foto: AFP/Scanpix
Rinkēvičs: Baltkrievijas gaisa telpa nav droša, tā jāslēdz visiem lidojumiem
Sabiedrība
2021. gada 23. maijs, 23:36

Rinkēvičs: Baltkrievijas gaisa telpa nav droša, tā jāslēdz visiem lidojumiem

Jauns.lv

"Ryanair" lidmašīnas nolaupīšana apliecina, ka Baltkrievijas gaisa telpa nav droša, tā ir jāslēdz visiem starptautiskajiem lidojumiem, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

"Cilvēku dzīvības tika pakļautas riskam, notika politiskā oponenta nolaupīšana. Baltkrievijas gaisa telpa jāslēdz visiem starptautiskajiem lidojumiem," norāda ārlietu ministrs.

Arī Lietuvas prezidents Gitans Nausēda norādījis, ka, ja Baltkrievija neatbrīvos svētdien Minskā aizturēto opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba locekli, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju un galveno redaktoru Romānu Protaseviču, tad Eiropas Savienības (ES) līmenī tiks runāts par "ļoti nopietnām sankcijām" pret Minsku, tostarp iespējami arī citi soļi - Baltkrievijas gaisa telpas atzīšana par nedrošu civilās aviācijas lidojumiem un aizliegums Balkrievijas lidsabiedrības "Belavia" lidmašīnām nolaisties ES un NATO dalībvalstu lidostās.

Minskā svētdien ceļā no Atēnām uz Viļņu nosēdināta aviokompānijas "Ryanair" reisa lidmašīna, kurā atradies Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba loceklis, opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs un galvenais redaktors Romāns Protasevičs.

Kā "Twitter" kontā paziņojis žurnālists, Cihanouskas padomnieks starptautiskajos jautājumos Franaks Vjačorka, Minskas varas iestādes sagrābušas lidmašīnu, lai vērstu represijas pret Protaseviču, kuram Baltkrievijā draud nāvessods.

Minskas lidostas preses dienests ziņu aģentūrai "Interfax" pavēstījis, ka lidmašīnai ar 120 pasažieriem nācies nolaisties Baltkrievijas galvaspilsētā, jo saņemts ziņojums, ka tajā paslēpta bumba.

Tikmēr Lietuvas lidostu operatora "Lietuvos oro uostai" pārstāve Lina Beišiene aģentūrai BNS norādījusi, ka viņai šādas informācijas nav, bet lidmašīna novirzīta uz Minsku saistībā ar konfliktu starp pasažieriem un apkalpes locekļiem.

"Nexta" redaktors Tadeušs Gičans "Twitter" raksta, ka Atēnās lidmašīnā acīmredzot iekāpuši Baltkrievijas Valsts drošības komitejas darbinieki, jo Protasevičs pirms izlidošanas pamanījis aizdomīga izskata vīriešus, kuri viņu fotografējuši. Kad lidmašīna ielidojusi Baltkrievijas gaisa telpā, šie cilvēki izprovocējuši konfliktu ar apkalpi, lidmašīna nosūtījusi palīdzības lūgumu, gaisā pacēlies Baltkrievijas iznīcinātājs, kas lidmašīnu pavadījis līdz Minskai, kur Protasevičam likts izkāpt.

Cihanouskas štābs jau informējis par notikušo "Ryanair" biroju un Starptautisko civilās aviācijas organizāciju (ICAO), pieprasot sākt izmeklēšanu un spert attiecīgus soļus - līdz pat Baltkrievijas izslēgšanai no organizācijas.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka tā ir specdienestu operācija lidmašīnas sagrābšanai, lai aizturētu aktīvistu un blogeri Protaseviču," teikts opozīcijas līderes izplatītajā paziņojumā.