foto: jekabpils.lv
Noskaidrots iespējamais padomju lielgabala zaglis Jēkabpilī; piemineklis ir iemests Daugavā
112
2021. gada 8. marts, 13:48

Noskaidrots iespējamais padomju lielgabala zaglis Jēkabpilī; piemineklis ir iemests Daugavā

Jauns.lv

Veicot izmeklēšanu kriminālprocesā par piemiņas zīmes - lielgabala demontāžu Jēkabpilī, ir noskaidrota iespējamā vainīgā persona, portālam Jauns.lv pavēstīja Valsts policijā.

Precizēts virsraksts!

Likumsargu pārstāve Dace Kalniņa informē, ka policijā turpinās faktisko notikušā apstākļu noskaidrošana.

foto: jekabpils.lv

"Veicot izmeklēšanu, tika noskaidrota iespējamā vainīgā persona, kura atzina veiktās darbības patvaļīgā piemiņas zīmes - lielgabala demontāžā. Tāpat arī likumsargi ir identificējuši traktortehniku, ar kuru tika veikta demontāža, un ir apzināta iespējamā lielgabala atrašanās vieta - Daugavā," norāda likumsargi, neizpaužot personas vārdu.

Sākotnēji kriminālprocess tika uzsākts pēc Krimināllikuma 18. nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret īpašumu, un šobrīd tas ir pārkvalificēts pēc Krimināllikuma 229. panta pirmās daļas par valsts aizsardzībā esoša kultūras pieminekļa pārvietošanu. Par šādu noziedzīgu nodarījumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Kā zināms, šī gada 24.februārī ap pulksten 9.00 Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirknī tika saņemta informācija, ka Jēkabpilī, Rīgas ielā 205, no piemiņas vietas ir demontēts piemineklis - lielgabals. Policijā par notikušo tika uzsākts kriminālprocess.

Krievijā ierosina kriminālprocesu

Pēc lielgabala pazušanas Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosināja krimināllietu, bija teikts komitejas paziņojumā. 

"Krievijas Izmeklēšanas komitejas Galvenās izmeklēšanas pārvaldes nodaļā, kas izmeklē noziegumus, saistītus ar nacisma reabilitāciju un Tēvzemes vēstures falsificēšanu, procesuālās pārbaudes rezultātā ierosināta krimināllieta saistībā ar Krievijas (..) kriminālkodeksā paredzētajām nozieguma pazīmēm - personu grupas veikta bojājumu nodarīšana karavīru apbedījumiem, kā arī pieminekļiem, kas iemūžina to [cilvēku] piemiņu, kas krituši, aizstāvot Tēvzemi un tās intereses Lielā Tēvijas kara periodā," vēsta Krievijas Izmeklēšanas komiteja.

Paziņojumā teikts, ka izmeklēšana uzskata, ka nozieguma motīvs bija ļaundaru negatīvā attieksme pret PSRS darbību Otrā pasaules kara gados un vēlme "ar savu cinisko rīcību" demonstrēt necieņu pret padomju tautas cīņas ar fašismu kopīgo piemiņu un vēsturi.

Tāpat uzsvērts, ka Krievijas Izmeklēšanas komiteja arī turpmāk principiāli reaģēs uz jebkādiem mēģinājumiem "apgānīt to Lielā Tēvijas kara dalībnieku piemiņu, kuri atdevuši savas dzīvības, lai tiktu uzvarēts nacisms", vēstīja aģentūra LETA.

Zina, kur ir piemnieklis

Marta sākumā laikrastā "Neatkatīgā Rīta Avīze" bija publicēta intervija ar Jēkabpils Latviešu biedrības valdes locekli un kādreizējo Krustpils novada domes priekšsēdētāju Gundaru Kalvi, kurš īpaši neslēpa, ka viņam ir zināms, kas notika ar šo pieminekli. Viņš gan neatzina, ka pats personīgi būtu ar savu traktoru vedis to prom, bet sacīja: "Taču es visu zinu. Viss ir zem kontroles". 

"Tas mēsls ir aizvests, un tas vairs nekad neatradīsies mūsu pilsētā. Bet vai tas bija mans traktors - to es tā neapgalvotu," vēl izteicās Kalve.