foto: Yegor Aleyev/TASS
Pretvakcinācijas nometne nesodīti izplata melus
Ilustratīvs foto
Sabiedrība
2021. gada 26. aprīlis, 06:06

Pretvakcinācijas nometne nesodīti izplata melus

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Vakcinācijas projekta biroja solītais izdevums katrā Latvijas pastkastītē gaidāms maija vidū, tikmēr savus bukletus jau piesūta pretvakcinācijas nometne.

Buklets izgatavots tipogrāfiski kvalitatīvi, 16 lappusēs vēstīts, cik kaitīgas ir vakcīnas, un uzskaitīti dažādi mīti par to ražošanu. Citēti pat zinātnieki ar visai reprezentatīviem amatiem – protams, šie viedokļi ir īpaši atlasīti, jo arī citur pasaulē netrūkst sazvērestības teoriju piekritēju pat ar profesoru grādiem.

Baida bez pierādījumiem

Jau pirmajā lapā lieliem, sarkaniem burtiem ir uzrakstīts "brīdinājums!" un atzīmēti vairāki punkti, kāpēc nekādā gadījumā nebūtu jāvakcinējas – vakcīnas esot eksperimentālas, to efektivitāte un mijiedarbība ar citām zālēm neesot zināma. Tāpat izteiktas šaubas par mRNS tehnoloģiju, kas ļauj cilvēka šūnām uzsākt izstrādāt imunitāti, izmantoti šimpanzes adenovīrusi un cilvēka embrija nieru šūnas.

Nezinoša cilvēka ausij tas skan gana briesmīgi, tomēr tas nav nekas cits kā baidīšana, komentē "Tautas Veselības Avīzes" galvenā redaktore, bioloģe Anda Leiškalne.

"Visas vakcīnas, kuras izmanto Latvijā, ir izgājušas visas trīs klīnisko pētījumu fāzes, kuros parasti piedalās vidēji ap 50 000 cilvēku. Viņu vidū ir pārstāvētas pilnīgi visas vecuma grupas, dažādu medikamentu lietotāji un cilvēki ar dažādām kaitēm – faktiski tā ir mūsu valsts mērogiem diezgan liela pilsēta. Krievijā "Sputnik V" gan bija apstiprināts lietošanai un sākts izmantot potēšanai jau pirms trešās klīnisko pētījumu fāzes beigām, bet Eiropas Savienībā tas ir neiespējami. Arī "Sputnik" ir bāzēts uz diviem cilvēka adenovīrusiem, bet par to nez kāpēc bukletā nav ne vārda,” stāsta Leiškalne.

Runājot par izmantoto biomateriālu – lai ražotu vakcīnas, neviens bērns mātes miesās nav tīši nogalināts. 1973. gadā no spontānā aborta nieru materiāla Nīderlandē ieguva šūnu līnijas, ko audzē laboratorijās. Šī līnija ir nemirstīga, kuru var pavairot, uz tās pārbauda zāles un kultivē tikai cilvēkos dzīvojošus vīrusus.

foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Pretvakcinācijas aktīvistu panākumi nav īpaši augsti – pirmajā dzīvās rindas nedēļas nogalē sasniegts rekords ar apmēram 30 000 pošu. Vismaz pirmo vakcīnas devu saņēmuši jau vairāk nekā 200 000 cilvēku.

No kurienes aug kājas

Interneta vietnes "vakcīnrealitāte.lv" un "Facebook" lapas "Vakcīnrealitāte Latvijā" autore un satura veidotāja ir bijusī žurnāliste Kristīna Duņeca, kas aktīvi piedalās arī pseidotelevīzijas "Brīvvalsts.tv" veidošanā.

Minētā vietne izveidota jau pirms Covid-19 pandēmijas, un publicēti dažādi manipulatīvi raksti par citu vakcīnu bīstamību, tostarp par bērnu potēšanu pret difteriju un masalām. Diemžēl vēl 2017. gadā Duņeca pat sabiedriskajos medijos izmantota kā viedokļa līdere, kura publiski iestājās pret jebkādu vakcinēšanos.

Līdz ar pandēmiju viņa viena no pirmajām sāka izplatīt sazvērestības teorijas par jaunā koronavīrusa izcelsmi un cilvēces čipēšanu ASV miljardieru interesēs. Šo interneta platformu kā savas ideoloģijas balstu izmantoja "Tautas varas frontes" darboņi, kuru darbība gan šobrīd ir ierobežota. Tāpat iedvesmu tur smēlušies liela daļa visu pārējo sazvērestības teoriju redzamāko pārstāvju.

Situāciju monitorē...

Tagad šo teoriju piekritēji pārgājuši arī pie aktīvām darbībām, tostarp pie atrunāšanas no potēšanās pie vakcinācijas centriem, un tas jau kļūst par sabiedrībai reāli bīstamu parādību.

Komentējot šo situāciju, Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Māris Kučinskis (ZZS) saka: "Situācija tiek regulāri monitorēta, un valsts drošības iestādēm visi šie aktīvisti ir zināmi. Lielais jautājums, ko ar viņiem darīt – viss rāda, ka galvenais mērķis ir iegūt plašu publicitāti, jo sākotnēji viņiem bija cerība, ka nokļūs politiķa Alda Gobzema veidotajā partijā, taču nesanāca. Kamēr viņi nepārkāpj sabiedrisko kārtību, aizturēšana ir visai problemātiska, un varbūt tieši to viņi arī cer panākt."

Veido jaunu ienaidnieka tēlu

Kamēr likumdevēji un drošībnieki īsti nezina, ko darīt, ir risks, ka antivakseri var kļūt vēl aktīvāki un bīstamāki. Zīmīgi, ka līdz ar vakcinācijas vēršanos plašumā parādās aizvien jaunas murgu teorijas, kas nestabilākos prātos var arī izraisīt gan paniku, gan naida izpausmes.

Piemēram, nesen "Vakcīnrealitāte Latvijā" apgalvoja, ka saņemtas "satraucošas ziņas par vēl neizskaidrotu parādību, kas novērojama valstīs un apgabalos" ar lielu pret Covid-19 vakcinēto skaitu.

Proti, nevakcinētām sievietēm parādoties menstruālā cikla traucējumi – nepieredzētas nepanesamas sāpes, asiņošana menopauzes laikā, spontānie aborti... tikai atrodoties vakcinētu cilvēku tuvumā. Šādi apgalvojumi liecina, ka šī fanātiķu kustība mēģina no vakcinētajiem un mediķiem radīt bīstama ienaidnieka tēlu.

Pēc "Kas Jauns Avīzes" informācijas, pagaidām visa šī darbošanās tiek finansēta no pašu līdzekļiem un piekritēju ziedojumiem, taču esot novērojama interese no kādas odiozas Krievijas organizācijas.