Sabiedrība
2021. gada 10. maijs, 22:50

Meklēšanā izsludinātais Ernests Rieksts iepriekš komentējis pārmetumus par nelegālo hosteli

LTV, "Aizliegtais paņēmiens"

Vēl īsi pirms Valsts policija (VP) saistībā ar 28. aprīlī notikušo ugunsgrēku hostelī Merķeļa ielā 8 meklēšanā izsludināja Ernestu Riekstu, viņš Latvijas Televīzijai sniedzis komentāru par notikušo, norādot, ka tas, pirmkārt, nav bijis hostelis, bet, otrkārt, ugunsdrošība tur tikusi ievērota, vēsta raidījums "Aizliegtais paņēmiens" .

"Merķela 8 atrodas divi dzīvokļi, kuros tāpat kā miljonos citu dzīvokļu varēja noīrēt istabiņu uz dienu, nedēļu vai mēnesi. Likums neaizliedz izīrēt istabiņas dzīvoklī uz jebkādu laiku. Nav zināms, kurš pirmais izplatīja viltus informāciju par hosteli, jo tur ir dzīvoklis. Tas, ka dzīvoklī bija iemitinājusies aizvērto hosteļu publika, kura īrēja privātas istabas, ir pavisam iespējams, bet tas nenozīmē, ka tas ir hostelis, jo tajos parasti ir daudz istabu ar piecām, sešām, astoņām, desmit gultām vienā, nevis kā šajā dzīvoklī, kur booking.com varēja noīrēt tikai privātas istabas," Rieksts rakstiski norādījis LTV, piebilstot, ka publiskajā telpā tiekot izplatīta melīga informācija, ka ugunsgrēks noticis hostelī. 

Arī ugunsdrošības pārkāpumus viņš noliedzis. "Kas tieši tika pārkāpts? Tur katrā istabā, gaiteņos, tualetēs bija uzstādīti dūmu detektori. Tas bija vienīgais dzīvoklis centrā, kuram bija 50 litru ugunsdzēšamais aparāts. Nevis netika domāts par ugunsdrošību, bet tieši otrādi - tika domāts pastiprināti. Šo balonu joprojām var atrast izdegušajā dzīvoklī! Bet, ja ir tā, kā minēja cietusī sieviete, tad arī ugunsdzēšamais aparāts nespēs palīdzēt, ja četri satrakojušies narkomāni mētājas ar degmaisījuma pudelēm, kas pildītas ar benzīnu!"

Ugunsgrēks hostelī Rīgas centrā

Izsaukums uz Merķeļa ielu saņemts neilgi pirms plkst.5. Tur deg sešstāvu ēkas augšējā stāva dzīvoklis un jumts.

gallery icon
78

Jāteic, ka par degmaisījuma pudelēm šobrīd oficiālas informācijas gan nav. 

Valsts policijas Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Kaspars Briedis skaidro, ka minētajā vietā bijuši apvienoti divi dzīvokļi, kuros būvvalde bija konstatējusi nelikumīgu būvi. Divos dzīvokļos bija uztaisītas 34 gultasvietas. 

Postaža pēc ugunsgrēka nelikumīgajā hostelī Rīgā

gallery icon
8

Raidījums vērš uzmanību, ka cilvēks, kurš sevi dēvē par hosteļu biznesa teju magnātu, nozares pārstāvju vidū nav plaši zināms. Turklāt kopš 2018. gada pašam Riekstam nepieder ne hosteļi, ne īpašumi, ne firmas. Tātad vai nu viņš pērn skandalozā mūziķa Andra Kiviča raidījumā "No Bullshit Experience", kur stāstīja par hosteļu biznesu, melojis, vai arī formāli viss pieder citām personām. Ticamāks gan ir otrais variants, jo vairāki aptaujātie iemītnieki apstiprina, ka Rieksts darbojies biznesā. 

Nodegušā dzīvokļa juridiskais īpašnieks ir Andrejs Gailis. Pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas, viņš ir Rieksta brālis. 

Gailis norāda, ka nav zinājis, ka dzīvoklis nonācis regulārā policijas redzeslokā. Tāpat viņš neesot saņēmis vēstuli no būvvaldes, ka jāpārtrauc telpu ekspluatācija. 

"Mans klients arī neko nezināja par to, ka Merķeļa ielā tiek veikta kaut kāda nelikumīga būvniecība," norāda Gaiļa advokāte.

Iepriekš jau izskanējis, ka uz adresi ne reizi vien saukti likumsargi. Arī kāda Merķeļa ielas 8 iedzīvotāja LTV stāsta, ka pati kopā ar bērnu tur pērn vasarā atradusi līķi. "Tas bija augustā. Vienkārši briesmīgi! Tur bija vienkārši "pritons"! Narkomānu midzenis."

28. aprīlī ugunsgrēkā, kas izcēlās Rīgas centrā esošā nelegālā hostelī, bojā gāja astoņi cilvēki.

Hostelis Rīgā, Merķeļa ielā 8, dega aptuveni 250 kvadrātmetru platībā.

Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde saistībā ar 28. aprīlī notikušo ugunsgrēku hostelī Merķeļa ielā 8 meklē Ernestu Riekstu.

VP aicina aplūkot vīrieša fotogrāfiju un atsaukties ikvienu, kura rīcībā ir informācija par personas atrašanās vietu, zvanot pa tālruņa numuru 22023961 vai 110.