Sabiedrība
2021. gada 18. maijs, 21:34

Latvija saņems 1,18 miljonus eiro cīņai pret Covid-19

Jauns.lv / LETA

Eiropas Parlaments (EP) ir apstiprinājis atbalstu Latvijai un vēl 19 valstīm cīņai ar Covid-19, kā rezultātā Latvija saņems ap 1,18 miljonus eiro, informēja EP preses sekretārs Jānis Krastiņš.

Apstiprinot atbalstu, EP deputāti aicināja Eiropas Komisiju (EK) vienkāršot ES Solidaritātes fonda līdzekļu izmaksu, lai tas ļautu ātrāk reaģēt uz dabas katastrofām.

Otrdien EP atbalstījuši 397,5 miljonus eiro no Eiropas Savienības Solidaritātes fonda (ESSF) mobilizēšanu, lai palīdzētu 17 dalībvalstīm un trim kandidātvalstīm aizsargāt sabiedrības veselību pret Covid-19.

Saņēmēju vidū ir arī Austrija, Beļģija, Horvātija, Čehija, Igaunija, Francija, Vācija, Grieķija, Ungārija, Īrija, Itālija, Lietuva, Luksemburga, Portugāle, Rumānija, Spānija, kā arī kandidātvalstis Albānija, Melnkalne un Serbija.

Papildu 86,7 miljonus piešķirs arī Grieķijai un Francijai saistībā ar dabas katastrofām, kas abas valstīm piemeklēja 2020. gada otrajā pusgadā.

Otrdien EP deputāti pieņēma arī rezolūciju, kurā uzsvēra, ka klimata pārmaiņu pieaugošā ietekme un dabas katastrofu pastiprināšanās padara Eiropas valstis arvien neaizsargātākas. Viņi uzskata, ka ES vajadzētu vienkāršot un paātrināt palīdzības piešķiršanu reģioniem, kurus skārušas šīs katastrofas.

Rezolūciju EP deputāti pieņēma ar 668 balsīm par, 10 pret un 18 atturoties.

Eiropas Savienības Solidaritātes fonds tika izveidots pēc spēcīgajiem plūdiem Centrāleiropā 2002. gadā, lai sniegtu finansiālu palīdzību dalībvalstīm un kandidātvalstīm lielu dabas katastrofu gadījumā. Kopš tā laika ESSF ir piešķīris aptuveni 6,6 miljardus eiro palīdzībai aptuveni 100 dabas katastrofās, 23 dalībvalstīm un vienā kandidātvalstij.

Saistībā ar Covid-19 pandēmiju 2020. gada martā fonda darbības joma tika paplašināta, iekļaujot plašas sabiedrības veselības ārkārtas situācijas.