foto: unsplash.com
Mamma šausmās: dēlam jāmācās mājās, bet datora nav
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2021. gada 28. janvāris, 05:33

Mamma šausmās: dēlam jāmācās mājās, bet datora nav

Jauns.lv

Kāda pirmklasnieka mamma Liene Jauns.lv pastāstīja, ka šonedēļ dēlam atsākās mācības, taču, tā kā tās notiek attālināti no mājām, viņu ikdiena ir ļoti sarežģīta. Ģimenei nav iespēju uzreiz iegādāties vēl vienu datoru. Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijā Jauns.lv noskaidroja, ka mammai būtu jāsazinās ar dēla klases audzinātāju, jāinformē par situāciju un kopīgi jāvienojas par ģimenei reālāko mācīšanās modeli.

"Es pat nezinu, kā lai mēs apvienojam manu darbu un dēla mācības. Es jau ilgāku laiku strādāju no mājām, un mana darba specifika pieprasa pilnīgu koncentrēšanos un precizitāti, jo strādāju ar skaitļiem. Es nedrīkstu kļūdīties, jo tam var būt finansiālas sekas.

Mums mājās ir viens dators, ko līdz ar attālināto darbu man iedeva darba vieta. Tajā ir uzinstalētas speciālas, darbam nepieciešamas programmas, un es nedrīkstu tajā ļaut darboties dēlam pat tad, ja viņam dators ir nepieciešams mācībām," sieviete raksturoja situāciju.

Nav iespēju uzreiz sagādāt otru datoru

Liene stāstīja, ka dēla skolotāja atsūtījusi ziņu, ka pamatā pirmklasniekam būs jāmācās no mācību grāmatām un darba burtnīcām, taču paredzētas arī "Zoom" stundas un darbi, kuros vajadzīgs dators un printeris.

"Diemžēl man nav iespēju sagādāt bērnam datoru un printeri vienas nedēļas laikā," Liene saka, piebilstot, ka viņa dēlu audzina viena, un bērna tēvs par viņiem neliekas ne zinis.

Viņa ir dzirdējusi par valsts piedāvātajiem datoriem, taču, kad interesējusies par to sava bērna skolā, skolotāja tikai raustījusi plecus un teikusi, ka neko vairāk nezina.  "Arī mācību daļā neko sakarīgu nevarēja ieteikt."         

Kā lai vienlaikus strādā un māca bērnu?

Turklāt līdz ar vajadzīgās datortehnikas iegādi ģimenes problēmas nemazināsies, jo Liene nevar saprast, kā varētu vienlaikus pastrādāt un palīdzēt dēlam mācībās: "Kad uzzināju par valdības lēmumu par pirmo klašu skolēnu attālinātajām mācībām, biju šausmās. Kā lai es vienlaikus strādāju un mācu dēlu? Ar manu darba specifiku tas nav iespējams!"

Mammai jārunā ar skolotāju

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļā, iepazīstoties ar lasītājas situāciju, Jauns.lv atbildēja, ka šai mammai būtu jāsazinās ar dēla klases audzinātāju, jāinformē par situāciju un kopīgi jāvienojas par ģimenei reālāko mācīšanās modeli.

Izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) uzsvērusi, ka pirms darba plānošanas skolotājam jāsazinās ar vecākiem, lai noskaidrotu, kādas ir bērnu iespējas iesaistīties tiešsaistes nodarbībās, vai lielākajai daļai vecāku ir pieejams nepieciešamais aprīkojums, un tālākais darbs jāorganizē,  izejot no tā.

Pagājušās nedēļā notika divi vebināri par atbalstu attālinātā mācība procesa nodrošināšanā 1.-4. klasēm – skolotājiem un vecākiem.

Tie ir pieejami šeit un šeit

Pašvaldībām nodoti portatīvie datori

Ministrijā arī atgādināja, ka pirms Ziemassvētkiem Latvijas pašvaldībām nogādāti visi solītie 6200 portatīvie datori, un vairāk nekā 400 skolu skolēniem un pedagogiem būs iespēja tos izmantot gan attālinātajā, gan ikdienas mācību procesā.

Lai uzlabotu skolu tehnoloģisko nodrošinājumu, tādējādi mazinot Covid-19 krīzes radītās negatīvās sekas izglītībā, pagājušā gada augustā Izglītības un zinātnes ministrija rosināja valdību piešķirt  3,9 miljonus eiro portatīvo datoru iegādei skolām. Valdība šo priekšlikumu atbalstīja.