Sabiedrība
2021. gada 7. aprīlis, 05:13

Durbes ērglenei Mildai uzradies jauns pielūdzējs - Romeo. Viņa uz vairākām stundām pametusi perējumu, lai vēlāk atkal atgrieztos

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Tūkstošiem putnu mīļotāju desmitiem valstu jau teju divas nedēļas, kopš 27. marta, tiešsaistē vēro dramatiskos notikumus jūras ērgļu ligzdā Durbes novadā, kur ērgleni ar visu perējumu – trīs – olām pametis viņas dzīvesbiedrs Raimis. Pēc vairāk nekā nedēļu sēdēšanas badā uz olām Milda beidzot ligzdu pameta uz vairākām stundām un viņai uzradies arī jauns pielūdzējs, kuru putnu vērotāji jau nokristījuši par Romeo.

Jauns.lv jau rakstīja, ka 27. marta vakarā ligzdā neatgriezās ērgļu tēvs Raimis, kurš ar Mildu kopā laimīgi ligzdoja apmēram sešus gadus, viņu atstājot vienu perējot trīs olas. Tiek pieļauts, ka ērglis vai nu gājis bojā vai ir smagi ievainots. Kopš tā laika – vairāk nekā nedēļu Milda viena pati, bez barības uzcītīgi visu laiku perēja olas un atvairīja kādu citu uzmācīgu jūras ērgļu pāri, kurš bija iekārojis Mildas un Raimja ligzdu. Ilgi Milda viena pati bez ēdiena nevarēja izturēt un pirmajā Lieldienu dienā, 4. aprīlī, uz gandrīz sešām stundām atstāja iesildīto ligzdu, lai pēc tam atkal turpinātu perēšanu.

foto: ekrānuzņēmums no video
Pēc Raimja aizlidošanas Durbes ērglenei, pēc visa spriežot, uzradies jauns pielūdzējs – Romeo.

Pēc vairāk nekā nedēļu ilgās badošanās Milda ligzdu tomēr pameta, lai dotos barības meklējumos. Pēc prombūtnes Milda pie ligzdas atgriezās ar kādu citu jaunu ērgli, redzams novērošanas kamerā. Tomēr jaunais putns blakus ligzdai uzkavējās vien neilgu brīdi un pēc tam aizlidoja.

Bet pirmdien, 5. aprīlī, pie Mildas ligzdas novērots vēl kāds cits ērglis, kuru dabas vērotāji nokristījuši par Romeo. Pirmdienas rītā putns lidinājies ap ligzdu, pēcāk piesēdis uz zara pie ligzdas, bet pusdienlaikā jau bija devies prom no Mildas mājvietas. Durbes ērgļu novērošanas projekta vadītājs, ornitologs Jānis Ķuze pat pieļāva, ka Romeo nu varētu uzņemties rūpes par Mildu un sākt viņu barot, bet tā tomēr vēl nav noticis.

Pirmdiena, 5. aprīļa, rīts: pie Mildas atlidojis Romeo:

Latvijas Dabas fonds, kas īsteno tiešsaites ligzdas novērošanu pavēstījis: “Mēs neplānojam iejaukšanos šī brīža ligzdas norisēs, jo tas var novest pie sliktāka rezultāta, nekā tas ir šobrīd. Lai gan ligzdošana šogad visdrīzāk nebūs sekmīga, mātītei ir iespēja līdz nākamajam gadam atrast jaunu partneri, vai arī ligzdošanu šajā ligzdā var uzsākt pāris, kas šobrīd par to izrāda interesi”.

Fondā arī skaidroja, ka nogādāt ligzdā barību, piemēram, ar dronu, nav vēlams – jebkāda iejaukšanās, troksnis vai neparasts objekts izbiedētu gan Mildu, gan citus putnus un līdz ar to radītu risku, ka ērgļi pamet šo ligzdu. Arī olu izņemšana no ligzdas būtu nopietns traucējums putniem, tāpēc tas nav vēlams. Turklāt, pat, ja izdotos inkubēt cāļus, cilvēks tiem nevar nodrošināt to, ko jūras ērgļi dabā, un tos nebūtu iespējams sagatavot dzīvei dabā.