Kultūra
2021. gada 26. marts, 08:52

Nacionālais teātris pandēmijas laikā uzteicis darbu vismaz 30 cilvēkiem

Jauns.lv / LETA

Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma Latvijas Nacionālā teātra štata darbinieku skaits samazinājies vismaz par 30 cilvēkiem, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" atklāja teātra direktors Jānis Vimba.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš pastāstīja, ka šajā laikā teātra budžets faktiski ir samazinājies uz pusi, jo tagad iestāde saņem tikai valsts dotāciju, bet pati vairs nepelna. Agrāk katra no šīm budžeta pozīcijām veidojusi aptuveni pusi ieņēmumu.

foto: Mārtiņš Ziders
Latvijas Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba

"Mēs tiešām esam optimizējuši visu, ko vien var optimizēt. Pavasarī mēs pat siltumu nogriezām, ziemā tas ir grūtāk izdarāms. Cenšamies taupīt, lai vienkārši šo periodu pārlaistu pēc iespējas saudzīgāk. Kā tas attiecas uz cilvēkiem? Ja pirms tam, nosacītajos miera laikos, mēs bijām 196-197 štata darbinieki, tad šobrīd tie ir 160-165 darbinieki," stāstīja Vimba.

Viņš atzina, ka teātris turpina strādāt - notiek darbs pie jaunu izrāžu radīšanas, tomēr darbinieku garastāvoklis ir ļoti mainīgs un pamazām izsīkst motivējošie instrumenti.

"Tas garastāvoklis ir kā Himalaju kalnos.

Vienu dienu tu tiešām esi pozitīvs, centies citus motivēt, redzi, ka izdodas, un saproti, ka ir kaut kāda jēga to visu darīt. Citu dienu atkal tas ir pilnīgi šķērsām, pilnīgi garām.

Protams, to visu ietekmē gan pasaules, gan Latvijas notikumi. Tu uzzini, ka vakcinācija nerit pēc plāna, un skaidrs, ka deguns atkal ir lejā un gribas padoties," sajūtas, strādājot pandēmijas laikā, raksturoja Vimba.

Latvijas Nacionālais teātris saņem "Spēlmaņu nakts" balvas

gallery icon
18

Kā ziņots, Nacionālā teātra direktors marta sākumā atzina, ka ar līdzšinējo valsts dotāciju iestāde var izdzīvot sešus mēnešus līdz pat gadu.

Vimba iepriekš norādīja, ka visas valsts mērogā klibo izpratne, kāpēc kultūra valstī ir nepieciešama. Viņš skaidroja, ka runa nav tikai par "vertikālo kultūru", kas ir saprotama šauram profesionāļu lokam, bet arī par horizontālo kultūru, kas sasniedzama un paredzēta plašākai sabiedrības daļai.

Koncerta "Īstā sālsmaize" pirmizrāde Latvijas Nacionālajā teātrī

Koncerta "Īstā sālsmaize" pirmizrāde Latvijas Nacionālajā teātrī 2020. gada 17. septembrī.

gallery icon
56

"Manuprāt, neatkarīga valsts sākas nevis ar ekonomisko telpu, bet ar kultūras telpu un, ja mēs pazaudējam šo lauciņu un ilgā laika periodā tai netiek sniegts atbalsts, tad jājautā, vai mums nepieciešama neatkarīga valsts un vai lēnām mēs nekļūstam par ekonomisko zonu," iepriekš izteicās teātra direktors.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās