Nelaimīgais kritiens Vecrīgā, velokurjeram zaudējot zobus... Ko atbild Rīgas dome un "Wolt"?
foto: Aculiecinieka foto
Sabiedrība
2021. gada 15. martā, 20:19

Nelaimīgais kritiens Vecrīgā, velokurjeram zaudējot zobus... Ko atbild Rīgas dome un "Wolt"?

Jauns.lv

Šī bedre izveidojās bojātas gūlijas jeb lietusūdens uztvērējakas pievada dēļ, kas var notikt atkušņa un pastiprinātu nokrišņu laikā. Bedre tuvākajā laikā tiks salabota. Gintam ir tiesības vērsties tiesā, lai pieprasītu kompensāciju par zaudējumiem, tā komentējot piektdien, 12. martā, Vaļņu ielā notikušo incidentu, kad, iebraucot 34,5 centimetru dziļā bedrē, "Wolt" velokurjers krita un izsita priekšējos divus zobus, guva nobrāzumus, kā arī iespējamu smadzeņu satricinājumu, Jauns.lv norāda Rīgas domes Satiksmes departaments.

Nelaimīgais kritiens Vecrīgā, velokurjeram zaudējo...

"Pēdējo reizi ielas seguma apsekošana Audēju ielā tika veikta pagājušā nedēļā – 10. martā, kad šāda bedre vēl netika konstatēta. Ielu seguma apsekošana Vecrīgā tiek veikta vismaz reizi nedēļā. Informāciju par bedri Satiksmes vadības centrs saņēma piektdien, 12. martā, pulksten 19:25, un pēc pusstundas – 19:53 tā jau tika attiecīgi norobežota," norāda Satiksmes departaments. 

Tajā arī skaidro, ka bedre izveidojās bojātas gūlijas jeb lietusūdens uztvērējakas pievada dēļ, kas var notikt atkušņa un pastiprinātu nokrišņu laikā. Bedre tuvākajā laikā tikšot salabota, sākotnēji bijis nepieciešams veikt inspekciju, lai noskaidrotu bedres rašanās iemeslu.

Rīgas domes Satiksmes departaments arī norāda, ka Gintam ir tiesības vērsties tiesā, lai pieprasītu kompensāciju par zaudējumiem.

Vecrīgā, iebraucot dziļā bedrē, cietis velokurjers

Īss ieskats pagātnē: tiesa liek Rīgas domei atlīdzināt izdevumus par nenorobežotu bedri

Pirms trim gadiem Rīgas domes Satiksmes departamentu tiesā uzvarēja kāds autobraucējs Jānis, kurš, iebraucot nenorobežotā bedrē, sabojāja savu automobili. Notikuma vietā vīrietis izsauca Valsts policiju, kā arī pēcāk pēc auto remonta vērsās Satiksmes departamentā. Ņemot vērā, ka departaments nebija atsaucīgs, tad vīrietis vērsās arī tiesā, kur vēlāk atzina, ka pašvaldībai ir jāatlīdzina prasītājam zaudējumi, kā arī jāsamaksā tiesāšanās nodeva.

Ko grasās darīt cietušais velokurjers? 

Cietušais "Wolt" velokurjers Gints Jauns.lv norāda, ka šobrīd, ievērojot ārsta norādījumus, guļ gultā, bet mēģina atrast juristu, jo vēlas sagatavot dokumentus tiesai. 

Viņš arī norāda uz faktu ka, aplūkojot "Google" ielas skatu pie t/c "Galerija Centrs", kur notika nelaimes gadījums, redzams, ka tieši šajā vietā iepriekšējos gados jau bijušas problēmas ar bruģi. Piemēram, aplūkojot 2019. gada jūliju, redzams, ka tur novietots 909. ceļa apzīmējums, brīdinot, ka vieta jāapbrauc pa labo malu. 

Jāatgādina, ka nelaimes gadījuma brīdī vieta nekādi nebija apzīmēta vai norobežota. Pēc Satiksmes depratamenta komentāra, ka "pēdējo reizi ielas seguma apsekošana Audēju ielā tika veikta pagājušā nedēļā – 10. martā, kad šāda bedre vēl netika konstatēta" var spriest, ka vieta iepriekš saremontēta, bet tagad bedre izveidojās, kā norāda departaments, "bojātas gūlijas jeb lietusūdens uztvērējakas pievada dēļ, kas var notikt atkušņa un pastiprinātu nokrišņu laikā". 

