foto: LETA
Neskaidra akcija ar neizprotamu noslēgumu: vai ir pamats satraukties par sestdien gaidāmajiem protestiem Rīgas centrā?
Lai protestētu pret Covid-19 ierobežojumiem, Rīgas Domē mēģināts pieteikt neskaidru akciju ar neskaidru plānu, norisi, dalībniekiem un beigām.
Sabiedrība
2020. gada 8. decembris, 14:45

Neskaidra akcija ar neizprotamu noslēgumu: vai ir pamats satraukties par sestdien gaidāmajiem protestiem Rīgas centrā?

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Covid-19 otrais vilnis un saistībā ar to noteiktie ierobežojumi valstī ir likuši sarosīties visdažādākajām protestu kustībām, kuras šobrīd teju vai katru nedēļu pamanās sarīkot vismaz pa vienai protesta akcijai Rīgas centrā un kuru pasākumos bieži vien neiztiek arī bez policistu provocēšanas. Spriežot pēc reklāmām sociālajos tīklos, visgrandiozākā “tautas sapulce” ir ieplānota šajā sestdienā, 12. decembrī.

Uzreiz jāpiebilst, ka šis nebūs stāsts par skaistumkopšanas, sporta, kultūras vai citu nozaru pārstāvjiem, kuriem Covid-19 ierobežojumi nudien būtiski ietekmējuši dzīves kvalitāti un kuru pulcēšanās, viedokļa paušana ir pilnībā saprotama rīcība demokrātiskā valstī.

Ēna krīt tieši pār tām mistiskajām kustībām un to vadoņiem, kuras pandēmijas juku laikos ne reizi vien pieķertas klajos melos un apzinātā vai neapzinātā dezinformācijā balstītos aicinājumos nepakļauties ārkārtējās situācijas ietvaros ieviestajiem noteikumiem.

Daži desmiti cilvēku protestē pret ārkārtējās situācijas ieviešanu

Piektdien pie valdības ēkas pulcējušies aptuveni 40 cilvēki, lai protestētu pret ārkārtējās situācijas ieviešanu.

gallery icon
96

Mistiska “tautas sapulce” Rīgas centrā

Cītīgākie “Facebook” lietotāji, iespējams, būs pamanījuši šajā sociālajā tīklā izvietotus ierakstus, kuros ar aptuvenu tekstu “12.12. / 12.00 Krastmalā, līdz prasību izpildei!” jau vairāk nekā nedēļu tiek reklamēts pietiekami mīklains pasākums Rīgā.

Pasākumu īpaši cītīgi reklamē skandalozā uzņēmuma SIA “Memory Water” dibinātājs, ar dezinformāciju par 5G, vakcīnām, Covid-19 un citām tēmām pazīstamais Jānis Pļaviņš un viņa tuvākie atbalstītāji.

Rīkotāju prasības: atcelt visus Covid-19 ierobežojumus un ārkārtējo situāciju; aizliegt piespiedu vakcināciju; Levitam un Kariņam “atbildēt tautai uz visiem jautājumiem”.

Šonedēļ, 12. decembrī, plānotā “tautas sapulce” Rīgas centrā ilgu laiku mulsināja arī Pļaviņa atbalstītājus, kuri sociālajos tīklos pauda neizpratni par formātu, iecerētajām aktivitātēm, vietu un laiku.

Sociālajos tīklos vairākkārt minēts, ka ierašanās ir ar automobiļiem, taču īsti nav paskaidrots, kur tieši jāstāv, kas tieši jādara un vai šāda formāta pasākums konkrētajā Krastmalas posmā vispār ir iespējams.

Daudzi gaidāmās sestdienas akciju pulksten 12.00 jauca ar krieviskās politiskās partijas “Alternative” rīkoto pulcēšanos pie Brīvības pieminekļa un gājienu uz Saeimas ēku.

Jāpiebilst arī, ka nedz viena, nedz otra pasākuma rīkotāji līdz šim nav steiguši publiski skaidrot, ka akcijas ir nodalītas. Viņu komunikācija sociālajos tīklos varētu liecināt par gluži pretējo.

