112
2021. gada 28. aprīlis, 12:12

FOTO no traģēdijas vietas: pēc nelaimes nelikumīgi izbūvētajā hostelī paveras drūms skats

Jauns.lv

Dzīvoklis Merķeļa ielā 8 Rīgā, kur tika nelikumīgi izbūvēts hostelis, ir pilnībā izdedzis, redzams Jauns.lv rīcībā nonākušajās fotogrāfijās, kas uzņemtas pēc traģiskā ugunsgrēka lokalizēšanas.

Postaža pēc ugunsgrēka nelikumīgajā hostelī Rīgā

gallery icon
8

Nelaimē dzīvību zaudēja astoņi cilvēki, tomēr pagaidām atbildīgās amatpersonas atsakās nosaukt mirušo valstspiederību. Valsts policijas priekšnieka vietnieks Andrejs Grišins trešdienas rītā sasauktajā preses konferencē informēja, ka bojāgājušie varot būt gan Latvijas, gan citu valstu piederīgie. Vienlaikus viņš neslēpa, ka upuru identificēšana var aizņemt laiku un var nākties veikt DNS analīzes, lai noskaidrotu mirušo personības.

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) priekšnieks Juris Lūkass žurnālistiem sacīja, ka likumsargi uz šo adresi daudzkārt bija saņēmuši izsaukumus. No gada sākuma līdz 27. aprīlim kopā šī vieta apsekota 19 reizes.

Jauns.lv rīcībā esošā informācija liecina, ka RPP saņemti izsaukumi arī par narkotiku lietošanu, un lietvedības par šiem pārkāpumiem nodotas Valsts policijai.

RPP 18. martā par šo hosteli, kas darbojās ar nosaukumu "Japanese Style Centrum" un bija pieejams naktsmītņu rezervēšanas vietnēs, nodeva informāciju Valsts ieņēmumu dienestam (VID) par darījumu apliecinošu dokumentu neizsniegšanu, kā arī iespējamu cilvēku nodarbināšanu bez darba līgumiem.

Internetā atrodamā informācija liecina, ka hostelis atradies 21.dzīvoklī. Zemesgrāmatas dati liecina, ka konkrētais īpašums kopš 2019.gada pieder 1996.gadā dzimušajam juristam Andrejam Gailim. Viņam pieder arī turpat netālu Marijas ielā 1 reģistrētais "Hotels & Apartments", kuram šajā adresē ir hostelis. 2018.gadā uzņēmums apgrozīja 83 900 eiro un strādāja ar 31 788 eiro peļņu. Dati par 2019. un 2020.gadu nav pieejami, vēstī LETA.

Jauns.lv telefoniski sazinājās hosteļa darbiniekiem, taču tā pārstāve, kura nenosauca vārdu, uz lūgumu komentēt notikušo un atbildēt uz dažiem jautājumiem, apgalvoja, ka šobrīd neko nezina. Uz lūgumu atklāt, cik cilvēku kopumā tonakt bija izmitināti hostelī, sieviete pārtrauca telefona sarunu.

No šorīt sasauktās preses konferences zināms, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) piekļūšana telpām ēkas sestajā stāvā, kur dzīvoklī patvaļīgi izbūvēts hostelis ar vairāk nekā 30 nelielām telpām, bija apgrūtināta, jo notikuma vietā ir uzstādītas dzelzs durvis ar kodu, kas, spriežot pēc visa, zināms izmitināšanas vietas iemītniekiem.

Ugunsgrēks hostelī Rīgas centrā

Izsaukums uz Merķeļa ielu saņemts neilgi pirms plkst.5. Tur deg sešstāvu ēkas augšējā stāva dzīvoklis un jumts.

gallery icon
78

Nelikumīga būvniecība

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (AP) precizēja, ka tas īsti nebija hostelis klasiskā izpratnē, bet gan dzīvoklis, kas patvaļīgi par tādu pārbūvēts.

