foto: LETA
Vēl viena Latvijas pilsēta lūkos kļūt par "Eiropas kultūras galvaspilsētu 2027"
Jomas iela Jūrmalā
Kultūra
2021. gada 27. maijs, 23:01

Vēl viena Latvijas pilsēta lūkos kļūt par "Eiropas kultūras galvaspilsētu 2027"

Jauns.lv / LETA

Jūrmalas pilsētas dome šodien apstiprināja pieteikumu konkursam "Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027", aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Pieteikums, tā mākslinieciskā koncepcija un programma veidota kopdarbā, iesaistot Jūrmalas iedzīvotājus, kultūras ekspertus un sadarbības partnerus no Kurzemes kaimiņu novadiem.

Jūrmala "Eiropas kultūras galvaspilsētas" konkursā startē, jo saredz to kā unikālu iespēju popularizēt pilsētu starptautiskā mērogā, īpaši Eiropas līmenī.

Titula iegūšana būtu spēcīgs stimuls un atbalsts pilsētas ekonomiskajai un uzņēmējdarbības attīstībai, kā arī veicinātu un veidotu iedzīvotāju piederības sajūtu savai pilsētai, uzskata pašvaldība.

Konkursa pieteikuma izstrādē ir ieguldīts apjomīgs darbs, izvērtējot pilsētas kultūras dzīvi un apzinot iedzīvotāju vēlmes un vajadzības. Tas kalpos par pamatu un stratēģiju Jūrmalas kultūras dzīves attīstīšanai neatkarīgi no konkursa rezultātiem.

Kultūras programmu ir radījuši Jūrmalas un partnernovadu cilvēki. Pieteikuma veidošanā iesaistīti vairāk nekā 500 dalībnieki - kultūras darbinieki, jaunieši, uzņēmēji, etniskās minoritātes, sabiedriski aktīvie iedzīvotāji, pilsētvides, dabas, veselības un citu jomu speciālisti.

Jūrmalas kūrorta svētki 2019

gallery icon
82

Jūrmalas partneres ceļā uz Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu ir septiņas Kurzemes novadu pašvaldības - Tukums, Engure, Jaunpils, Kandava, Talsi, Roja un Dundaga.

Jūrmalas pieteikuma radošās koncepcijas pamatā ir ideja - vārdu spēle - par tēmu "Artērijas", kas ir dzīvības, cilvēku, radošu ideju un neskaitāmas citas plūsmas.

Jūrmalu caurvij piecas dabā eksistējošas "artērijas" - Lielupe, dzelzceļš, autoceļš, veloceliņš un jūras krasts, kas savieno Jūrmalu ar galvaspilsētu Rīgu, kā arī ar kaimiņu un attālākiem Latvijas novadiem, savukārt Latviju ar Eiropu un Eiropu ar pasauli.

Jūrmalā atklāta Aspazijas skulptūra

Ceturtdien, 10.septembrī Jūrmalā kāpās iepretī Aspazijas ieliņai, atklāts vides objekts “Aspazija kāpās”, kas veltīts izcilajai latviešu dzejniecei un dramaturģei Aspazijai. ...

gallery icon
36

Pieteikums konkursam par Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukumu Kultūras ministrijā jāiesniedz līdz šā gada 4.jūnijam. Titula ieguvēja tiks paziņota 2022.gadā. Par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2027.gadā kļūs viena Latvijas pilsēta un viena pilsēta Portugālē.

Kā ziņots, uz Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu 2027.gadā plāno kandidēt arī citas Latvijas pilsētas, tai skaitā Daugavpils, Valmiera un Kuldīga.