latvijā ir veselas septiņas ziemojošo odu sugas, kuras jau no agra pavasara steidz sūkt asinis un dēt olas. Un tie pārējie ziemo kā “ola”, tiem tās peļķes vajadzīgas. Un tad, kad izšķiļas, odu mātītes atkal dēj tādās vietās, kur potenciāli var būt vai jau ir peļķes.

- Pats šovasar jau esat piedzīvojis odu uzbrukumu?

- Tādu īsti uzbrukumu nē, bet, ja jau cilvēks kustas, tad odi netiek līdzi.