foto: Evija Trifanova/LETA
Pašvaldības sola lauku seniorus neatstāt bez potes
Visas Jauns.lv aptaujātās lauku pašvaldības sola senioriem un invalīdiem, kuri paši saviem spēkiem to nespēs, nokļūt līdz vakcinācijas kabinetiem.
Novadu ziņas
2021. gada 6. marts, 08:03

Pašvaldības sola lauku seniorus neatstāt bez potes

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pilsētniekiem un arī pagastu centru iedzīvotājiem nokļūšana līdz vakcinācijas kabinetiem lielākoties problēmas varētu nesagādāt. Bet kā pie vakcīnas tiks lauku viensētās dzīvojošie vientuļie seniori un invalīdi?

Piemēram, Viļānu novada Sociālajam dienestam nav sava auto, lai vientuļos pensionārus jau cienījamos gados, piemēram, divreiz mēnesī aizvestu uz veikalu, pie ārsta, uz pirti. Līdz ar to senioriem ir bažas, kā viņi no attālākiem pagastiem varēs saņemt Covid-19 vakcīnu. Pierakstīties rindā jau var, bet kā tiks līdz ārstam?

Ja vajadzēs, gādās transportu

“Un trakākais – pašvaldībā nav nekādas informācijas un skaidrības, vai vispār Viļānos būs vakcinācijas kabinets. Pašlaik katra slīcēja glābšana ir paša rokās un tie, kuri alkst vakcinēties, pošas uz Rēzekni. Šādas problēmas droši vien ir arī citur attālos pagastos. Tātad – seniori laukos ir pamesti likteņa varā,” satraucas kāda lasītāja.

Sociālā dienesta vadītāja Ineta Kalniņa gan norāda, ka vienā no pilsētas doktorātiem vakcinācijas kabinets būšot un dienests nepieciešamības gadījumā var palīdzēt vientuļajiem senioriem līdz tam nokļūt.

“Šis jautājums tiks izskatīts individuāli. Ja pensionārs pats nevarēs tikt līdz vakcinācijas kabinetam, tad viņam noteikti palīdzēsim, ja tik tiešām viņam nav radu un paziņu, kas varētu palīdzēt. Protams, mēs nedodam simtprocentīgu garantiju, ka transports būs – ja netālu no pensionāra mājām dzīvo viņa bērni, tad vērsīsimies pie viņiem,” teic Kalniņa.

Tā kā Sociālajam dienestam pašam sava transporta nav, nepieciešamības gadījumā to lūgs pašvaldībai. Viļāniešiem, kas saviem spēkiem nevar nokļūt līdz vakcinācijas kabinetam, vispirms jāvēršas Sociālajā dienestā.

Kuldīgas novadā sešas prakses

Kuldīgas novada domes Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska stāsta, ka šobrīd novadā sešas ģimenes ārstu prakses uzņēmušās vakcinēt savus (atsevišķos gadījumos – arī citu kolēģu) pacientus. Pašvaldība sadarbībā ar Kuldīgas slimnīcu strādā, lai izveidotu vakcinācijas punktu tiem, kuru ģimenes ārsts neplāno vakcinēt.

Tiem, kuriem nebūs iespējams un trūkst ģimenes atbalsta, lai pašu spēkiem nokļūtu līdz vakcinācijai, pašvaldība palīdzēs, organizējot transportu. To nodrošinās pagastu pārvaldes, iesaistīsies arī novada Sociālais dienests. 

Kandavas novadā ir trīs Covid-19 vakcinācijas kabineti – divi poliklīnikā, trešais Vānes pagastā. Lai pieteiktos, seniori aicināti sazināties ar savu ģimenes ārstu. Arī šeit par transporta iespējām jāsazinās ar Sociālo dienestu.

Jauns kabinets Bauskas slimnīcā

Jauns vakcinācijas kabinets izveidots Bauskas slimnīcā, lai pieņemtu tos iedzīvotājus, kuriem nebūs iespējas potēties pie saviem ģimenes ārstiem.

Pagaidām pacienti tiek galā paši, izmantojot gan kaimiņu, gan tuvinieku palīdzību, arī sabiedrisko transportu vai taksometru, teic Bauskas novada administrācijas veselības veicināšanas koordinatore Marta Augucēviča. Vajadzības gadījumā talkā nāks Sociālais dienests.

Tāpat ir Siguldas novadā, pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja Sindija Brikmane aicina sazināties ar pašvaldības Transporta nodaļu gan seniorus, gan cilvēkus ar kustību traucējumiem.

Viļakas novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Mareks Šubenieks informē, ka vietējā veselības centra mediķi vajadzības gadījumā izbrauc arī uz senioru dzīvesvietu.

