Sabiedrība
2020. gada 8. decembris, 22:52

"Puisis bija šokā" - Viļakas novadā nošautais medību vadītājs rupji pārkāpis drošības noteikumus

Jauns.lv

Viļakas novadā nošautais medību vadītājs rupji pārkāpis drošības noteikumus, jo pameta savu vietu mednieku līnijā, kā rezultātā viņu sašāva paša dēls, vēsta Latvijas Televīzijas "Dienas ziņas".

Valsts meža dienesta Ziemeļaustrumu virsmežniecības inženieris medību jautājumos Laimonis Kļaviņš skaidro, ka mednieka dēls bijis šoka stāvoklī. "Sagaidījām ekspertu un devāmies uz notikuma vietu. Tur puisis parādīja, kur viņš ir stāvējis un kādā virzienā šāvis," teic Kļaviņš. 

Viņš turpina: "Izšauts ir uz skaņu, it kā uz to vietu. Nevienam nav skaidrs, kāpēc medību vadītājs, nevienam neko nepaziņojot, kad vēl gāja masts, vēl strādāja dzinēji, pameta savu stāvvietu un gāja pa mednieku līniju. Rupji pārkāpta medību drošība, tas viennozīmīgi".

Nelaimes gadījumi medību laikā notiek ik gadu, liecina Valsts meža dienesta statistika. Pēdējos 10 gados notikuši 25 nelaimes gadījumi, no kuriem četri bijuši letāli. Visi negadījumi ir notikuši tieši medībās ar dzinējiem, tāpat visos šajos gadījumos iemesls bijis šaušana pa mednieku līniju. 

Speciālistu novērojumi liecina, ka bieži vien drošības pārkāpumus izdara tieši pieredzējušie mednieki. 

"Pēc statistikas jaunie, topošie mednieki neparādās, ka viņi būtu iesaistīti šajos nelaimes gadījumos. Viņiem ir pietāte pret šo situāciju, pret ieročiem viņi ir daudz uzmanīgāki," stāsta Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs Valters Lūsis.

Tikmēr Latvijas Mednieku asociācijas vadītājs Haralds Barviks uzskata, ka ir jāpaaugstina kvalifikācijas prasības medību vadītajiem, ka arī jāievieš bargāki sodi par drošības noteikumu neievērošanu medību laikā pašos mednieku klubos.

Arī Barviks norāda, ka visbiežāk tieši šādi pārkāpumi ir no pieredzējušo mednieku puses, jo viņiem šķietot, ka viņi visu zina, viss ir kārtībā, un viņus vairāk mācīt nevajag.

Policija par traģisko negadījumu Viļakas novadā uzsākusi izmeklēšanu; ierosināts kriminālprocess, kurā jaunajam vīrietim draud sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu vai piespiedu darbu.

Jauns.lv jau ziņoja, ka aizvadītajā sestdienā notikušajās traģiskajās medībās Viļakas novadā dēls nošāvis tēvu. 

1991.gadā dzimis vīrietis šāvis pa neskaidri redzamu mērķi, letāli sašaujot 1963.gadā dzimušu mednieku, kurš notikuma vietā miris. 

Jāteic, ka drošības noteikumi pārkāpti no abām iesaistītajām pusēm, jo šaušana pa neskaidri redzamu mērķi ir kategoriski aizliegta.

Tēmas