foto: LETA
28 gadus vecais Plešs kļūst par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs.
Politika
2020. gada 17. decembris, 10:32

28 gadus vecais Plešs kļūst par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru

Jauns.lv / LETA

Saeima ceturtdien, 17.decembrī, izteica uzticību vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Artūram Tomam Plešam (AP), portāls Jauns.lv uzzināja parlamentā. 

Jauns ministrs bija jāapstiprina, jo līdzšinējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) atkāpies no amata un atjaunojis savu deputāta mandātu. 

Plešs pirms apstiprināšanas ministra amatā bija ievēlēts 13.Saeimā, kur pildīja Administratīvi teritoriālās reformas komisijas priekšsēdētāja pienākumus, darbojās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā, Pieprasījumu komisijā un bija Vides un klimata apakškomisijas priekšsēdētājs. 

Plešs darbojās arī kā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs.

Pirms ievēlēšanas Saeimā bijis Bauskas novada domes deputāts. 

Plešs sola "jaudīgu izaugsmi visiem Latvijas iedzīvotājiem"

Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) veikšana iedzīvotāju labā, kā arī virzība uz klimatneitrālu, patiesi zaļu un digitālu valsti, šādas sava darba prioritātes uzrunā Saeimā šodien pauda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidāts Artūrs Toms Plešs (AP).

Deputāts atzina, ka nav ar ilgu stāžu valsts pārvaldē, bet pauda gatavību smagi strādāt, lai nodrošinātu "jaudīgu izaugsmi visiem Latvijas iedzīvotājiem".

Saeimā šodien plānots balsojums par Pleša apstiprināšanu vides ministra amatā.

Plešs pateicās Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) un savai apvienībai "Attīstībai/Par!" par uzrādīto uzticību, kā arī koalīcijai par pausto atbalstu, un solīja apstiprināšanas gadījumā ar lielāko rūpību un cieņu pildīt amata pienākumus.

Ministra amata kandidāts uzsvēra, ka viena no lielākajām prioritātēm ir ATR veikšana. Šīs reformas pieņemšana ir vēsturiskais solis, kas ļaus nodrošināt līdzvērtīgākus un kvalitatīvākus, tajā skaitā izglītības vai sociālos pakalpojumus neatkarīgi no cilvēku dzīvesvietas, uzskata politiķis, tā radīšot augsni ekonomiski neatkarīgākām pašvaldībām.

Latvija arī varēs lepoties ar spēcīgiem plašākiem reģioniem, ko paredzēs drīzumā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) virzītie likuma grozījumi, norādīja Plešs.

Ministra amata kandidāts akcentēja, ka Latvijā vajag transformēt ekonomiku, lai neatstātu aiz sevis izmešu un piesārņojuma jūru. Deputāts pauda, ka nepieciešams mehānisms, kas ļautu transportam kļūt zaļākam, lai veicinātu zema vai bezpiesārņojuma automašīnu izmantošanu. Tāpat jārisina nolietoto riepu jautājums, lai tās tiktu pārstrādātas, nevis krātos nebeidzami riepu kalni, piebilda politiķis.

Iespējamais nākamais vides ministrs norādīja, ka ir apņēmības pilns cīnīties par iedzīvotāju tiesībām uz dzīvi videi draudzīgā valstī, rūpējoties arī par bioloģisko daudzveidību. Vienam no mūsu virzītājspēkiem jābūt klimata pārmaiņu radīto seku apzināšanai un ierobežošanai, pauda Plešs.

Politiķis atzīmēja, ka sabiedrība ir nogurusi no Covid-19, kas ir globāla mēroga kataklizma, ar kuru jātiek galā.