foto: katedrale.lv
Miris Saldus katoļu priesteris un eksorcists Gatis Mārtiņš Bezdelīga
Trešdien, 24. martā, miris populārais katoļu garīdznieks, ļauno garu izdzinējs, dzejnieks un gleznotājs Gatis Mārtiņš Bezdelīga.
Sabiedrība
2021. gada 25. marts, 10:47

Miris Saldus katoļu priesteris un eksorcists Gatis Mārtiņš Bezdelīga

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Trešdienas, 24. marta pēcpusdienā, 53 gadu vecumā mūžības ceļos devies Romas katoļu baznīcas Saldus, Brocēnu, Lutriņu, Silaiņu, Zirņu, Šķēdes, Ezeres un Kalnu draudzes prāvests Gatis Mārtiņš Bezdelīga. Viņš bija pazīstams arī kā Latvijas simtgades muzikālā uzveduma – operas “Suitu sāga” libreta autors un eksorcists (ļaunā garu izdzinējs), dzejnieks un mākslinieks.

Liepājas simfoniskā orķestra direktors Uldis Lipskis “Facebook” ierakstījis: “Tēvs Gatis stājās pretī ļaunajiem gariem kā eksorcists, stiprināja un iestājās par ģimeņu vienotību, atdevīgi kalpoja gan lielās pilsētu draudzēs, gan pavisam sīkās kopienās nomaļos ciemos. Gatis Mārtiņš Bezdelīga izsapņoja un radīja libretu pirmajai Liepājas operai “Suitu sāga”, svētīja koncertus Liepājas Svētā Jāzepa katedrālē, dibināja Saldus Vasarsvētku festivālu, radīja iedvesmojošas gleznas un izjustu dzeju”.

Kurzemes katoļu bīskapijas portāls katedrale.lv informē: “Priesteris Gatis Mārtiņš Bezdelīga dzimis 1967. gada 10. novembrī Aucē Hugo un Hellas ģimenē kā vienīgais dēls. Vecāki bija luterāņi. Padomju gados ne visiem izdevās nokristīt savus bērnus. Gatis ceļu uz Baznīcu atrada jaunekļa gados un 1985. gada tika kristīts Dobeles katoļu baznīcā, pēc dažiem gadiem Skaistkalne saņēma Iestiprināšanas sakramentu. Pēc pamatizglītības iegūšanas mācības turpināja Rīgas 34. profesionāli tehniskajā vidusskolā. Pēc tam strādāja Dobeles rajona Jauno naturālistu stacijā kā metodiķis. 1989. gada iestājās Rīgas Garīgajā seminārā un 1994. gadā Jelgavā bīskaps Jānis Bulis viņu ordinēja par priesteri. Pirmā jaunā priestera kalpošanas vieta bija Jēkabpilī, palīdzot dekānam Jānim Bratuškinam.

1996. gadā Gatis sāka kalpot Liepājas diecēzē un pirmo reizi tika nozīmēts uz Saldus draudzi, kur aktīvi veica arī žēlsirdības darbu, sadarbojoties ar Neatkarīgo Maltas Bruņinieku ordeni, un kļuva par šī ordeņa maģistrāta kapelānu (Maltas ordenī Gatis darbojās 20 gadus). Saldus apkārtnē tika dibinātas vairākas draudzes un organizēta jaunās Saldus baznīcas celtniecība.

Pēc Saldus priesteris Gatis kalpoja Kuldīgā, Liepājā un Alsungā. Esot par Liepājas Svētā Jāzepa katedrāles draudzes prāvestu, Gatis aktīvi kalpoja arī kā cietuma kapelāns, šajā laikā vairāki ieslodzītie tika kristīti. Noteiktu laiku viņš veltīja, lai popularizētu sakrālo mākslu. Viņš bija idejas tēvs plenēriem pie katedrāles, kura dalībnieki – Liepājas mākslinieki, savos darbos atspoguļoja sakrālo celtni.

No Alsungas priestera Gata ceļš atveda viņu atpakaļ uz Saldu. Kopš 2017. gada viņš ar bīskapa norīkojumu kalpoja arī kā eksorcists. Priestera Gata aizraušanās bija fotografēšana, glezniecība, dzeja. 2019. gadā Liepājas koncertzālē “Lielais Dzintars” notika latviešu orģināloperas “Suitu sāga”, kuru komponējis Rihards Dubra, bet libreta autors ir priesteris Gatis Mārtiņš Bezdelīga, pirmizrāde.

foto: liepajniekiem.lv
Gatis Mārtiņš Bezdelīga nebija tikai populārs Kurzemes puses katoļu draudzes gans, bet arī vispusīgs otas un spalvas meistars. 2018. gadā viņš Liepājā atklāja savu zīmējumu un dzejoļu grāmatu “Mēs sēdējām divatā”.

Pēdējās divas nedēļas priesteris Gatis Mārtiņš Bezedelīga slimības dēļ nevarēja pildīt savus priestera pienākumus, līdz beidzot 24. martā slimībā nogurusī sirds pārstāja pukstēt un priesteris devās mūžībā. Par savas priesteriskās dzīves moto Gatis bija izvēlējies vārdus - Dievs ir mīlestība, kurus viņš bija ierakstījis savas primīcijas (primīcija - pirmā svinīgā Svētā Mise (dievkalpojums), ko vada jauniesvētīts priesteris) svētbildītē. Viņa sirds siltums, atsaucība, uzticība Baznīcas mācībai, sniedzot padomus tiem, kas meklē, paliks daudzu atmiņās”.

Jauns.lv jau rakstīja, ka operas “Suitu sāga” libreta autors, Saldus Svētā Pētera un Pāvila katoļu draudzes mācītājs, dekāns Gatis Mārtiņš Bezdelīga par savu nopelnīto honorāru – 3000 eiro, aizpērn dievnamam dāvāja krāšņu Polijā izgatavotu lustru ar 48 spuldzītēm. Lustra ir divus metrus diametrā. Tā ir pārklāta ar laku, lai neapsūbē, bet ir spoža.

Operas libreta stāsts ir par to, kā suiti tapa par suitiem, par jaunu cilvēku mīlestību, vīra un sievas mīlestību, mīlestību pret bērniem un arī mīlestību uz Dievu. “Ideālistisks un romantisks stils,” pāris vārdos “Suitu sāgu” raksturoja Gatis Mārtiņš Bezdelīga.

Pasaules pirmizrāde latviešu oriģināloperai “Suitu sāga”

Nedēļas nogalē, 8. un 9. novembrī Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” notika pasaules pirmizrādes Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros tapušajai latviešu ...

gallery icon

Jauns.lv izsaka līdzjūtību visiem, kuri pazina Gati Mārtiņu Bezdelīgu, viņa talanta cienītājiem un Latvijas katoļu saimei!