foto: LETA
Piedāvā klātienes mācības atsākt novados, kur Covid-19 saslimstības divu nedēļu rādītājs ir zem 250
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.
Tava izglītība
2021. gada 9. februāris, 14:27

Piedāvā klātienes mācības atsākt novados, kur Covid-19 saslimstības divu nedēļu rādītājs ir zem 250

Jauns.lv / LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvā klātienes mācības atsākt tajās pašvaldībās, kurās 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 ir zemāka par 250 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju, - to paredz IZM piedāvātais reģionālās pieejas princips, kuru šodien vērtē valdība.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā liecina Veselības ministrijas valdībai sagatavotā informācija, pašlaik minētais rādītājs zem 250 ir tikai vienā lielajā pilsētā - Ventspilī, kā arī Jaunpiebalgas, Ilūkstes, Alsungas, Dundagas, Ērgļu, Skrundas, Pāvilostas, Mālpils, Mazsalacas, Rucavas, Mērsraga, Aizputes, Kokneses, Rūjienas, Salacgrīvas, Naukšēnu, Salas, Kuldīgas, Pārgaujas, Rojas, Ventspils, Saulkrastu, Durbes, Zilupes un Krustpils novados.

Klātienes mācību atsākšanai skolām būs jāspēj nodrošināt skolēniem arī drošu distanci un pārdomātu kustību, sociālajos tīklos informē IZM parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš.

Pēc viņa sacītā, jaunās prasības paredzēs arī to, ka skolēniem uz skolu jādodas kājām, ar ģimenes personīgo transportu vai skolēnu autobusu.

Znotiņš informēja, ka valdība tiek iepazīstināta ar pieredzi arī citviet Eiropā. Viņš atzīmēja, ka 31.janvārī 19 Eiropas valstīs sākumskolās mācības notika klātienē, bet klātienes mācības visos izglītības līmeņos notika 11 valstīs.

"No šī izriet - mācības klātienē vai attālināti ir politisks lēmums pretēji Veselības ministrijas (VM) un ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) teiktajam. Katrā ziņā izglītība nav būtiskākais saslimšanas katalizators, ja ievēro epidemioloģisko drošību. IZM šodien Ministru kabinetā piedāvās reģionālo pieeju," pauda IZM parlamentārais sekretārs.

Latvijā bija plānots šonedēļ atsākt klātienes mācības vismaz 1. un 2.klasēm, taču augsto saslimstības ar Covid-19 rādītāju dēļ šī iecere pēdējā brīdī ir atlikta. Vecāko klašu skolēni attālināti mācās jau vairākus mēnešus.

Izglītības ministre Ilga Šuplinskas (JKP) ir uzsvērusi, ka attālinātajās mācībās būtiski samazinās mācību kvalitāte, tāpēc tiek meklētas iespējas atjaunot izglītošanos klātienē.

Šuplinska vērtēja, ka ir sarežģīti cerēt, ka kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 Latvijā drīzumā samazināsies zem 200, lai attiecīgi varētu pārskatīt ierobežojumus, taču psihoemocionālā situācija skolās un ģimenēs arvien samilzt, tāpēc valdība domā par daļēju skolu atvēršanu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās