Sabiedrība
2021. gada 6. aprīlis, 22:34

Mistērija Carnikavā: atpūtnieki pauž izbrīnu par pludmalē redzēto; neizpratnē arī pašvaldība

TV3 ziņas

Teju vai mistērija Carnikavā – neviens īsti nezina, kurš pludmalē no jūras izskalotajiem kokiem radījis krāvumus un tie ir teju divu kilometru garumā, vēsta TV3 Ziņas.

Dabas aizsardzības pārvalde to sauc par sociāli antrapoloģisku fenomenu, kad pandēmijas garlaikoti cilvēki ķēdes reakcijā cits pēc cita saslējuši koku krāvumus. Daudzi no tiem pārsniedz divu metru augstumu.

Pārdomas raisošie koku krāvumi Carnikavas pludmalē

Teju vai mistērija Carnikavā – neviens īsti nezina, kurš pludmalē no jūras izskalotajiem kokiem radījis krāvumus un tie ir teju ...

gallery icon

Ja vien tas netraucē pašai Carnikavas domei kā pludmales apsaimniekotājai, tad Dabas aizsardzības pārvalde neliks šos krāvumus speciāli aizvākt. Ekspertus gan izbrīna, cik lielā apjomā tos saslējuši cilvēki.

"Jūras krasts ir ļoti dinamisks. Pēc laika šie pludmalē sastopamie koki vai nu tiks atpakaļ ieskaloti jūrā, vai arī tiks aizpūsti ar smiltīm, tiks nopūsti ar vētru. Tas vai koks atrodas pludmalē vertikāli vai horizontāli, kas ir izpūsts no jūras krasta nav dižas nozīmes," skaidro Dabas aizsardzības pārvaldes eksperte Lauma Krišjāne.

Carnikavas domē gan saka, ja pašvaldības policija pieķers koku krāvumu veidotājus, saņemšot aizrādījumus. "Jebkādus vides objektus no izskalotiem kokiem būvēt ir aizliegts. Aizliegums gan nav nostiprināts saistošajos noteikumos, attiecīgi nekāda administratīvā atbildība nav paredzēta.

Mēs kā "Carnikavas Komunālserviss" esam arī gatavi novākt, aizvest, ja tas būs vajadzīgs," norāda "Carnikavas Komunālserviss" vides pārvaldības nodaļas vadītājs Edgars Sliede.

Carnikavas pludmalē šajā pavasarī jūra izskalojusi netipiski daudz koku, ko jūrā ienesusi Gauja un tās pietekas. Ledus Gaujā daudzviet izrāvusi kokus no krastiem. No prāva izmēra baļķēniem un sprunguļiem veidotie krāvumi pēc formas atgādina milzu ugunskurus.

Daži carnikavieši domājuši, ka gaidāms kāds kultūras festivāls ar uguns degšanu jūras krastā, vai arī jau notiek gatavošanās Līgos svētkiem.

"Pašvaldībai ir jāsavāc šis. Varbūt viņi uzskata, ka ir kaut kāds pielietojums. Jāņi varbūt būs mums kopīgi," uzskata Carnikavas iedzīvotāja Arta. Tā kā pludmale iekļauta Dabas parka teritorijā, šos koku krāvumus nedrīkst aizdedzināt.