foto: Rojs Maizītis
Kriminālprocesā par ugunsgrēku Merķeļa ielas nelegālajā hostelī veiktas kratīšanas aizturēto dzīvesvietās
112
2021. gada 29. aprīlis, 12:37

Kriminālprocesā par ugunsgrēku Merķeļa ielas nelegālajā hostelī veiktas kratīšanas aizturēto dzīvesvietās

Jauns.lv / LETA

Valsts policija kriminālprocesā par ugunsgrēku Merķeļa ielas nelegālajā hostelī veikusi kratīšanas aizturēto personu dzīvesvietās, apliecināja Valsts policijas preses pārstāve Simona Grāvīte.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Policija kriminālprocesā veikusi arī kratīšanas trešdien aizturēto trīs personu dzīvesvietās un darbavietās. Kratīšanās izņemti dokumenti un datu nesēji. Tāpat policija kriminālprocesā nopratinājusi vairākus desmitus cilvēku.

Postaža pēc ugunsgrēka nelikumīgajā hostelī Rīgā

gallery icon
8

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Juris Staļģevics šorīt TV3 teica, ka policija izmeklē dažādas versijas par traģēdiju, taču nevar izslēgt, ka notikusi arī nejauša aizdegšanās. Tāpat viņš neizslēdza, ka aizturēto personu skaits varētu pieaugt.

Jau ziņots, ka kriminālprocess kvalificēts pēc trīs Krimināllikuma pantiem, proti, par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, svešas mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, kā arī uzņēmējdarbību bez reģistrēšanas un bez atļaujas, norādīja Grāvīte.

Ugunsgrēks hostelī Rīgas centrā

Izsaukums uz Merķeļa ielu saņemts neilgi pirms plkst.5. Tur deg sešstāvu ēkas augšējā stāva dzīvoklis un jumts.

gallery icon
78

Likums dod tiesības personu aizturēt līdz 48 stundām, pēc tam, ja nepieciešams, var piemērot drošības līdzekli. Bargākais drošības līdzeklis ir apcietinājums, par kura piemērošanu lemj tiesa. Trīs personas policija aizturēja trešdien. Viens no aizturētajiem ir jurists, bijušais Rīgas Juridiskās augstskolas studentu asociācijas prezidents Andrejs Gailis.

Divus no bojāgājušiem plānots atpazīt tuvākajā laikā, bet pārējo sešu mirušo identitātes noskaidrošanai būs nepieciešams ilgāks laiks, tostarp, jāveic DNS ekspertīzes.

Starp mirušajiem varot būt gan Latvijas, gan ārvalstu iedzīvotāji. 

Ugunsgrēkā nelikumīgajā hostelī Merķeļa ielā 8 gāja bojā astoņi cilvēki. Glābēji evakuēja 24 cilvēkus. No tiem slimnīcā vidēji smagā stāvoklī nogādāti seši cietušie.

Izsaukumu uz Merķeļa ielu glābēji saņēma trešdien neilgi pirms plkst.5. Tur dega sešstāvu ēkas augšējā stāva dzīvoklis un jumts.

SIA "Hospitality Solutions", kura saskaņā ar Valsts darba inspekcijas (VDI) rīcībā esošo informāciju ir atbildīga par Merķeļa ielā 8 izveidotā un aizvadītajā naktī degušā nelegālā hosteļa biznesu, jau pusotru gadu bijusi inspekcijas redzeslokā, turklāt uzņēmumam piemēroti vairāki sodi par nereģistrētu nodarbinātību un atalgojuma neizmaksāšanu, trešdien pavēstīja VDI.

VDI atklāja, ka kopumā par šo uzņēmumu saņemti 11 iesniegumi galvenokārt par darba samaksas neizmaksāšanu. VDI, reaģējot uz iesniegumiem, bija vērsusies uzņēmumā, taču tas nav sadarbojies. Rezultātā VDI piemērojusi divus administratīvos sodus.

Uzņēmums aizvien nesadarbojas ar VDI un nav sniedzis nepieciešamos dokumentos saistībā ar iesniegumiem, kas saņemti par atalgojuma neizmaksāšanu, līdz ar to netiekot izslēgta iespēja, ka uzņēmumam varētu tikt piemērots vēl viens sods.

Tāpat uzņēmums iepriekš ticis divreiz sodīts par nereģistrētu nodarbinātību, tomēr iesniegumi un pārbaudes nav notikušas tikai vienā adresē. Proti, pēc VDI paustā, uzņēmumam pieder vairāki hosteļi, turklāt tas pērn 19.maijā mainījis nosaukumu no SIA "Riga Hostel" uz SIA "Hospitality Solutions".

Pēc inspekcijā paustā, nereģistrēta nodarbināšana konstatēta Merķeļa ielā 1, savukārt attiecībā uz hosteli Merķeļa ielā 8, kurā trešdien izcēlies traģisks ugunsgrēks, neviens sods nav piemērots.

Saskaņā ar dažādās datu bāzēs pieejamo informāciju, abu dzīvokļu, kuros bija izveidots nelikumīgais hostelis, īpašnieks ir jurists, bijušais Rīgas Juridiskās augstskolas studentu asociācijas prezidents Andrejs Gailis, tomēr, vadoties pēc VDI sniegtās informācijas, Gailis tiek norādīts kā uzņēmuma kontaktpersona, bet kā amatpersona ir norādīts Arūns Skupeika, kuram ir tiesības pārstāvēt uzņēmumu kopš 2020.gada 28.decembra.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pēc "Firmas.lv" pieejamās informācijas, 2019.gadā "Hospitality Solutions" strādāja ar 126 538 eiro apgrozījumu un 2745 eiro peļņu. Uzņēmums ir reģistrēts 2005.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2840 eiro. "Hospitality Solutions" vienīgais īpašnieks ir Lietuvas pilsonis Skupeika.