foto: Paula Čurkste/LETA
Vai preču aizliegšana ir mazinājusi pulcēšanos? Gan pilsētās, gan reģionos veikali ziņo par pircēju skaita sarukumu
Salīdzinot ar piektdienu, kad pircēji steidza iegādāties lielos nedēļas iepirkumus un īpaši tās preču kategorijas, kas brīvdienās tiks aizliegtas, brīvdienās pircēju plūsma veikalos bija neliela visu “Rimi” formātu veikalos, visā Latvijā, ziņo veikalu tīkla "Rimi" pārstāve Regīna Ikala.
Sabiedrība
2020. gada 8. decembris, 16:24

Vai preču aizliegšana ir mazinājusi pulcēšanos? Gan pilsētās, gan reģionos veikali ziņo par pircēju skaita sarukumu

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Maz ir tādu, kam nav viedokļa par Ministru kabineta (MK) nesenajiem Covid-19 ierobežojumiem, kuri attiecas uz tirdzniecības vietām, nosakot produktus, kuri ir vai nav tirgojami brīvdienās. Ierobežojumu mērķis – samazināt cilvēku plūsmu veikalos. Jauns.lv skaidro, vai tas ir izdevies.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Aizliegto preču saraksts” – tā daļēji tiek dēvēti MK noteikumi, kas būtiski ierobežo preču klāstu, kuru veikaliem ir atļauts tirgot sestdienā un svētdienā.

Sarakstā ietilpst gan alkohols un cigaretes, gan arī virkne ikdienā nepieciešamu lietu, kuras valdības ieskatā nav pirmās nepieciešamības preces.

Par pēdējo tad arī vislielākās diskusijas un kritika sabiedrībā, cilvēkiem gaužoties, ka sestdien un svētdien nevar nopirkt zeķes, automašīnu vējstiklu šķidrumu, zobu bakstāmos un vēl visu ko.

Fotostāsts. Covid-19 pacientu ārstēšana stacionārā "Gaiļezers"

gallery icon
36

Lielos tirgotājus satrauc gaidāmās svētku brīvdienas

Taču, kā aptaujājot daļu no Latvijas zināmākajām veikalu ķēdēm, noskaidroja Jauns.lv, MK ierobežojumi ir ne vien iedragājuši veikalu pārdošanas rādītājus, protams, bija paredzams ierobežojumu izraisītais kaitējums, bet arī samazinājuši veikalu apmeklētāju skaitu.

Kas vēl – MK noteikumiem, kuri spēkā stājās visai ātri un vēl paguva tikt precizēti, liekot veikalniekiem iespringt ar pārkārtošanos, ir arī virkne citu blakusparādību.

“Nedēļas nogales ierobežojumi “Rimi” veikalos veicināja situāciju, ka piektdien būtiski palielinājās plūsma veikalos. Piektdien klienti steidzās iegādāties lielos nedēļas iepirkumus un īpaši tās preču kategorijas, kas brīvdienās tiks aizliegtas. Daudzviet tas radīja rindas un apsardzei, veikalu darbiniekiem bija papildu slodze, lai nodrošinātu visu drošības prasību ievērošanu. Tāpat papildus slodzi darbiniekiem radīja arī veikala vides sagatavošana brīvdienu ierobežojumiem un pēc tam – atgriežoties pie darba dienu veikala režīma,” skaidroja “Rimi” sabiedrisko attiecību vadītāja Regīna Ikala.

Salīdzinot ar piektdienu, kad pircēji steidza iegādāties lielos nedēļas iepirkumus un īpaši tās preču kategorijas, kas brīvdienās tiks aizliegtas, brīvdienās pircēju plūsma veikalos bija neliela visu “Rimi” formātu veikalos, visā Latvijā, ziņo veikalu tīkla pārstāve.

Kristīne Belicka strādā veikalā

Aktrise Kristīne Belicka pandēmijas laikā sākusi strādāt veikalā "Sky".

gallery icon
13

Nav iztikts bez konfliktiem veikalos

“Lai gan lielākoties pircēji ir saprotoši, un, ja tomēr nebija dzirdējuši par jaunajiem ierobežojumiem, tie vērsās pie mūsu kolēģiem, kuri izskaidroja preču iegādes liegumu, tomēr veikalos bija vērojamas arī konfliktsituācijas, kas ir saistītas gan ar ierobežoto tirdzniecību brīvdienās, gan drošības prasību ievērošanu – masku nēsāšanu, distances ievērošanu un noteikta cilvēku skaita atrašanos veikalos,” piebilda Ikala.

Lielu neizpratni pircējiem radījis tas, kas ir un kas nav pirmās nepieciešamības preces – tādu preču aizliegums kā skūšanās produkti, atkritumu maisi, bērnu pudelītes, zvanu kartes, baterijas, spuldzītes, kā arī citas saimniecībā it kā nepieciešamas lietas, kas atļauto produktu tirdzniecības sarakstā nav iekļautas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

“Pēc šīm brīvdienām kopumā vērtējam, ka būtu rūpīgi jāpārdomā situācija ar ierobežojumiem pirms Ziemassvētku garajām brīvdienām, lai neveicinātu masveida drūzmēšanos pirmssvētku dienām un veikalos būtu iespējams nodrošināt drošu iepirkšanos,” pauda “Rimi” pārstāve.

