Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Par nejaukiem izteikumiem pret Dūrīti izteiks brīdinājumu Jūlijai Stepaņenko
foto: LETA
Jūlija Stepaņenko.
Politika

Par nejaukiem izteikumiem pret Dūrīti izteiks brīdinājumu Jūlijai Stepaņenko

Jauns.lv

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien, 21.aprīlī, lēma deputātei Jūlijai Stepaņenko izteikt rakstisku brīdinājumu par Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpumu. 

Par nejaukiem izteikumiem pret Dūrīti izteiks brīd...

Komisija lēmumu pieņēma, skatot deputātu Kristas Baumanes (AP), Dagmāras Beitneres-Le Gallas (JKP), Aigara Bikšes (AP), Andas Čakšas, Marijas Golubevas (AP), Ineses Ikstenas (AP), Jura Pūces (AP), Mārtiņa Šteina (AP), Vitas Andas Tēraudas (AP), Ineses Voikas (AP) un Gata Zamura (AP) iesniegumu.

Iesniegumā deputāti aicina vērtēt deputātes Stepaņenko izteikumus Saeimas sēdes debatēs, šī gada 18.martā izskatot priekšlikumu par likumprojekta "Grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā" nodošanu atpakaļ komisijai.

Komisija konstatēja, ka Stepaņenko pārkāpusi Saeimas deputātu ētikas kodeksa 7. un 8.punktu. Tie noteic, ka Saeimas deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju. Tāpat ētikas kodekss noteic, ka deputāts respektē cilvēktiesības un argumentācijai neizmanto atsaukšanos uz sava oponenta rasi, dzimumu, ādas krāsu, tautību, valodu, reliģisko pārliecību, sociālo izcelsmi vai veselības stāvokli.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lēma Stepaņenko izteikt rakstveida brīdinājumu.

Stepaņenko izpaužas pret deputātu Dūrīti

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti šodien lēma ierosināt ētikas pārkāpuma lietu pret deputāti Jūliju Stepaņenko (LK) saistībā ar viņas pausto attiecībā uz parlamentārieša Ilmāra Dūrīša (AP) ģimenes stāvokli.

Aprīļa sākumā komisija izskatīja vairāku deputātu iesniegumu attiecībā uz Stepaņenko un Alda Gobzema (LK) 18.marta Saeimas sēdē pausto par Dūrīša ģimenes stāvokli. Parlamentārieši minētajā Saeimas sēdē teica, ka "jūs taču neesat vecāks, jūs nekad nebūsiet vecāks" un "Es nezinu, vai jums ir bērni? Man šķiet, ka nav. Un man liekas, ka tā ir atbilde, kāpēc jūs tā rīkojaties.".

"Attīstībai/Par!" frakcijas pārstāve Krista Baumane teica, ka viņai šie izteikumi šķiet nepieņemami. Viņa stāstīja, ka kā sieviete gadiem bija spiesta klausīties svešu cilvēku jautājumus un komentārus par to, kāpēc viņai nav bērnu, taču, kad bērns piedzima, tad cilvēki vaicājuši, kad būs nākamais. "Ir iemesli, kāpēc cilvēkiem nav bērnu, un šādi jautājumi ir rupja iejaukšanās privātajā dzīvē. Tie ir cietsirdīgi, īpaši paceltā balsī publiski kliedzot no tribīnes," teica parlamentāriete.

Stepaņenko gan skaidroja, ka viņas runa bija saistīta ar to, ka Dūrītis "bremzē bērnu sporta jautājuma tālāku virzību", un "bezkaunīgi piesedzot savu draugu pēcpuses" attiecībā uz Vakcinācijas projekta biroja saglabāšanu. Viņasprāt, šāda "pašlabuma meklētāja un bezsirdīga cilvēka rīcība ir pelnījusi ļoti lielu nosodījumu", un tas, ka Dūrītim neesot bērnu, ir acīmredzami, jo, ja viņam tādi būtu, viņš redzētu, kā tie šajos mēnešos ir cietuši no tā, ka "bērnu sports faktiski ir aizliegts".

Dūrītis atbildēja, ka uztver šo kā humoru un piedāvājumu. "Visu cieņu! Jums ir piens un asinis, paldies par šo piedāvājumu," teica deputāts, vienlaikus piebilstot, ka viņš to uztver kā piedāvājumu ieņemt bērnus. Stepaņenko, atbildot uz Dūrīša izteikumu, norādīja, ka tie esot mēģinājumi aizskart viņu personīgi. Viņasprāt, Dūrītis pieļāva "seksistisku paņēmiemu", kas būtu nopietni izskatāms šajā komisijā.