“Facebook” izskanējušais liek domāt arī par iespējamu Alda Gobzema un bijušās Saeimas deputātes Lindas Liepiņas (ievēlēta no KPV LV) dalību pasākumā.

Sola arī grupas “Līvi” koncertu

Vairojot neskaidrības par to, kas tieši un kā notiks 12. decembrī, publiski pasākuma atbalstītāji ne reizi vien dižojušies, ka “tautas sapulci” ar muzikāliem priekšnesumiem atbalstīs arī Aigars Grāvers, kā arī grupa “Līvi”.

Jāpiebilst, ka leģendārās rokgrupas “Līvi” pašreizējais vokālists Jānis Buķelis jebkādu saistību ar Jāņa Pļaviņa un VAK “tautas sapulci” ir noliedzis.

“Nekādā “tautas sapulcē” 12.12.2020. grupa “Līvi” neuzstāsies. Sāk jau kaitināt, cik zemu vēl cilvēki ir gatavi krist, melojot un izplatot melus, lai tikai piesaistītu sev uzmanību,” sociālajos tīklos paziņoja mūziķis:

“Līvu” mūziķim atbildē komentāros gan tika pateikts, ka viņš nemaz neesot pilntiesīgs līvs, bet gan “pienācējs”, kurš noteicis, ka grupa piesliesies “nevis tautai, bet Kariņam”.

Joprojām nav skaidrs, kādēļ izskanēja, ka ar viltus ziņām un dezinformāciju saistīto aktīvistu pasākumā piedalīsies grupa “Līvi”.

Atmodas simbols kļūst par dezinformatoru marioneti

Taču sociālajos tīklos nedēļu mijā paguva izskanēt arī kāds cits, ne mazāk interesants apgalvojums, proti – ka 12. decembra pasākumu pulksten 12.00 Rīgas Domē ir pieteicis Vides aizsardzības klubs (VAK).

VAK 1986. gadā bija viens no Latvijas Trešās Atmodas dzinējspēkiem un faktiski ir būtiska daļa no Latvijas neatkarības atjaunošanas kustības.

Par pārsteigumu gan daļai sabiedrības, gan, kā noskaidroja Jauns.lv, arī daļai VAK ilggadējo biedru un bijušo biedru, apgalvojumi par kluba saistīšanos ar Jāni Pļaviņu un 12. decembrī notiekošo akciju ir patiesība.

Vēršoties Rīgas domē, tapa skaidrs, ka kluba ilggadējais prezidents (kopš 1987. gada) Arvīds Ulme tik tiešām ir pieteicis 12. decembra akciju visa VAK vārdā.

Par Arvīdu Ulmi, cita starpā, der zināt, ka viņš ir piektās šķiras Triju Zvaigžņu ordeņa saņēmējs, kura kartīte ar tajā minēto segvārdu “Zāle” tika atrasta Latvijas PSR VDK aģentu kartotēkā. Sadarbību ar VDK Ulme stingri noliedz.

Jāpiebilst, ka Arvīda Ulmes saistība ar Jāņa Pļaviņa aktivitātēm nav pārāk liels pārsteigums.

Portālam Jauns.lv līdz šim dažādos protestos ir vairākkārt sanācis sastapties ar viņa dzīvesbiedri, ZZS pārstāvi Diānu Ulmi, kura savu saikni ar Jāni Pļaviņu un viņa sekotājiem nebūt neslēpj.

Pats Arvīds Ulme savu pārliecību un atbalstu 12. decembra pasākumam ir paudis sociālajos tīklos, VAK vārdā skaidrojot, ka klubs vairs nevar noskatīties, kā Trešās Atmodas ideāli tiek pārvērsti pelnos.

Fotostāsts. Covid-19 pacientu ārstēšana stacionārā "Gaiļezers"

gallery icon
36

Neliksies mierā, kamēr neatnāks Levits un Kariņš?

Īpašu satraukumu par 12. decembra iespējamiem notikumiem Rīgas centrā rada tas, kā organizatori un pasākuma atbalstītāji komunicē sociālajos tīklos.

