foto: LETA
Par dažādiem pārkāpumiem no amata atbrīvots Ikšķiles mērs Trapiņš
Indulis Trapiņš
Novadu ziņas
2021. gada 26. februāris, 07:55

Par dažādiem pārkāpumiem no amata atbrīvots Ikšķiles mērs Trapiņš

Jauns.lv / LETA

Par dažādiem pārkāpumiem, kas ir konstatēti Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja darbā, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) parakstīji rīkojumu par pašvaldības vadītāja Induļa Trapiņa (LZP) atbrīvošanu no amata, šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Plešs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Minētais rīkojums stājas spēkā no šodienas.

Kā preses konferencē informēja Plešs, lēmums par Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja atstādināšanu ir pamatots ministrijas ekspertu konstatētajos pārkāpumos, kur dominē korupcijas riski, nelikumīga un nelietderīga rīcība ar pašvaldības mantu, pilnvaru pārsniegšana un patvaļīga lēmumu pieņemšana pretēji sabiedrības interesēm.

Kā vienu no būtiskākajiem pārkāpumiem Trapiņa rīcībā, ministrs minēja vienpersoniski un patvaļīgi noslēgto līgumu ar komersantu par pašvaldībai piederošu autoceļa posmu atjaunošanu. Trapiņš 2020.gada 18.jūnijā ar komersantu, kas plāno veikt derīgo izrakteņu ieguves darbus tuvumā esošajā karjerā, vienojies par ceļa klātnes remontu ceļa posmā starp valsts reģionālo autoceļu Tīnūži - Koknese un valsts vietējās nozīmes autoceļu Turkalne - Tīnūži.

Tāpat viņš vienojās, ka pašvaldība pastiprinās tilta pār Mazo Juglu nesošās konstrukcijas. 

Kā norāda "Latvijas Valsts ceļi" VARAM sniegtā informācija, ceļu darbu apjoms liecina par to, ka šādu darbu veikšana nav esošā seguma remonts, bet gan būvdarbi, kuru veikšanai nepieciešama būvniecības dokumentācija.

Būvdarbu projekts normatīvajos aktos noteiktā kārtībā nav saskaņots, līdz ar to veiktie ceļa atjaunošanas darbi ir patvaļīga būvniecība un pēc ministra domām veiktie būvdarbi būtu jāizvērtē, lai saprastu, cik droši ir ekspluatēt remontēto ceļu un tiltu.

Līgums par ceļa atjaunošanu ar komersantu noslēgts vienpersoniski un nerīkojot iepirkumu, kā rezultātā notikusi nelikumīga būvniecība bez saskaņojumiem un kontroles. Šāda rīcība konkrētajā gadījumā ir ne tikai pretrunā ar likumā noteikto, bet var radīt draudus sabiedrības drošībai, skaidro ministrs.

Domes priekšsēdētājs neievērojot likumā noteikto, vienpersoniski noslēdzis līgumu par Ikšķiles novada pašvaldībai piederoša nekustamā īpašuma "Kranciema karjers" zemes nomas līguma pagarināšanu, tādējādi pārkāpjot likumā "Par pašvaldībām" noteiktās pašvaldības vadītāja pilnvaras, kā arī virkni saistošo normatīvo aktu.

Ministrija vērtē iesēju par pārbaudes laikā konstatētajiem pārkāpumiem vērsties arī tiesībsargājošajās iestādēs. Plešs gan nenosauca konkrētu summu, kādus zaudējumus pašvaldībai varētu būt nodarījusi Trapiņa darbība.

Ministrs uzsver, ka Trapiņa atstādināšana ir nepieciešama, lai nodrošinātu domes turpmāku tiesisku darbību lēmumu pieņemšanā un nepieļautu turpmāku normatīvo aktu pārkāpumus, un kompetento institūciju prasību nepildīšanu, tādējādi vairojot tiesisko nihilismu pašvaldības darbā. 

Pēc amata zaudēšanas Trapiņš varēs turpināt pildīt pašvaldības deputāta pienākumus.

Ministrs preses konferencē pauda cerību, ka pašvaldības deputāti rīkosies saskaņā ar likumu un sabiedrības interesēm. Izvēlēsies citu pašvaldības vadītāju un pārtrauks nelikumības.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās