foto: LETA
Kariņš rosina vakcīnu loģistiku uzticēt bruņotajiem spēkiem
Sabiedrība
2021. gada 11. marts, 16:08

Kariņš rosina vakcīnu loģistiku uzticēt bruņotajiem spēkiem

Jauns.lv / LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) rosina vakcīnu loģistiku uzticēt bruņotajiem spēkiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ceturtdien valdības sēdes laikā premjers pauda neizpratni par to, ka vakcinācijas procesā "esam pakļauti nezināmiem un ne pārāk atbildīgiem privātiem pakalpojuma sniedzējiem". "Vai nav pienācis laiks pateikt - pietiek? Mums ir bruņotie spēki. Mēs otrreiz nevaram šādi riskēt, tāpēc pārņemam procesu valsts uzraudzībā," mudināja Kariņš.

Premjers pauda sašutumu, ka valsts izdod naudu reklāmai, bet nevar nodrošināt vakcinācijas procesu. "Mēs esam izsmiekls," secināja premjers.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) atbalstīja Ministru prezidenta viedokli par vajadzību vakcināciju piegādē iesaistīt armijas spēkus. Linkaits pauda, ka nav skaidrs, kā sistēma ar dažādiem piegādātājiem varētu darboties pie masu apjomiem, kā arī vai šādu piegādātāju vispār būs pietiekami daudz, lai nodrošinātu vajadzīgo loģistikas pakalpojumu apjomu vēlākajos vakcinācijas posmos.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkevičs (JV) atzina, ka šajā situācijā viņš nepaļautos uz to, ka tiks rīkots kārtējais iepirkums par vakcīnu loģistikas pakalpojumu sniegšanu, tādējādi iegūstot pakalpojumu sniedzēju, kurš izpildīs visas visu no viņa prasīto. Tāpēc arī ārlietu ministrs uzskata, ka vakcīnu loģistikas process būtu uzticams bruņotajiem spēkiem.

Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) valdības sēdē skaidroja, ka jau pagājušā gada nogalē Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki (NBS) pieļāva risinājumu, ka armija pārņemtu vakcīnu loģistiku. Armijā organizētība ir augstākajā līmenī, taču, lai pārņemtu vakcīnu loģistiku armijai nepieciešama informācija par nepieciešamajiem resursiem, piemēram, saldēšanas iekārtām.

Pabriks atgādināja, ka pagājušā gada nogalē valdība tomēr nolēma, ka vakcīnu loģistiku organizēs ar privātām kompānijām un armijai pieprasījums palīdzēt loģistikā no valdības puses nesekoja.

Tagad valdība varot atzīt, ka valdības lēmums bija nepareizs, taču "tad ir jārunā vai ir pareizi skriešanas sacīkšu laikā zirgus mainīt".

Ja valdība tomēr izšķiras par loģistikas uzticēšanu NBS, tad Aizsardzības ministrijai ir nepieciešams zināt, kādas tieši prasības no armijas nepieciešamas.

Lai arī armija spēj strauji reaģēt, sagatavošanās loģistikai jebkurā gadījumā prasīs laiku. "NBS ir gatavi palīdzēt, taču vajadzīgas savlaicīgas un precīzas prasības. Vai nu mēs (valdība, Veselības ministrija) ļoti ātri sakārtojam esošās nejēdzības un vai arī balstoties uz aizvadītās nakts pieredzi mainām sistēmu, taču tas prasības NBS laiku," uzsvēra Pabriks.

Ņemot vērā minēto Pabriks uzskata, ka tagad ir divi rīcības varianti. Pirmkārt, veselības resors informē NBS par savām loģistikas vājajām vietām un sniedz informāciju par nepieciešamo palīdzību. Tādā gadījumā aizsardzības resors varētu pateikt kāda veida resursi ir armijas rīcībā un kādus resursus nepieciešams papildus iegādāties.

Otrkārt, balstoties uz aizvadītās nakts neveiksmi tiek mainīta principiāla pieeja un loģistika tiek nodota NBS rīcībā, taču tas prasītu laiku.

Pabriks un Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons arī norādīja, ka "kolhozs nedrīkst būt", tāpēc loģistikas sistēmā ir jābūt atbildībai tikai vienās rokās. "Ja ir šāds uzdevums un gribam tiešām efektīvu sistēmu, tad pilnībā jānodod vienās rokās," uzsvēra Garisons.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) sacīja, ka šis gadījums norādīs uz to, ka pandēmijas krīzes pārvarēšanā iesaistīsies nopietni speciālisti, kādi pašlaik ir armijā. "Armijā ir cilvēki, kuri ir labi apmācīti un pārzin kā jāvada un jāplāno procesi," uzsvēra ministrs, prognozējot, ka agri vai vēlu šie speciālisti iesaistīties krīzes jautājuma risināšanā.

Tāpat Bordāns teica, ka Valsts tiesu ekspertīžu birojā ir pieejami ledusskapji, kuros varētu uzglabāt līdz 100 000 pret Covid-19 vakcīnas.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (PCL; KPV LV) savā viedoklī par vakcinācijas loģistiku bija vēl skarbāks. Viņš norādīja, ka valdības locekļi savā diskusijā par loģistikas uzticēšanu armijai patiesībā apspriežot Vakcinācijas projekta biroja funkcijas, līdz ar to nav skaidrs kāpēc valsts biroja darbiniekiem maksājot lielās algas.

Izvadātājs nepiegādā plānotās vakcīnas

Jau ziņots, ka šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāmai" veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pavēstīja, ka Veselības ministrijas (VM) juristi strādā pie līguma laušanas ar Covid-19 vakcīnu izvadātāju SIA "Oribalt Rīga".

Vakar "Oribalt Rīga" atsevišķos vakcinācijas punktos nepiegādāja plānotās vakcīnas, turklāt, pēc Pavļuta sniegtās informācijas, uzņēmums bijis ļoti neatsaucīgs problēmu risināšanā.

Pavļuts pastāstīja, ka ar šo uzņēmumu, kas izraudzīts konkursa kārtībā, sadarbība uzsākta tikko un problēmas radušās jau ar pirmās 2600 vakcīnu devu kravas izvadāšanu.

Ministrs uzsvēra, ka VM mēģinājusi kopā ar "Oribalt Rīga" rast risinājumu situācijai, taču sastapusies ar ļoti lielu neatsaucību, tāpēc piesaistīta Valsts policija, kas naktī pieskatīja uzņēmuma noliktavu. No rīta uzņēmuma šoferiem prasīts, kur kurš brauks, un šādi iegūta informācija, kur vakcīnas tiks aizvestas.