Alsungā izbrauks arī pie guļošajiem

Alsungas novadā ir divas ģimenes ārstu prakses, kas veic vakcināciju, ārstes organizē arī guļošo pacientu vakcinēšanu, Sociālais dienests organizē transportu un arī palīdz pieteikties vakcīnai.

Jelgavas novadā gatavi vakcinēt astoņi ģimenes ārsti. “Novads ģeogrāfiski ir gana liels – arī sabiedriskajiem pārvadājumiem tās ir būtiskas izmaksas. Pašvaldība vienmēr ir centusies nodrošināt saviem cilvēkiem atbalstu – it sevišķi senioriem, cilvēkiem ar kustību traucējumiem vai cita veida invaliditāti. Mums ir specializēts transports, ja šādi cilvēki vēlas braukt uz pārbaudēm vai izmeklējumiem slimnīcā (parasti tas ir maksas pakalpojums un tiek individuāli saskaņots),” stāsta domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Enija Kreicberga-Kapša.

Viņa atzīst, ka ir pārāk daudz neskaidrību un juceklīgi skaidrotu lietu, lai pašvaldība iejauktos: “Esam ieinteresēti sadzirdēt no Veselības ministrijas un Vakcinācijas biroja, kāds plāns tiks realizēts un kāds finansējums piešķirts, lai pēc iespējas veiksmīgāk nodrošinātu vakcinēšanu teritorijās, kur ģimenes ārsti nav pieteikušies to darīt.”

Galvenais – kad būs vakcīnas

“Pagastu pārvalžu vadītāji un sociālie darbinieki ļoti labi pārzina situāciju, sadarbojas arī ar ģimenes ārstiem, tā ka šī nudien nav aktuālākā problēma. Iedzīvotāji vairāk uztraucas, kad vakcīnas būs pieejamas un vai pietiks visiem,” lielāko problēmu raksturo Ogres novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Nikolajs Sapožņikovs.

Talsos ir divi vakcinācijas kabineti, to nodrošinās arī vairāki ģimenes ārsti savās praksēs. Tie ģimenes ārsti, kuri paši nevakcinēs savus pacientus, slēgs līgumu ar vakcinācijas kabinetiem par šī pakalpojuma nodrošināšanu, norāda pašvaldības sabiedrības veselības speciāliste Tatjana Neilande.

Pašlaik tiek apzināti gulošie pacienti un ar kustību traucējumiem, kurus vakcinēs mājās. “Patlaban neesam saņēmuši informāciju, ka transporta neesamības dēļ nevarētu tikt pie ārsta.  Ja tāda situācija radīsies, risināsim katru gadījumu individuāli,” piebilst Neilande.

Centralizēti ar autobusu nevedīs

Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs teic: “Pēc būtības iedzīvotāju nogādāšana vakcinācijas punktos šobrīd valstiski nav noteikta kā pašvaldības kompetence. Lauku teritorijās par iedzīvotāju vakcinēšanos atbild ģimenes ārsti. Kā zināms, manavakcina.lv var atzīmēt vēlamo vietu. Jo vairāk cilvēku atzīmēs sev tuvāko dzīvesvietu (piemēram, pagasta centru), sasniedzot noteiktu skaitu, Nacionālais veselības dienests un Slimību profilakses un kontroles centrs reaģēs un meklēs iespēju, kā var nodrošināt vakcināciju attiecīgajā pagastā, visdrīzāk, organizējot vakcinācijas brigādes izbraukšanu.”

Tādā gadījumā pašvaldība varēšot palīdzēt ar telpām. Ja būs nepieciešami vēl kādi resursi, pašvaldība tos nodrošinās. “Runājot par tiem iedzīvotājiem, kas vecuma, invaliditātes vai citu iemeslu dēļ saviem spēkiem nevarēs nokļūt vakcinācijas punktos, publiski izskanējusī informācija no Vakcinācijas biroja paredz, ka pie viņiem dzīvesvietā ieradīsies vakcinācijas brigāde,” klāsta Švarcs.

Piesakoties jānorāda, ka pašam nav iespējas nekur tikt saviem spēkiem. “Tāds risinājums, ka centralizēti, vienā autobusā, pagasta iedzīvotāji tiks vesti, piemēram, uz vakcinācijas punktu Rēzeknē, Covid-19 apstākļos pēc būtības nav iespējams pulcēšanās ierobežojumu dēļ. Ja no Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta vai citas institūcijas nāks rīkojums par kādiem papildu pienākumiem, pašvaldība noteikti rīkosies, vadoties pēc tiem,” piebilst novada mērs.