Sabiedrība
2021. gada 9. februāris, 06:07

Skolotāja satraukusies, ka būs obligāti jāvakcinējas; Veselības ministrijā mierina

Jauns.lv

Vakcinācija pret Covid-19 Latvijā ir un būs brīvprātīga un bez maksas, tā uzsver Veselības ministrijas preses sekretāre Sintija Gulbe, komentējot kādas skolotājas satraukumu, ka bez vakcīnas pret Covid-19 viņai vairs nebūs iespēju strādāt ar bērniem.

Kāda Jauns.lv lasītāja, kura strādā skolā, pastāstīja, ka nesen izglītības iestādes vadītāja aptaujājusi darbiniekus, lai noskaidrotu, kurš plāno vakcinēties pret Covid-19.

"Lai gan vakcinēšanās ir brīvprātīga, tomēr vadītāja pēc tam uzrunāja katru darbinieku, kurš bija atzinies, ka neplāno potēties. Kad viņa uzrunāja mani un vaicāja, kāpēc tāds lēmums, es vispirms uzsvēru, ka vakcinēšanās nav obligāta. Bet viņa stingrā balsī ieteica mainīt savu lēmumu, lai, kad pienāks potēšanās rinda, es būtu gatava vakcinēties un turpināt darbu viņas vadītajā iestādē," lasītāja stāstīja.

"Es viņai pārjautāju: "Vai tas nozīmē - ja es nepotēšos, tad vairs nevarēšu strādāt skolā?" Viņa apstiprinoši pamāja ar galvu un sacīja: "Tā izskatās. Es tev silti ieteiktu pārdomāt. Tu esi labs pedagogs, un man negribētos tevi atlaist, bet izskatās, ka bez potes tu vairs nedrīkstēsi strādāt ar bērniem.""

Skolotāja arī norādīja uz Latvijas armijā plānoto, ka vakcinēšanās pret Covid-19 būs obligāta. "Vai šādu kārtību gatavo arī skolotājiem?"

Vakcinācija pret Covid-19 Latvijā ir un būs brīvprātīga

Savukārt Veselības ministrijas preses sekretāre Sintija Gulbe Jauns.lv uzsvēra, ka vakcinācija pret Covid-19 Latvijā ir un būs brīvprātīga un bez maksas. Valsts nodrošinās iespēju katram, kurš vēlēsies, iespēju vakcinēties.

Viņa norādīja: no epidemioloģiskās drošības viedokļa vakcinācija pret Covid-19 ir droša iespēja sevi pasargāt no simptomātiskas saslimšanas ar vīrusu. Tas ir vienīgais reālais solis pretī iespējai atgriezties dzīves ritmā, kāds bija pirms pandēmijas.

Pēc ministrijas pārstāves teiktā, Eiropas Zāļu aģentūrā reģistrētās vakcīnas, kas tiek izmantotas arī Latvijas iedzīvotāju vakcinēšanā, ir pārbaudītas, drošas un efektīvas. "Tikpat drošas kā jebkuras citas zāles vai vakcīnas, kuras izmantojam visu laiku, tādēļ no ministrijas puses aicināsim izmantot iespēju vakcinēties," viņa atzina.

Tiesībsargam sūdzas par atlaišanu no darba, nevakcinējoties pret Covid-19

Tikmēr Tiesībsarga birojs saņēmis informāciju no dažādu profesiju pārstāvjiem, tostarp, mediķiem, ka, nevakcinējoties pret Covid-19, tiem draud atlaišana no darba, pagājušajā nedēļā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē paziņoja tiesībsarga vietniece Ineta Piļāne.

Lai arī publiski paziņots, ka vakcinēšanās ir brīvprātīga un valsts apmaksāta, patlaban ir dzirdēts par atsevišķām sabiedrības mērķgrupām, piemēram, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kur vakcinēšanās pret Covid-19 noteikta par obligātu. "Ja likumdevējs ir noteicis atsevišķu profesiju grupas, kurām noteikta obligāta vakcinācija, tad ir svarīgi, lai no valsts šī informācija izskan," uzsvēra Piļāne.

Tiesībsarga birojs saņēmis telefona zvanus un e-pastus no dažādu profesiju pārstāvjiem, tostarp, mediķiem, par to, ka pastāv atsevišķi signāli - ja nevakcinēsies, tad atbrīvos no darba. "It kā šādas situācijas jau ir bijušas, taču mums vēl viņas nav pārbaudītas," piebilda Piļāne.

Armijā vakcinēšanās - obligāta 

Latvijas armijā vakcinēšanās pret Covid-19 tiek plānota kā obligāta, savukārt zemessardzē tā būs brīvprātīga, pagājušajā nedēļā pastāstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP). Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons Saeimas komisijas sēdē skaidroja, ka saskaņā ar tiesību ekspertu slēdzienu atsevišķās sabiedrības grupās vakcinēšanās kā obligāta ir pieļaujama.

Profesionālā dienesta karavīri ir specifiska grupa, turklāt Aizsardzības ministrija neredz, kā varētu nodrošināt armijas funkcionēšanu, ja karavīri savus pienākumus pildīs "attālināti un distancējoties". "Armijā arī līdz šim bijusi prakse, ka visas potes karavīriem ir obligātas. Tajā brīdī, kad slimību ielaiž vienībā, tad sākas epidēmija," uzsvēra Garisons.

Patlaban arī saņemti signāli, ka starptautiskajās operācijās dienošajiem ir jābūt vakcinētiem pret Covid-19. Latvija patlaban piedalās vairākas starptautiskajās operācijās.