Atsaucība no "Wolt"

Lai arī Gints pie kompānijas strādā kā pašnodarbinātais, tomēr kompānija ir gatava nākt soli pretim un sniegt atbalstu. 

"Šajā smagajā brīdī mēs noteikti atbalstīsim cietušo kurjerpartneri un noteikti novēlām viņam ātru atveseļošanos. Šobrīd aktīvi sadarbojamies ar iesaistītajām institūcijām, lai lieta ātri virzītos priekšu," Jauns.lv komentē "Wolt". 

Kompānijā arī norāda, ka privātuma dēļ neapspriedīs publiski gadījuma detaļas, bet kurjerpartneris tiks atbalstīts. Tāpat tiek pausts, ka aprīlī Latvijā visiem kurjerpartneriem bez maksas piedāvāšot brīvprātīgo apdrošināšanu, kas pilnībā nosegšot traumas, kas kurjeriem var rasties negadījumu laikā. "Piemēram, zobu traumu gadījumā apdrošināšana segs izdevumus līdz pat 1000 eiro," norāda "Wolt". 

Atskats par nelaimīgo kritienu

Piektdien, 12. martā, Vaļņu ielā, iebraucot 34,5 centimetru dziļā bedrē, no velosipēda krita "Wolt" velokurjers Gints. Kritienā vīrietis zaudēja divus priekšējos zobus, guva nobrāzumus, kā arī ārsti viņam noteica 10 dienu gultas režīmu, jo, iespējams, gūts smadzeņu satricinājums, pat neskatoties uz to, ka galvā bija uzvilkta ķivere.

"Attapos uz bruģa. Tā bedre gaidīja, kad kāds tajā iekritīs. Pat mašīna tur varētu riteni nolauzt. No sērijas - pats iekriti, pats vainīgs," Jauns.lv iepriekš stāstīja Gints.

Viņš turpināja: "Kauli nav lauzti, sasitumi sāpīgi un, protams, vizuālais sabojāts. Tagad arī nevaru strādāt".

Gints Jauns.lv pastāstīja, ka strādā kā pašnodarbinātais, tādēļ darbnespējas lapu nevar paņemt. Viņš gan uzsvēra, ka visi velokurjeri strādā kā pašnodarbinātie, nevajagot domāt, ka tāda sistēma esot tikai "Wolt" kompānijā. 

Gints piektdien skaidroja, ka nekādas apdrošināšanas nav, bet bija sazinājies ar "Wolt", kas apsolījis tuvākajās dienās ziņot, vai var viņam līdzēt šajā situācijā. 

Negadījumu redzēja vairāki aculiecinieki. Viens no tiem arī bija izsaucis Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), Rīgas pašvaldības policiju un Valsts policiju. 

Slimnīcā tika veiktas pārbaudes, hospitalizācija nav bijusi nepieciešama, bet nozīmēts 10 dienu gultas režīms. 

Gints par notikušo negadījumu Vecrīgā esošās dziļās bedres dēļ jau iepriekš apsvēra konsultēties arī ar kādu juristu. Viņaprāt, šādām 35 centimetru dziļām bedrēm tur nav jāatrodas. Dziļums izmērīts notikuma vietā. 

Kā pats norādīja, galvā bijusi ķivere, bet bedre bijusi tik dziļa, ka teju apmetis kūleni un atsities tieši ar seju pret bruģi. Sāpot gūtie sasitumi, kā arī, protams, doma par zaudētajiem zobiem. Tagad būšot jāmeklē zobārsts un bedres dēļ jāšķiras no lieliem finanšu līdzekļiem, kurus tagad nemaz nevar gūt, jo būs jāguļ gultā. 

Kāda aculieciniece Jauns.lv stāsta, ka pašu kritiena brīdi nav redzējusi, bet ievērojusi vīrieti, kad tas jau sēdējis peļķē ar asiņainu seju un metis ārā no mutes zobus. Garām braukuši arī citi "Wolt" kurjeri, kuri apstājušies un iedevuši kolēģim salvetes.