Sabiedrība
2021. gada 4. marts, 15:11

Video: armija Carnikavā spridzina ledus sastrēgumu Gaujā

Jauns.lv

Ceturtdien, 4. martā, Carnikavā, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) veica ledus spridzināšanas darbus Gaujas upē, lai novērstu iespējamo plūdu radītās sekas. 

Ledus spridzināšana notika neilgi pēc plkst. 15 pēdējā līkumā pirms Gaujas ietekas jūrā - ap kilometru no upes grīvas.

Īsi pirms sprāgstvielu detonēšanas gan ledus sācis kustību pats no sevis. Ledus sablīvējums nebija vēl sasniedzis minēto vietu, kad tika detonētas sprāgstvielas.

NBS Carnikavā spridzina ledus sastrēgumu Gaujā

Ceturtdien, 4. martā, Carnikavā, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) veica ledus spridzināšanas darbus Gaujas upē, lai novērstu iespējamo plūdu radītās sekas.

gallery icon
foto: LETA
Ledus spridzināšana Gaujā pie Carnikavas, kur izveidojies ledus sablīvējums.

Kā Carnikavā novēroja portāls Jauns.lv, notikuma vietā bija ieradušies gan NBS, gan pašvaldības pārstāvji, kā arī prāvs žurnālistu un interesentu skaits.

Ledus spridzināšanas darbus veica Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, kas veica saskaņošanu atbilstoši Valsts civilās aizsardzības plānā noteiktajai kārtībai.

Iespaidīgi skati Carnikavā, saulrietam apspīdot applūdušajā Gaujā sastrēgušo ledu

gallery icon

Kā ziņots, Civilās aizsardzības komisijas vadītājs, Ādažu mērs Māris Sprindžuks (LRA) informējis - izvērtējot situāciju, secināts, ka "spridzināt nāksies". Ledus nakts laikā izgāja zem tiltiem Carnikavā, taču vēl vairāk sablīvējās pirms pēdējā Gaujas līkuma. Sprindžuks atzina, ka ūdens līmenis upē Carnikavas apkārtnē īpaši nemainījās, jo pieplūstošais ūdens atradis sev ceļu Gaujas palienē.

Ledus sablīvējums Gaujā pie Carnikavas 2021.gada 3.martā

Applūdusi teritorija pie Gaujas Carnikavā, kur ledus sablīvējuma rezultātā ceļas ūdens līmenis.

gallery icon

Ledus kustība Carnikavā diennakts laikā novērota vien dažas reizes, naktī ledum aizejot no teritorijas pie tiltiem, tādējādi vairs neradot apdraudējumu tiltu balstiem. Taču pēdējais upes kilometrs joprojām bija sastrēdzis, turklāt aukstā laika prognozes radīja bažas, ka ledus sasals lielos gabalos un vēl vairāk nosprostos upi.

Ledus spridzināšana notika pēdējā līkumā pirms Gaujas ietekas jūrā - ap kilometru no upes grīvas. "Tā ir vieta, kur sastrēgums nekustas," piebilda Sprindžuks.

Pārliecības, ka ledus spridzināšana pilnībā novērsīs ledus sablīvēšanos, gan neesot, vienlaikus cerot, ka tas vismaz vaļīgāku padarīs ledus sastrēgumu un ļaus tam sākt kustēties jūras virzienā.

"Gaidāmas aukstas naktis, kas nozīmē, ka ledus sacementēsies, veidojot monolītu masu, kas upes līkumos iekārsies uz ilgu laiku. Ledus sablīvējumi rada milzīgu spiedienu uz krasta stiprinājumiem. Savukārt ja pēkšņi uznāks siltums, kas liks sakust sniegam Vidzemes mežos, būs straujš ūdens pieaugums, kas rada risku ūdenim appludināt apkārtesošās teritorijas," stāstīja Sprindžuks.

Carnikavas pašvaldības priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) norādīja, ka pirms ledus spridzināšanas pašvaldības policija apziņoja tuvumā esošos iedzīvotājus un brīdināja par to. Tāpat viņa aicināja sekot līdzi aktuālajai informācijai pašvaldības lapām sociālajos medijos.

Kā ziņots, Gaujā pie Carnikavas ceturtdienas rītā saglabājas ledus sastrēgums un augsts ūdens līmenis, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvie dati.

Trešdien ūdens līmenis pakāpās līdz 3,25 metriem virs novērojumu stacijas nulles punkta, pārspējot 2005.gada janvāra vētras laikā sasniegto rekordu - 3,19 metrus. Ceturtdienas rītā ūdens līmenis ir 3,17 metri virs nulles punkta jeb 2,21 metrs Latvijas augstuma sistēmā.

Gaujā pie Siguldas un Valmieras ūdens līmenis pakāpeniski ceļas, bet tas nav augsts.

Gaujā pie Carnikavas, Ogres lejtecē un Daugavā pie Pļaviņām aizvien spēkā LVĢMC oranžais brīdinājums par iespējamiem plūdiem.