Pircēju skaits brīvdienās samazinās par 35%

Gaidāmie svētku datumi, kad brīvas būs kopumā astoņas dienas, bažīgu dara arī veikalu tīklu “Maxima”.

Uzņēmuma korporatīvo attiecību vadītājs Jānis Vanags telefonsarunā ar Jauns.lv atklāja, ka veikalu tīkls aicinās valdību noteikt, ka veikali gaidāmajās brīvdienās, kuras nav sestdiena un svētdiena, būs tiesīgi tirgot preces bez ierobežojumiem – kā parastā darbadienā.

Sīkāk par veikalu ķēdes piedzīvoto pirmajā nedēļas nogalē, kurā spēkā bijuši preču tirgošanas ierobežojumi, informēja uzņēmuma komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule: “Lai rūpētos par klientu un darbinieku drošību, “Maxima” ir ieviesusi jau teju 40 dažādus piesardzības pasākumus, investējot aptuveni 2 miljonus eiro. Jaunākais valdības rīkojums nosaka brīvdienās un svētku dienās ļaut tirgot tikai pārtikas un higiēnas preces, liedzot pārdot nepārtikas preces, tāpat arī alkoholiskos dzērienus un tabakas izstrādājumus. Tas ir atstājis arī iespaidu uz pircēju skaitu veikalos, tam pirmajās decembra brīvdienas samazinoties pat par 35%, salīdzinot ar identisku periodu pērn. Neskatoties uz to, ka pirmās brīvdienas šādā kārtībā aizvadīts salīdzinoši mierīgi, nelielas bažas māc svētku brīvdienas, kad astoņām brīvdienām pa vidu būs tikai trīs darba dienas, lai sagādātu nepieciešamās preces, kas ir ierobežoto produktu sarakstā.”

Veikalu tīkls aicina cilvēkus jau laicīgi iepirkt nepieciešamās preces, kā arī izmantot attālināto iepirkuma platformu www.barbora.lv, kur visas “Maxima” preču grupas ir iespējams pasūtīt un saņemt arī brīvdienās.

Pie Ministru kabineta atkal protestē pret Covid-19 ierobežojumiem

Šodien pie Ministru kabineta vienlaikus noritēja divas protesta akcijas pret ierobežojumiem, kuri ārkārtējās situācijas ietvaros noteikti, ar mērķi ierobežot Covid-19 ...

gallery icon
79

Brīvdienās cilvēki gribējuši pirkt kapu sveces, zeķes, briketes un baterijas

Kā Jauns.lv atklāja veikalu tīkla “Mego” mārketinga nodaļas vadītājs Aleksandrs Afanasjevs, salīdzinājumā ar novembra datiem, nedēļas nogalē apgrozījums samazinājās par 50% un pircēju skaits samazinājās par 30%.

No aizliegtajām precēm visvairāk cilvēki pieprasījuši rūpniecības preces, rotaļlietas, ziedus, atstarotājus un cigaretes.

Savukārt veikala “Top!” mārketinga direktore Ilze Priedīte Jauns.lv telefonsarunā atklāja, ka iepriekšējās nedēļas ceturtdienā un piektdienā bijusi novērojama salīdzinoši lielāka cilvēku plūsma un pirkumu skaits, taču veikala apmeklētāju sarukums brīvdienās esot bijis gana liels, lai ceturtdienas/piektdienas pieplūdums nebūtu kompensējošs.

“Ceturtdien cilvēki vairāk pirka alkoholu un cigaretes, apmeklētāju pieplūdums bija arī piektdien. Brīvdienās apgrozījums salīdzinoši bijis par aptuveni 15% mazāks nekā iepriekšējā sestdienā un svētdienā, kad preču ierobežojumi nebija noteikti. Ievērojami saruka arī veikala apmeklētāju skaits,” pauda Priedīte.

Veikalu tīkla pārstāve arī informēja, ka brīvdienās no neatļautajām precēm cilvēkus īpaši interesēja: sveces (tostarp kapu), svētku rotājumi, zeķes, zeķubikses, rotaļlietas. Reģionos ļaudis gribējuši nopirkt kurināmās briketes, baterijas un cepampapīru.

Veikalu “Top!” pārstāve Priedīte norādīja, ka cilvēku vairums ir saprotoši un MK noteikumus miermīlīgi ievēro, taču arī šajā veikalu ķēdē zināms par vairākām konfliktsituācijām veikalos.

Atgādinām, ka ārkārtējās situācijas laikā brīvdienās veikalos var iegādāties tikai pārtiku, higiēnas preces, dzīvnieku barību, preses izdevumus un sabiedriskā transporta biļetes. Šāda kārtība paredzēta vismaz līdz 11. janvārim.