Šī brīža Ministru kabineta noteikumi paredz, ka šāda veida aktivitātēs drīkst piedalīties līdz 25 cilvēkiem.

Kā Rīgas domē noskaidroja Jauns.lv, VAK ir pieteicis 12. decembra pasākumu, norādot tieši šādu cilvēku skaitu, taču atsevišķos komentāros “Facebook” cilvēki tiek aicināti simtos un tūkstošos. Papildus tam izskanējusi arī norāde, ka katram ir jāpierunā uz dalību vismaz 10 cilvēki.

Ir izplatīti arī plakāti, kuros teikts, lai ļaudis sabrauc no visiem novadiem. Pasākuma pieteikuma anketā nav minēts nekas par automašīnām, taču ir pateikts, ka akcija notiks no 12.00 līdz “prasību izpildei”. Kā mērķis ir norādīts “apzinātība”.

No šī pieteikuma izriet, ka akcijas dalībnieki liksies mierā vien tad, kad sestdienā viņu priekšā klātienē vai attālināti, piemēram, ar “Zoom” starpniecību, parādīsies Egils Levits, Krišjānis Kariņš, atcels visus Covid-19 ierobežojumus un atvainosies par līdzšinējo darbu.

Pie Ministru kabineta atkal protestē pret Covid-19 ierobežojumiem

Šodien pie Ministru kabineta vienlaikus noritēja divas protesta akcijas pret ierobežojumiem, kuri ārkārtējās situācijas ietvaros noteikti, ar mērķi ierobežot Covid-19 ...

gallery icon
79

Vai dome atļaus mūžīgu “tautas sapulci” krastmalā?

Telefonsarunā ar Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinatori Airu Šmeldi Jauns.lv ātri vien pārliecinājās, ka pasākumu pieteikt kā potenciāli mūžīgu – ar sākuma laiku, taču skaidri nenorādot beigas – nav iespējams.

“Organizatori 8. decembrī ir uzaicināti sniegt detalizētu skaidrojumu par pasākuma plānu, tostarp pamatojot, kā tiks ievērota epidemioloģiskā drošība. Šādā formātā akciju pieteikt nav iespējams,” paskaidroja domes pārstāve.

Domē arī minēja, ka neatļaut šādas aktivitātes neesot pamata. Uzraudzīt, lai tie notiek atbilstoši likumdošanai un, netraucējot pilsētas iedzīvotāju drošībai, gan būšot likumsargu uzdevums.

Uz Jauns.lv jautājumu, vai Rīgas dome ir informēta, ka pasākums, kurš pieteikts ar 25 plānotajiem dalībniekiem, sociālajos tīklos tiek reklamēts kā grandioza tautas sapulce ar ļaudīm no visiem Latvijas novadiem, domē pauda – policijas rīcībā esot šāda informācija un notikumu attīstībai tiek sekots līdzi.

Tikmēr par iepriekš pieminētajām partijas “Alternative” pārstāvju sociālajos tīklos reklamētajām 12. decembra aktivitātēm  Rīgas domē izstāstīja sekojošo:

“Brīvības laukumā no pulksten 15:00 līdz 17:00 biedrība “Stabilitātei – Jā!” pieteikusi sapulci ar mērķi vērst uzmanību uz nepietiekošu atbalstu uzņēmējiem un strādājošiem ārkārtas situācijas ieviešanas laikā. Plānots, ka sapulcē piedalīsies 25 cilvēki. Pēc sapulces beigām, no pulksten 17:00 līdz 18:00, šī pati biedrība pieteikusi arī gājienu maršrutā: Brīvības piemineklis-Kaļķu iela-Šķūņu iela-Domu laukums-Jēkaba iela 11, ar tādu pašu mērķi un dalībnieku skaitu.”

Attiecībā pret pasākumu krastmalā vēl jāpiebilst, ka, tuvojoties sestdienai, tā atbalstītāji jau aicina cilvēkus ierasties ar “bungām un katliem”, “lai skaļāk”.