foto: ekrānuzņēmums no video
VIDEO: atsakoties lietot sejas masku, sieviete Viesītē neapmierinātību izgāž uz pārdevējām
Sabiedrība
2020. gada 22. novembris, 23:55

VIDEO: atsakoties lietot sejas masku, sieviete Viesītē neapmierinātību izgāž uz pārdevējām

Jauns.lv

Ceturtdien, 19. novembrī, spēkā stājās valdībā atbalstītie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", kuri paredz, ka personas bez sejas maskām nedrīkst ielaist publiskās iekštelpās, savukārt pakalpojuma sniedzējs šādas personas nedrīkst apkalpot. Diemžēl sociālajos tīklos izplatās dažādi ieraksti un video, kuros gūstams apliecinājums, ka joprojām daļa sabiedrība atsakās pieņemt valdības noteikumus. Neapmierinātību un dusmas izjūt tieši apkalpojošajā sfērā strādājošie.

Vakar, 21. novembrī, sociālajā tīklā "Facebook" iedzīvotāju uzmanību pievērsis viens no šādiem gadījumiem. Kāda sieviete publicējusi Viesītē uzņemtu video. Tajā redzams, ka viņa atsakās ievērot valstī šobrīd noteikto kārtību, respektīvi, lietot sejas masku.

Savu nostāju viņa pamato, norādot, ka tiek pārkāptas viņas patērētāju tiesības. Tāpat viņa bilst, ka pārdevējs nevarot noteikt to, kādam jāizskatās klientam. 

Videomateriālā redzams, ka pārdevējas godprātīgi ievēro jaunos noteikumus un atsakās sievieti apkalpot. Kā noprotams, veikalā nav apsardzes darbinieka, kas palīdzētu situāciju atrisināt, tādēļ kliente vairākas minūtes pastāv "uz savām tiesībām" un pieprasa pārdevējām uzrādīt dokumentus, kas apstiprina, ka viņu nedrīkst apkalpot. Tāpat viņa norāda, ka tiekot kavēts viņas laiks. Visbeidzot, sieviete aiziet, kad pārdevēja norāda, ka veikalā nedrīkst filmēt. 

Diemžēl šis ir tikai viens no vairākiem līdzīgiem gadījumiem, kad klientu neapmierinātību izjūt tieši pārdevēji. 

Iepriekš arī Latvijas Radio Baldones veikala “Aibe” vadītāja Kristīne Paipala bija norādījusi, ka algot vēl vienu darbinieku veikals nevarot atļauties.

“Mani visvairāk biedē soda sankcijas, kas mums draud, ja es nenofiksēšu to cilvēku bez maskas.

Ja ienāks policija tieši tajā brīdī, tad būs man sods. Un tā summa nav maza – 5000 eiro. Es aizeju pēc darba mājās, bet man visu laiku ir jādomā, vai kaut kas nav noticis, vai nezvanīs kasiere.

Mēs arī iepriekš jau kontrolējām masku valkāšanu, bet tas ir cilvēciskais faktors, ja kāds to noņems pie makaroniem vai gaļas vitrīnas un tieši tajā brīdī var ienākt policija. Mums tāds sods nozīmētu veikala aizvēršanu pēc tam,” stāstīja Paipala.

Arī Baldones veikala “Lats” vadītāja Irina Cine bija paudusi, ka ir bijuši pircēji, kas joprojām masku vilkt negrasās.

“Cilvēki ir arī neatsaucīgi un reizēm paaugstina balss toni uz darbiniekiem, īpaši uz kasierēm. Bija gadījums, kad pircējs bez maskas atstāja demonstratīvi pirkumu un aizgāja. Tas ir slogs veikaliem. Un vakar pēc tā gadījuma pārdevēja bija ar asarām acīs. Cilvēki ir dažādi ar saviem jautājumiem vai pārmetumiem,” stāsta Cine.

Viņas ieskatā arī turpmāk kontrolei būtu jāpaliek policijas pārziņā.

Jau ziņots, ka no 19. novembra personas bez sejas maskām nedrīkst ielaist publiskās iekštelpās, savukārt pakalpojuma sniedzējs nedrīkst apkalpot personu bez sejas maskas, paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Veselības ministrijā (VM) skaidroja, ka šāds regulējums nepieciešams, jo ir personu loks, kas iekštelpās, piemēram, tirdzniecības centros nelieto vispār vai neatbilstoši lieto mutes un deguna aizsegus normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos, tādējādi pakļaujot gan sevi, gan arī citas personas inficēšanās riskam ar Covid-19 infekciju.

"Līdz ar to, lai pēc iespējas novērstu attiecīgu komercdarbību veidu aizliegšanu vai pārlieku ierobežošanu, ir nepieciešams noteikt, ka pasākuma organizatoram vai saimnieciskā pakalpojuma sniedzējam ir aizliegts sniegt pakalpojumu personai, kura neievēro pasākuma organizatora vai saimnieciskā pakalpojuma sniedzēja lūgumu ievērot epidemioloģiskās drošības prasības," atzina VM.

Jauns.lv aicina visus Latvijas iedzīvotājus ievērot valdības grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" un lietot sejas maskas visās publiskās vietās, tostarp veikalos.