foto: LETA
Valsts kontroliera amatā stājas Rolands Irklis
Rolands Irklis.
Sabiedrība
2021. gada 28. janvāris, 08:17

Valsts kontroliera amatā stājas Rolands Irklis

Jauns.lv / LETA

Šodien valsts kontroliera amatā stāsies bijušais Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) vadītājs Rolands Irklis.

Irklis šajā amatā nomainīs ilggadēju valsts kontrolieri Elitu Krūmiņu.

Iepriekš Irklis stāstīja, ka viens no prioritārajiem darbiem valsts kontroliera amatā būs Valsts kontroles plānoto darbu izvērtēšana. Viņa ieskatā, ar "svaigu aci" ir jāaplūko šogad plānotie revīzijas iestādes darbi un, iespējams, tie jāpielāgo esošajai situācijai.

Tāpat kā vienu no pirmajiem darbiem amatā Irklis minēja iestādes jaunās stratēģijas izstrādi, jo patlaban spēkā esošās Valsts kontroles stratēģijas termiņš beigsies šogad. Šajā procesā Irklis plāno iesaistīt plašu ekspertu loku.

Kā vienu no būtiskākajiem darbiem Irklis uzsvēra arī publiskā sektora efektivitātes revīziju, lai pārliecinātos, cik efektīvs ir publiskais sektors un vai tajā ir iespējama līdzekļu ekonomija. Patlaban gan tā esot jaunieceltā valsts kontroliera ideja, tomēr priekšdienās ir plānots izstrādāt konkrētu metodoloģiju, lai šādu novērtējumu veiktu. Irkļa vērtējumā, šāda revīzija sniegtu pozitīvu ekonomisku ietekmi.

Savukārt kā "mazo", bet steidzamo uzdevumu Irklis minēja jaunu Valsts kontroles padomes locekļu izraudzīšanos, jo šogad pilnvaras Valsts kontroles padomē beigsies Ingai Vāravai un Ilzei Grīnhofai.

Valsts kontroles padomes locekļus pēc valsts kontroliera ieteikuma amatā ieceļ Saeima. Irklis nākamos revīzijas iestādes padomes locekļus iecerējis izraudzīties atklātā konkursā, kuri pēc tam tiks piedāvāti apstiprināšanai Saeimā.

Jau ziņots, ka, neskatoties uz virknes deputātu bažām par kandidāta iespējamo politisko angažētību, Saeima 14.janvārī valsts kontroliera amatā ievēlēja Irkli.

Par Irkļa ievēlēšanu amatā nobalsoja 53 deputāti, pret bija 42 parlamentārieši. Irkli atbalstīja viņu izvirzījusī "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcija, ka arī "Jaunās vienotības", Nacionālās apvienības un "Saskaņas" deputāti, kā arī atsevišķi pie frakcijām nepiederošie parlamentārieši. Par pārējiem kandidātiem tika saņemts būtiski mazāks deputātu balsu skaits.

Irklim ir maģistra grāds uzņēmumu un organizāciju vadīšanā. Irklis līdz šim bija SPRK padomes priekšsēdētājs, Eiropas Enerģētikas regulatoru padomes viceprezidents, kā arī Energoregulatoru sadarbības aģentūras Regulatoru valdes priekšsēdētāja vietnieks.

Irklis savulaik bijis saistīts ar partiju "Vienotība" un "Pilsonisko savienību".

Kopumā amatam tika virzīti trīs kandidāti - Irklis, Valsts kontroles padomes locekle Ilze Grīnhofa un Valsts kontroles padomes loceklis, revīzijas departamenta direktors Edgars Korčagins. Par Korčaginu nobalsoja 25 deputāti, bet pret - 70 parlamentārieši, savukārt Grīnhofas kandidatūru atbalstīja 17 deputāti, pret viņu balsojot 78 politiķiem.