foto: LETA
Kā 500 eiro tērēs bērnunamu bērni, kuriem pēc nelielas tielēšanās valsts arī piešķīra šo atbalstu?
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2021. gada 25. marts, 15:06

Kā 500 eiro tērēs bērnunamu bērni, kuriem pēc nelielas tielēšanās valsts arī piešķīra šo atbalstu?

Jauns.lv / LETA

Bērnu aprūpes iestādes bērniem paredzēto 500 eiro atbalstu plāno tērēt planšetdatoru un telefonu iegādei, lai veiksmīgāk organizētu mācību procesu, atzina iestāžu vadītāji.

"Grašu bērnu ciemata" vadītāja Sandra Stade stāstīja, ka valsts piešķirtais atbalsts noderēs tehnikas iegādei, lai nodrošinātu attālinātās mācības. Tāpat Cesvaines novadā esošās aprūpes iestādes bērniem līdzekļi noderēs dalībai nometnēs, jauna apģērba iegādei vai pārtikai.

Stade atklāja, ka bērnu kabatasnaudai šie līdzekļi nav paredzēti, jo kabatasnauda tiek piešķirta no citiem avotiem.

Arī Daugavpils Sociālo pakalpojumu centra bērniem un jauniešiem "Priedīte" vadītāja Ludmila Smikova sacīja, ka bērniem nepieciešami planšetdatori un telefoni, tostarp, lai mācītos.

"Mēs organizējam konkursus, piemēram, par labākām sekmēm, un tad bērniem ir iespēja tikt pie telefona," stāstīja iestādes vadītāja, piebilstot, ka visus bērnus ar jaunākajām tehnoloģijām ar esošo budžetu nav iespējams nodrošināt.

Taču viņa uzskata, ka veiksmīgs risinājums būtu valsts piešķirto 500 eiro noguldīšana bērnu krājkontā, lai ar kontā pieejamiem līdzekļiem bērns varētu rīkoties pēc pilngadības sasniegšanas vai nonākot ģimenē.

Vienlaikus Smikova atzina, ka pašlaik iestādei nav skaidra līdzekļu "loģistika" un saņēmēji. Pēc viņas paustā, valstij būtu stingri jādefinē gan saņēmējs, gan piešķiršanas mērķis.

"Priedītes" vadītāja apgalvoja, ka bērni iestādē tiek nodrošināti ar apģērbu un pārtiku, turklāt reizi pusgadā bērniem ir iespēja pašiem izvēlēties apģērbu. Katram bērnam ir arī bankas konts, uz kuru tiek pārskaitīta kabatasnauda. Valsts piešķirtais atbalsts gan netiks izmantots kabatasnaudai, skaidroja Smikova.

500 eiro arī bērniem, kuri nedzīvo ģimenēs 

Jau ziņots, ka vienreizēju atbalstu 500 eiro apmērā saistībā ar Covid-19 izplatības dēļ izsludināto ārkārtējo situāciju plānots piešķirt arī par tiem bērniem, kuri no 1.marta līdz ārkārtējās situācijas beigām atrodas bērnu aprūpes iestādēs, ieslodzījuma vietās, audzināšanas iestādēs un sociālās korekcijas iestādēs.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (PCL; KPV LV) uzsvēra, ka 500 eiro atbalsts bērniem, kuri atrodas bērnu aprūpes iestādēs, ieslodzījumā un sociālās korekcijas iestādēs, ir jāizlieto tikai bērnu vajadzībām. "Lēmums par līdzekļu izlietošanu jāpieņem, ņemot vērā bērnu viedokli. Šie līdzekļi nekādā gadījumā nav novirzāmi iestādes pamatvajadzību segšanai, algu, prēmiju vai piemaksu izmaksai," sacīja ministre.

Plānots, ka 500 eiro atbalstu par katru bērnu, kurš atrodas minētajās iestādēs, izmaksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz vecāka, aizbildņa, audžuģimenes vai bērnu aprūpes iestādes vadītāja iesniegumu. VSAA atbalstu izmaksās 30 dienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

No vienreizējā pabalsta netiks veikta parādu piedziņa un ieturējumi, kā arī to neņems vērā, novērtējot mājsaimniecības materiālos resursus sociālās palīdzības piešķiršanai.