Staķis pauda, ka rosinās veidot starpinstitūciju darba grupu, lai apzinātu, cik vēl Rīgā varētu būt šādu hosteļu, un novērstu iespējamas traģēdijas nākotnē. Viņš sacīja, ka Rīgas pašvaldība attiecībā uz šīm telpām bija veikusi visas likumā paredzētās darbības, apsekošanas, piemērojusi sodus, liegumus, sniegusi informāciju Valsts policijai, kā arī Valsts ieņēmumu dienestam. Vienlaikus uz šo adresi regulāri tika saņemti Rīgas pašvaldības policijas (RPP) izsaukumi par Covid-19 noteikumu neievērošanu, kā ar citiem pārkāpumiem, tāpēc RPP bija iekļāvusi šo adresi regulāro apsekojumu maršrutā.

Staķis arī norādīja, ka viņš rosinās veidot starpinstitūciju darba grupu, lai apzinātu, cik vēl Rīgā varētu būt šādu hosteļu, lai novērstu iespējamas traģēdijas nākotnē.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis norādīja, ka par šo objektu VUGD 5. janvārī saņēma Merķeļa ielas 8 iemītnieku iesniegumu par iespējamu patvaļīgu hosteļa izbūvi, VUGD informēja Rīgas būvvaldi, lai tiktu veikta pārbaude un dienests tiktu informēts par tās rezultātiem.

Fakts par patvaļīgu būvniecību apstiprinājās, paralēli tika sagatavoti trīs pieprasījumi ēkas īpašniekam, pieprasot nepieciešamos dokumentus un informējot, ka VUGD veiks apsekojumu, tomēr visi pieprasījumi palika bez atbildes, un inspektors, kurš devās objektu apsekot trīs reizes, netika ielaists.

9. martā par amatpersonu likumīgo prasību nepildīšanu tika uzsākts administratīvais process, kas noslēdzās 24. martā un īpašniekam tika noteikts 500 eiro sods, kas vēl nav apmaksāts. Pagaidām zināms tas, ka dzīvokļa īpašnieks ir privātpersona.

Miruši astoņi cilvēki

Šorīt ugunsgrēkā Rīgas centrā gājuši bojā astoņi cilvēki. Hostelis Rīgā, Merķeļa ielā 8, dega aptuveni 250 kvadrātmetru platībā un plkst.8.03 tas lokalizēts.

Izsaukums uz Merķeļa ielu saņemts neilgi pirms plkst.5. Tur dega sešstāvu ēkas augšējā stāva dzīvoklis un jumts.

Zināms, ka ēkā dega sestā jeb pēdējā stāva gaitenis un tam blakus esošās dzīvojamās telpas. Tāpat liesmas bija pārņēmušas jumta konstrukcijas un siltināšanas materiālus.

No degošās ēkas glābēji paspēja evakuēt 24 cilvēkus, taču liesmu skartajās telpās glābēji atrada astoņus bojāgājušus cilvēkus. Vēl seši cilvēki cietuši un tika nodoti mediķu aprūpē.

Ugunsgrēka likvidēšanas darbos strādāja vairāk nekā pussimts ugunsdzēsēju. Ugunsgrēka vietā ieradās ap desmit VUGD mašīnas, tostarp divas autokāpnes.

Degušā hosteļa iemītniece naktī sauca policiju

Ugunsgrēkā cietusī hosteļa iemītniece atklājusi, ka šonakt pirms traģiskajiem notikumiem, kas laupīja astoņu cilvēku dzīvības, viņa bija anonīmi saukusi policiju.

Aculieciniece Viktorija Latvijas Televīzijai pastāstīja, ka arī mīt šī hosteļa sestajā stāvā, kur tieši izcēlās ugunsgrēks.

"Divos naktī es izsaucu policiju, jo man bija bail, jo tur bija iedzēruši cilvēki uz balkona viesnīcā," valdot asaras, sacījusi sieviete.

Viņa norāda, ka pirms tam divas nedēļas nebija bijusi hostelī, atbraukusi vien vakar, un viņas mantas atradās 31. numuriņā.

"Viņi kāvās, es anonīmi izsaucu policiju, atbrauca policija, es izgāju pārbaudīt, viņi pat pretojās [policijai]," sacīja iemītniece, atklājot, ka pārliecinājās par likumsargu ierašanos un devās atpakaļ pie miera, bet tad pamodās, jo izdzirdēja sprādzienus.

"Skatos, zem durvīm oranža gaismiņa, atveru durvis un viss," Latvijas Televīzijai pauda cietusī.