foto: Ekrānuzņēmums
Par Gunāra Astras radu brutālo slepkavību piespriests mūža ieslodzījums
Harija Astras dzīve aprāvās no sava paziņas rokas.
112
2021. gada 12. janvāris, 08:41

Par Gunāra Astras radu brutālo slepkavību piespriests mūža ieslodzījums

Jauns.lv / LETA

Kurzemes rajona tiesa Talsos pirmdien piespriedusi mūža ieslodzījumu par PSRS disidenta Gunāra Astras radu nogalināšanu apsūdzētajam Jānim Rēvičam, bet bet viņa līdzgājējam Aigaram Ginteram piespriests 11 gadu cietumsods, vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tiesa arī lēmusi no Rēviča par labu Astru radiniekiem piedzīt 14 758 eiro. Spriedums gan vēl nav stājies spēkā, to varēs pārsūdzēt.

Vīrieši tika apsūdzēti saistībā ar 2019.gada 22.martā izdarītu Gunāra Astras 1925.gadā dzimušā brāļa Harija Astras un viņa 1936.gadā dzimušās sievas Martas Niedras nogalināšanu.

Kā vēsta laikraksts, tiesā Ginters savu vainu atzina pilnībā, Rēvičs daļēji - sākotnēji atzina, ka sievieti esot nogalinājis, bet vīrieti tikai sadūris, bet pēdējās tiesas sēdēs sācis teikt, ka sievieti neesot nodūris - to esot izdarījis Ginters.

foto: Okupācijas muzejs
Ievērojamo latviešu disidentu Gunāru Astru 1961. gadā notiesāja par “dzimtenes nodevību” un pretpadomju aģitāciju. Bet pēc nāves pazuduši viņa orgāni.

Izmeklētāji noskaidrojuši, ka Martu Rēvičs nogalinājis viņas pašas mājās ar 16 naža dūrieniem galvā, kaklā un krūškurvī pēc tam, kad sirmgalve paziņojusi, ka viņai nav naudas, ko aizdot. Pēc slepkavības Rēvičs licis Ginteram no Martas istabas paņemt naudas maku, kurā atradušies 1120 eiro.

Pēc tam Rēvičs iegājis istabā pie Harija, kurš sēdējis gultā. Uzbrucējs pieprasījis saimniekam naudu un ar nazi iedūris viņam kaklā. Pēc tam slepkava licis Harijam doties uz virtuvi, kur uz grīdas gulējusi noslepkavotā sieva. Tur Rēvičs iedūris Harijam ar nazi, kas palicis pensionāram galvā. Tad slepkava paņēmis citu nazi no skapīša un vēl 14 reizes iedūris Harijam galvā, kaklā, krūškurvī. Sirmgalvis nokritis no krēsla uz grīdas un nomiris.

Pēc pastrādātā nozieguma abi aizgājuši uz Rēviča dzīvesvietu, kur satīrījuši drēbes un Rēvičs izsaucis taksometru, ar kuru aizbraukuši uz spēļu zāli Talsos. Tur abi pašķīrušies, bet Ginters piezvanījis policijai, atsaucoties uz izmeklēšanā noskaidroto, raksta "Latvijas Avīze".

1991.gadā dzimušo Rēviču apsūdzēja par divu personu slepkavību laupīšanas laikā sevišķi pastiprinošos apstākļos ar sevišķu cietsirdību, apzinoties, ka personas ir bezpalīdzības stāvoklī, savukārt 1962.gadā dzimušo Ginteru apsūdzēja par iepriekš neapsolītu sevišķa smaga nozieguma pēdu slēpšanu.

Abi vīrieši jau iepriekš ir nonākuši policijas redzeslokā un viens no viņiem jau ir vairakkārt sodīts. Vīriešiem piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās