foto: LETA
Saeima noraida ieceri ierobežot Rīgas deputātu skaitu
Saeimas nams.
Politika
2021. gada 18. februāris, 17:41

Saeima noraida ieceri ierobežot Rīgas deputātu skaitu

Jauns.lv / LETA

Saeima šodien noraidīja grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, kas piedāvāja noteikt, ka kopējais ievēlēto deputātu skaits no Rīgas vēlēšanu apgabala nepārsniedz 30, un ļaut vēlētājiem ārvalstīs, kuri balso pa pastu, izvēlēties vēlēšanu apgabalu, par kura kandidātiem balsot.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sākotnēji likumprojektu skatīja Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas, kurā viens no grozījumu autoriem, Saeimas deputāts Viktors Valainis (ZZS) solīja, ka otrajā lasījumā rosinās no likumprojekta izslēgt augstāk minēto ierobežojumu Rīgas vēlēšanu apgabala deputātu skaitam.

Deputāti debatēs norādīja, ka likumprojekta ieviešana varētu radīt papildu izmaksas Centrālajai vēlēšanu komisijai un partijām, turklāt ekspertu viedoklis komisijas sēdē neesot bijis viennozīmīgs.

Tāpat tika uzsvērts, ka likumprojekts ir klaji pretrunā Satversmei, kuras 7.pants nosaka, ka, sadalot Latviju atsevišķos vēlēšanu apgabalos, Saeimas deputātu skaits, kas ievēlams katrā vēlēšanu apgabalā, noteicams proporcionāli katra apgabala vēlētāju skaitam.

Kā skaidroja izmaiņu autori, grozījumu pamatmērķis ir mainīt pašreizējo ierobežojošo kārtību, kad vēlētāji ārvalstīs var balsot tikai par Rīgas vēlēšanu apgabala kandidātiem. Šo likumprojektu Saeimā pirms vairāk nekā pusotra gada iesniedza Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti un deputāts Ēriks Pucens ("Par cilvēcīgu Latviju"; KPV LV).

Piedāvātie grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā paredzēja, ka kopējais ievēlēto deputātu skaits no Rīgas apgabala nepārsniegtu 30. Iepriekšējās, 13.Saeimas vēlēšanās, no Rīgas apgabala bija ievēlami 35 deputāti. Likums nosaka, ka Centrālā vēlēšanu komisija nosaka katrā vēlēšanu apgabalā ievēlējamo deputātu skaitu proporcionāli vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam. Ārvalstīs dzīvojošo vēlētāju skaits pieskaitāms Rīgas vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam.

Likumprojekta anotācijā pausts, ka pašlaik pirms katrām Saeimas vēlēšanām tiek pārskatīts ievēlēto deputātu skaits katrā vēlēšanu apgabalā. Tomēr ar katru vēlēšanu ciklu pieaug no Rīgas ievēlēto deputātu skaits, kas "jauc proporcionalitātes principu", uzskata ZZS deputāti.

Pēc likumprojekta autoru domām, grozījumi būtu veicinājuši iedzīvotāju dalību Saeimas vēlēšanās, kā arī tiktu nodrošināta proporcionāla deputātu pārstāvniecība no visiem reģioniem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās