foto: Dabas aizsardzības pārvalde
Stingri brīdina: savvaļā augošu lakšu plūkšana, griešana vai izrakšana ir aizliegta
Sabiedrība
2021. gada 22. aprīlis, 14:53

Stingri brīdina: savvaļā augošu lakšu plūkšana, griešana vai izrakšana ir aizliegta

Jauns.lv

Pavasarī daudzu gardēžu ēdienkarti bagātina laksis jeb meža ķiploks - spilgti zaļš augs ar kārdinošu ķiploku smaržu, kas šajā gadalaikā ir sastopams gan savvaļā, gan arī iedzīvotāju dārzos. Tomēr Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP) stingri uzsver, ka savvaļā augošu lakšu plūkšana, griešana vai izrakšana ir aizliegta.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

DAP dabas izglītības centra "Meža māja" Dabas izglītības darba speciāliste Aiga Priede portālu Jauns.lv informē, ka laksis Allium ursinum Latvijā ir reta un aizsargājama suga, kas iekļauta īpaši aizsargājamo sugu sarakstā, tāpēc  savvaļā plūkt, griezt, vai izrakt šo augu ir aizliegts. Tomēr aizliegums neattiecas uz lakšiem, kas no legāli iegādātām sēklām vai stādiem izaudzēti mazdārziņos. 

Lai kontrolētu aizliegumu ievērošanu līdz pat maija beigām Dabas aizsardzības pārvalde pastiprināti uzraudzīs tirdzniecības vietas un arī lakšu audzes savvaļā.

Priede informē, ka garšas, krāsas un izskata ziņā dobē izaugušie augi neatšķiras no īpaši aizsargājamiem savvaļniekiem, jo ir tā pati suga.

"Dārzā izaudzētus lakšus ir atļauts tirgot, taču tirgotājiem jābūt gataviem pierādīt, ka zaļumi ir pašu audzēti, nevis plūkti savvaļā, ko iespējams izdarīt uzrādot pašvaldības izsniegtu izziņu," norāda DAP Latgales reģiona administrācijas Kontroles un uzraudzības sektora vadītājs Dagnis Vasiļevskis.

Aizsargājot lakšu audzes, DAP inspektori no aprīļa līdz pat maija beigām pastiprināti uzraudzīs aizlieguma ierobežojuma ievērošanu mežos un iespēju robežās arī apsekos tirdzniecības vietas.

Par savvaļā augušu lakšu plūkšanu vai realizāciju var tikt piemērots naudas sods - fiziskai personai no līdz 700 eiro, savukārt juridiskai personai līdz pat 1400 eiro.

Pārvaldē atklāj, ka pārkāpēji tiek pieķerti ik gadu. Arī pagājušajā gadā gan par lakšu plūkšanu savvaļā, gan par to tirdzniecību uzsāktas vairākas administratīvās lietas.

"Ja vien iegādājoties lakšus un arī citus aizsargājamos augus, pircēji pajautātu par auga izcelsmi un lūgtu uzrādīt izziņu, kas to apliecina - nelegāli iegūto augu realizācija lielā mērā tiktu izskausta," pārliecināts Vasiļevskis. Par gadījumiem, kad tirgotāji nevar uzrādīt šādu izziņu, pārvalde lūdz ziņot pašvaldības policijai vai DAP.

Laksis aug ēnainos, mitros mežos, kur veido lielākas un mazākas audzes. Redzot lakšu audzes, kur augu vienkopus ir ļoti daudz, cilvēkos nereti rodas neizpratne par tā aizsardzības statusa pamatotību. Tomēr šādu, lakšiem piemērotu vietu, Latvijā kopumā ir ļoti maz, tādēļ atradņu aizsardzībai un saglabāšanai tiek veidoti mikroliegumi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās