foto: LETA (Ieva Makare)
Atklāj oficiālo peldsezonu: Rīgā glābēji dežūrēs deviņās peldvietās
Lucavsalas peldvieta.
Sabiedrība
2021. gada 21. maijs, 15:30

Atklāj oficiālo peldsezonu: Rīgā glābēji dežūrēs deviņās peldvietās

Jauns.lv

Piektdien, 21. maijā, Rīgas pašvaldības policijas (RPP) darbinieki, rādot cilvēku glābšanas paraugdemonstrējumus Lucavsalas peldvietā, atklāja šī gada oficiālo peldsezonu.

RPP Drošības uz ūdens un civilās aizsardzības pārvaldes glābēji turpmāk dežurēs deviņās pašvaldības peldvietās Vecāķos, Vakarbuļļos, Daugavgrīvā, Bābelītī, Rumbulā, Lucavsalā un Lucavsalas līcī, Ķīpsalā un Ķīšezerā.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola: "Aptuveni 50 pašvaldības policijas glābēji visas vasaras garumā rūpēsies par rīdzinieku drošību uz ūdens. Visbiežāk glābēji saskaras ar atpūtniekiem, kuriem nav skaidri drošas atpūtas pie ūdens pamatprincipi. Īpaša uzmanība tiek veltīta situācijām, kuru pamatā ir klaja pārgalvība, piemēram, peldēšana pāri ūdenstilpei vai aiz bojām, lēkšana ūdenī uz galvas no paaugstinājumiem. Mēs esam par informētiem rīdziniekiem, tādēļ pašvaldība jūnijā sāks sabiedrības informēšanas kampaņu “Iepazīsties – PeldRīga!”, norādot, ka visdrošāk peldēties ir pilsētas pludmalēs, kur dežurē glābēji."

Vakarbuļļi un Vecāķi ir Zilā karoga peldvietas, kas ir apliecinājums ieviestajiem starptautiskajiem vides standartiem, kā arī pašvaldības veikto labiekārtošanas darbu kvalitātei. Jau laikus peldvietās ir uzstādīti koka seguma celiņi, pludmales soli, pārģērbšanās kabīnes, sanitārie mezgli, sakārtota bērnu rotaļu zona un pludmales volejbola laukumi aktīvās atpūtas cienītājiem. Ir izvietotas informatīvās zīmes, veikti smilšu izlīdzināšanas un citi teritoriju uzturēšanas darbi.

Pilsētas Vidzemes priekšpilsētā lieliski varēs atpūsties Bābelīša ezera peldvietā. Šo vietu pie ezera izmanto tuvējo apkaimju iedzīvotāji, turklāt tā atrodas tuvu sabiedriskā transporta maršrutiem. Savukārt Latgales priekšpilsētā iedzīvotāji aicināti atveldzēties labiekārtotājā peldvietā - ” Rumbula”.

Divas peldvietas – “Lucavsala” un “Lucavsalas līcis” jau vairākus gadus ir populāras atpūtas vietas ģimenēm. Labiekārtojot Lucavsalu, pašvaldība īpaši domājusi par bērniem, jo rotaļu laukumi un ūdens prieku baudīšana tur īpaši izveidotajā vietā mazajiem peldētājiem vienmēr ir īsts piedzīvojums. Darba dienas nogales atpūtai lieliski piemērota ir peldvieta Ķīpsalā, kas viegli sasniedzama ar sabiedrisko transportu, vai kājām. Peldvieta ir labiekārtota ar sporta zonu un bērnu rotaļu laukumu.

Visās Rīgas oficiālajās peldvietās ir izvietotas norobežojošās bojas, atsevišķi nodalot drošu zonu bērniem. Ūdens kvalitātes pārbaudes un atbilstību higiēnas prasībām peldvietās regulāri veic Veselības inspekcija.

Pēc Rīgas izpilddirekciju likvidācijas par peldvietām un aktīvās atpūtas zonām pie ūdens rūpējas Mājokļu un vides departaments.

RPP aicina atpūtas baudītājus pie ūdenstilpēm nebūt pārgalvīgiem, kā arī rūpīgi uzraudzīt bērnus. Policisti norāda, ka diemžēl daudz laika vasarā glābējiem jāpatērē no vecākiem noklīdušu bērnu meklēšanai. Statistika rāda, ka šādu gadījumu skaits katru gadu pieaug. Cilvēkiem radies priekštats,  ka, ja peldvietā ir glābēji, tad savas atvases nav jāpieskata. Policija atgādina, ka bērnu pieskatīšana peldvietās ir vecāku pienākums.

2020.gadā RPP darbinieki izglāba piecus slīkstošus cilvēkus un veica 11 glābšanas darbus uz ūdens, 35 atpūtniekiem sniedza medicīnisko palīdzību. Tika atrasti 18 nomaldījušies bērni. Pavisam pludmalēs piefiksēti 582 administratīvie pārkāpumi (par 18% vairāk nekā 2019.gadā).