foto: EPA/Scanpix
Piespriež pat 1250 eiro sodu par vakcinācijas rindu apiešanu
Sabiedrība
2021. gada 13. aprīlis, 12:54

Piespriež pat 1250 eiro sodu par vakcinācijas rindu apiešanu

Jauns.lv

Šobrīd kopumā ir ierosinātas piecas lietas, kas saistītas ar vakcinācijas rindu apiešanu. Veselības inspekcijas Sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Ermansone portālam Jauns.lv pavēstīja, ka trijās no tām jau ir pieņemts lēmums: sods no 50 līdz 1250 eiro.

Viņa atklāja, ka visas lietas ir par epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpšanu.

Pirmā ir par personas iekļaušanu darbinieku sarakstā, kas nav iestādes darbinieks. Savukārt otrā ir par uzņēmuma darbinieku vakcinēšanos laikā, kad tiem nebija atļauts vakcinēties. Bet trešā ir par darbinieku iekļaušanu vakcinējamo darbinieku sarakstā, kas nav vakcinējamās grupas darbinieki.

Konkrētas iestādes, kurās fiksēti pārkāpumi, Veselības inspekcijas pārstāve atturējās atklāt, jo vēl iespējamas pārsūdzības.

Soda apmērs saistīts ar nodarījuma smagumu

Ermansone skaidroja, ka soda apmērs tiek vērtēts atbilstoši nodarītajam epidemioloģiskās drošības apdraudējumam un piemērots gan juridiskām, gan arī fiziskām personām. Atbildība ir darba devējiem, kas savus darbiniekus bija vakcinējuši laikā, kad tas nebija atļauts.

Viņa norādīja, ka maksimālais sods šajā jomā ir virs 4000 eiro, taču no šiem trīs gadījumiem vismaz vienā situācijā ir noteikts 1250 eiro sods.

Cik neizlietotu vakcīnu šobrīd ir Latvijā?

Patlaban Latvijā ir 48 917 vakcinācijā esošu jeb vēl neizlietotu vakcīnu pret Covid-19 devu, kamēr vēl 21 918 devas ir rezervētas otrajai potei, liecina Veselības ministrijas uz valdības sēdi sagatavotā prezentācija, vēstīja aģentūra LETA.

Visvairāk jeb kopumā 23 548 devu no šīm patlaban neizlietotajām vakcīnām ir tieši "AstraZeneca", savukārt vēl 8414 ir no ražotāja "Moderna". Atlikušās 16 955 devas ir no ražotāja "Pfizer"/"BioNTech".

Līdz šim Latvijā izlietotas kopumā 177 010 vakcīnu devas, savukārt no 5. līdz 10.aprīlim izmantotas vairāk nekā 27 777 vakcīnu devas. Vidēji šajā intervālā izmantots vairāk nekā 4630 vakcīnu devu dienā.

Aizvien vislielākais vakcinēto personu īpatsvars ir Vidzemē, kur vakcīnu saņēmuši 11% iedzīvotāju, kamēr Kurzemē poti saņēmuši kopumā 10,3%. Tikmēr galvaspilsētā savakcinēts 10,1% iedzīvotāju, Zemgalē - 8,7%, bet Latgalē - vien 4,5%.