Sabiedrība
2021. gada 22. aprīlis, 19:59

Sociālajā mājā mirst zīdainis; notikušais raisa jautājumus

Bez Tabu, TV3

Daudzstāvu namā Ieriķu ielā pie Zemitānu tilta 11.aprīlī notiek traģēdija – dzīvību zaudē aptuveni septiņus mēnešus vecs zīdainis. Bojāgājušā bērna mātes tuvinieki ir ne tikai šokēti, bet arī neizpratnē – kāpēc atbildīgie dienesti, kuru redzeslokā atradās konkrētā ģimene, neesot savlaicīgi rīkojušies, lai, iespējams, izglābtu bērna dzīvību, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Sievai uz darbu piezvanīja māsa un pateica, ka gājis bojā bērns. Pēc tā sieva no darba aizbrauca uz sociālo māju. Tur bija izmeklētāji, policija un bērna tēvs. Viņa uzzināja, ka pirms bērnu aizveda ātrā palīdzība, viņš nokrita ar galvu uz grīdas tieši koridorā no māsas rokām.

To stāstīja kāda kaimiņiene. Pēc tam viņa izdzirdēja baisu bērnu kliedzienu. No rīta atbrauca policija un viņus arestēja," stāsta Jevgēnijs, kurš ir precējies ar bērna mātes māsu.

Konkrētā ģimene jau ilgāku laiku esot vairāku institūciju redzeslokā. Pirms aptuveni trim gadiem liegtas aprūpes tiesības pirmdzimtajai meitai. Vēlāk ģimene pārcēlusies uz sociālo kopmītņu namu Ieriķu ielā.

Mājas pirmajā stāvā pat atrodas Rīgas Sociālā dienesta nodaļa. Pie ieejas sastaptā darbiniece par zīdaiņa nāvi dzird pirmo reizi. Savukārt darbiniece, kura līdz šim strādājusi ar ģimeni, tieši "Bez Tabu" ierašanās dienā darbojas attālinātā režīmā.

"Tādiem vispār bērnus nevajag dot. Kāpēc? Viņi ir narkomāni. Acīmredzot, sēdējuši vairākus gadus. Redzēju, kā tēvs krata to bērnu, kad viņš raud. Kaimiņi taču arī dzirdēja, ka viņš tur visu laiku kliedz un bļauj un neviens neko," stāsta Irīna.

Likumsargi norāda, ka izmeklēšana joprojām turpinās. "Es tur pāris reizes biju, kādas trīs. Sieva tur brauca. Viņa ļoti mīlēja to bērnu. Pa telefonu ar viņiem sazinājās visu laiku. Noskaidro viņu stāvokli un tā tālāk. Viņai likās, ka viņi ir absolūti skaidri. Viņi teica, ka narkotikas nelieto, tikai dzer tabletes, kas aizvieto. Stāvoklis esot normāls, bet kad tas viss notika, kaimiņi pastāstīja, ka viņi visu nedēļu bija dūrušies," stāsta Jevgēnijs.

"Ģimene ir bijusi ļoti atsaucīga. Viņa ir gribējusi labot savu ģimeni, ir ieklausījušies ko sociālais darbinieks saka, ka arī bija piesaistīti citi mūsu sadarbības partneri, kas arī iesaistījās, lai ģimene varētu atjaunot savu ģimenes dzīvi normāli.

Tad, kad mūsu darbinieki gāja un arī mēs piesaistījām, lai pārbaudītu šo situāciju vakarā, mobilā brigāde brauca, nekad netika pieķerts, ka lietotu alkoholu, narkotiskās vielas vai bērnam nebūtu atbilstoši apstākļi vai kaut kas trūktu bērnam. (..)

Ir ģimenes, kuras negrib darīt neko, bet šī ģimene centās un darīja," saka Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice. Tuvinieki gan nespēj pieņemt, kāpēc atbildīgais sociālais darbinieks nav savlaicīgi konstatējis kritisko situāciju, lai, iespējams, novērstu traģēdiju.

Pēc notikušā tēvs atrodas ieslodzījumā, bet māte esot nebrīvē centusies izdarīt pašnāvību pakaroties. Šobrīd par sievietes dzīvību cīnās mediķi. Tikmēr septiņus mēnešus vecais Romāns jau guldīts zemes klēpī. 

Tikmēr Rīgas Bāriņtiesas pārstāve Dace Denafa skaidro, ka neesot bijušas nevienas sūdzības no kaimiņiem, kas liecinātu par kādu bērnu dzīvības vai drošības apdraudējumu. Sociālais dienests esot šo dzīvokli apsekojis, secinājis, ka tas ir piemērots tam, lai tajā uzturētos ģimene ar zīdaini. 

"Šis ir tas gadījums, kad es aicinu nekavējoties, kad ir aizdomas, ka ir apdraudēta bērna dzīvība, drošība, notiek kaut kāda emocionāla vai fiziska vardarbība, nekavējoties ziņot bāriņtiesai vai arī policijai. Tad mēs reaģējam uzreiz. Ja tas ir naktī, tad policija brauc uz izsaukuma vietu, nepieciešamības gadījumā arī bāriņtiesa," norāda Dace Denafa.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās