foto: Mārtiņš Ziders
"Turza", "Pelmeņi" un dziesminieka Mielava veikals "Upe" - kā Covid-19 "pļauj" Latvijas uzņēmumus
Covid-19 pandēmijas ierobežojumus uzņēmēji pārcieš dažādi. Citiem palaimējas pārkārtoties, citiem - nākas izbeigt darbu.
Sabiedrība
2020. gada 18. decembris, 14:22

"Turza", "Pelmeņi" un dziesminieka Mielava veikals "Upe" - kā Covid-19 "pļauj" Latvijas uzņēmumus

Jauns.lv

Covid-19 pandēmija, bez šaubām, izmainījusi ikdienu teju ikvienam, lai arī kur uz pasaules cilvēks atrastos. Gana postošs jaunais vīruss, kā zināms, ir bijis arī uzņēmējdarbības videi. Daudzi komersanti bijuši spiesti pievilkt grožus, kamēr citiem – slimība nozīmējusi biznesa bojāeju.

Par to, kā Covid-19 ietekmē cilvēku pirktspēju un produktu, pakalpojumu piedāvātāju jaudu, šķiet, izteikties būtu lieki.

Vairumam uzņēmēju izdevies piebremzēt ar vērienu, saglābjot iespēju palikt “spēlē”, kamēr citi dzirdami vai mazāk dzirdami ir atvadījušies no saviem klientiem, reizēm arī pēc gadu desmitiem ilgas sadarbības.

Slēdzas dziesminieka Ainara Mielava veikals “Upe”

Šonedēļ skumjo vēsti publicēja tautā mīlētais mūziķis Ainars Mielavs, paziņojot, ka viņa gadiem lolotais mūzikas veikals “Upe” nu ir spiests pārtraukt savu darbību.

Dziesminieka Ainara Mielava veikals “Upe” veras ciet

Šonedēļ skumjo vēsti publicēja tautā mīlētais mūziķis Ainars Mielavs, paziņojot, ka viņa gadiem lolotais mūzikas veikals “Upe” nu ir spiests ...

gallery icon
47

Tie, kuri kaut reizi tajā būs iegriezušies, zinās teikt, ka “Upe” uzturēja patiesi unikālu atmosfēru, kura vilināja mūzikas mīļus atgriezties pie tradicionāla ierakstu iegūšanas veida arī laikmetā, kad pasaulē valda milzīgi un nenoliedzami parocīgi straumēšanas servisi.

Jauns.lv izdevās sazvanīt pašu Mielavu, taču plašāku komentāru mūziķis tobrīd nevarēja sniegt. Par to, ka mūzikas veikals savu dzīves ceļu ir nogājis, Mielavs paziņoja “Facebook”:

"Pelmeņu" Verīgā šobrīd nav, taču uzņēmums apņēmies izdzīvot

Tikpat smagi, kā iepriekš medijos un sociālajos tīklos ziņots, gājis arī leģendārajai Vecrīgas ēstuvei “XL Pelmeņi”, kura par darbības izbeigšanu paziņojusi decembra sākumā.

Telefonsarunā ar Jauns.lv uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Vladimirs Barsuks pastāstīja, ka skaidrība par to, kas būs, iestājusies tad, kad lidmašīnas beigušas lidot, viesnīcas kļuvušas tukšas un kustība pilsētā - apsīkusi.

Ēstuves koncepts, kura pamatā ir cilvēku stāvēšana rindā, Covid-19 ierobežojumu skartajā ikdienas kārtībā, protams, nestrādā. Un rindas "Pelmeņos", kā zināms, tik tiešām mēdza būt garas.

"Uzņēmums, es domāju, izdzīvos. Skatīsimies kā mainās pasaule un mēģināsim piekārtoties tai. Varbūt būs vairāk piegādes, mazāka darbība uz vietas. Taču domāju, ka "Pelmeņi" būs," cerību pauda uzņēmuma vadītājs Barsuks.

Ēstuves "XL Pelmeņi” Rīgā parādījās 1998. gadā un, laikam ejot, iemantoja īpašu vietu Vecrīgā pēcizklaides mielastu vai gardas pusdienas meklējošu pilsētnieku sirdīs.

Agrāk “Pelmeņos” varēja kārtīgi paēst par 2 līdz 5 eiro, taču vēl 2018. gadā Jauns.lv ziņoja par pietiekami dramatisku cenu kāpumu, kā rezultātā par nepārkrautu bļodiņu nu jau bija jāšķiras no teju septiņiem eiro.

Vecrīgas "XL Pelmeņi" izbeidz darbību

Ēstuves XL Pelmeņi” Rīgā parādījās 1998. gadā un, laikam  ejot, iemantoja īpašu vietu pilsētnieku sirdīs. Decembra sākumā, Covid-19 pandēmijas laikā, ...

gallery icon
16

Leģendārie Rīgas "Pelmeņi" vietējo iedzīvotāju un tūristu acīs

gallery icon
82

Covid-19 pieliek punktu dabai draudzīgam veikalam

Pašā decembra sākumā par grūtībām atklāti izstāstīja arī Rīgas centrā, Ģertrūdes ielā 63, esošais bezatkritumu dzīvesveida jeb “zero waste” veikals “Turza”.

Darbu izbeidz "zero waste" veikals "Turza"

Veikala vadītāja Madara Bundzeniece telefonsarunā Jauns.lv atklāja, ka Covid-19 mēnešiem ir bijusi ļoti liela negatīva ietekme uz biznesu.

gallery icon
35

Veikala vadītāja Madara Bundzeniece telefonsarunā Jauns.lv atklāja, ka Covid-19 mēnešiem ir bijusi ļoti liela negatīva ietekme uz biznesu.

“Būtiski mainījās cilvēku paradumi. Ļaudis izvēlējās apmeklēt tikai pašas nepieciešamākās vietas, lai iepirktos – lielos pārtikas tirgotājus, tirdzniecības centrus. Par to, ka, iespējams, būs grūti, aizdomājāmies jau maijā, taču īsta skaidrība iestājās oktobrī, atsākoties tā dēvētajam “otrajam vilnim”,” skaidroja veikala vadītāja.

Par darbības iespējamu izbeigšanu veikals ziņojis vēl 1. decembrī:

Šajā mēnesī uzņēmums gan vēl esot cerējis uz uzrāvienu un iespēju atgūt kādu daļu zaudētā, taču tas, diemžēl, nav noticis. Ejošākās preces “Turzā” bijušas basmati rīsi, milti, rauga pārslas. Pēdējā laikā – ziepes un piparkūkas.