Sabiedrība
2020. gada 7. decembris, 21:08

Tirgotāji nikni par brīvdienās "aizliegto preču" sarakstu; bažas par turpmāko situāciju

TV3 ziņas

Viena no aizliegtajām zonām nedēļas nogalē lielveikalos bija alkohola nodaļa. Tagad visi aizliegumi noņemti un preci var brīvi iegādāties, tomēr pircēji pagaidām šo iespēju nesteidz izmantot, vēsta TV3 Ziņas.

Piektdienas vakarā alkohola stendus burtiski gāza riņķī un pastiprināti pirkti arī tabakas izstrādājumi. Tā liecina Latvijas tirgotāju asociācijas vērojumi. Kopumā preču pirkšanas palielinājums piektdienā vērojams pat par 50 – 60 procentiem, salīdzinot ar citām dienām.

"Ir milzīgs alkohola iepirkums piektdienas vakarā. Pat līdz 300 procentiem. Sestdienā, svētdienā ir kritums - 50 līdz 60 procenti," norāda Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

Visvairāk tirgotājus saniknojis haotiskais nepārdodamo preču saraksts, kam neesot nekādas loģikas. "Ļoti lielas pretenzijas pret šīm neloģiskajām lietām ko drīkst un, ko nedrīkst. Šampūnu drīkst, matu krāsu nedrīkst. Kremus vispār nedrīkst, kaut gan tas ir pirmais, kas nepieciešams pēc roku mazgāšanas un dezinfekcijas," sacīja Danusēvičs.

Pamatīgu klientu plūsmas palielinājumu piektdien izjutuši arī "Rimi" strādājošie. Brīvdienas bijušas klusākas, bet darbiniekiem nācies atbildēt uz daudziem jautājumiem par pieejamo preču sortimentu.

"Lai gan, lielākoties, pircēji bija saprotoši – ja nebija dzirdējuši par ierobežojumiem, vērsās pie mūsu kolēģiem – tomēr veikalos bija vērojamas konfliktsituācijas, kas bija saistītas gan ar ierobežojumiem, gan drošības prasību ievērošanu. Lielāko neizpratni radīja - kas ir, kas nav pirmās nepieciešamības preces. Tādu preču aizliegums kā skūšanās produkti, atkritumu maisi, baterijas," komentēja Regīna Ikala, SIA "Rimi Latvia" pāstāve.

Veikalu tīklā "Maxima" skaidro, ka ierobežojumi bija liels izaicinājums tieši tehniskā ziņā, pielāgojot tirdzniecības sistēmas, informējot klientus un vairāk nekā sešus tūkstošus darbinieku par izmaiņām, taču ar to izdevies tikt galā.

Veikalos konfliktu neesot bijis, bet bažas ir par nākotni. "Mēs ar nelielām bažām gaidām brīvdienas, jo starp astoņām brīvdienām, kas ir Ziemassvētki un Jaunais gads ir tikai trīs darbadienas. Līdz ar to cilvēki var būt vēl neapmierinātāki. Varbūt tas var kaut kādā veidā atspēlēties uz mūsu veikaliem," norādīja "Maxima Latvija" Komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.

Jāatgādina, ka arkārtējās situācijas laikā brīvdienās veikalos var iegādāties tikai pārtiku, higiēnas preces, dzīvnieku barību, preses izdevumus un sabiedriskā transporta biļetes. Šāda kārtība paredzēta vismaz līdz 11. janvārim.