foto: Sandras Kalnietes privātais arhīvs
Kalniete: baltkrievu tauta ir pelnījusi Saharova balvu
Sabiedrība
2020. gada 23. oktobris, 13:08

Kalniete: baltkrievu tauta ir pelnījusi Saharova balvu

Karlīna Timofejeva

Andreja Saharova balvu par domas brīvību 2020. gadā Eiropas Parlaments ir piešķīris Baltkrievijas demokrātiskajai opozīcijai, ko pārstāv Koordinācijas padome, Drosmīgo sieviešu iniciatīva un politiskās un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji. Balva tiks pasniegta šī gada 16. decembrī un tās laureāti ir vairāki Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas līderi, tostarp Svetlana Tihanovska,Svetlana Aleksijeviča, Marija Koļesņikova,Olga Kovaļkova,Veronika Capkalo, Sergejs Tihanovskis, Aleksandrs Beļickis, Sergejs Duļevskis, Stepans Putilo, Nikolajs Statkevičs.

Eiropas Tautas partijas grupas viceprezidente Eiropas Parlamentā Sandra Kalniete: “Baltkrievijas tauta ir pelnījusi Saharova balvu, jo visu paaudžu baltkrievu iedzīvotāji ir vērsušies pret Lukašenko diktatūru. Vardarbība neapturēs Baltkrievijas tautas prasības pēc brīvām vēlēšanām un demokrātiskām pārmaiņām.”

foto: Eiropas Parlaments

S. Kalniete norāda, ka akadēmiķa Andreja Saharova vārdā nosaukto balvu Eiropas Parlaments ik gadu piešķir par domas brīvību tiem, kuri ziedojas cīņai par cilvēktiesībām. “Tieši tas šobrīd notiek Baltkrievijā – visa pasaule apbrīno baltkrievu sieviešu un vīriešu apņēmību, drosmi un izturību cīņā par brīvību un demokrātiju savā valstī, tāpēc balva ir atzinība baltkrievu tautai, ko tās vārdā saņems opozīcijas līderi, kas pārstāv pretestības kustības politisko un sociālo dažādību. Viņi ar savu stāju un mērķtiecību iedvesmo cilvēkus turpināt cīņu par pārmaiņām un godīgām prezidenta vēlēšanām, lai izbeigtu Lukašenko režīmu,” uzsver ETP viceprezidente.

foto: Eiropas Parlaments

Lai demonstrētu plašu starptautisku atbalstu jaunai, demokrātiskai Baltkrievijai, pēc Eiropas Tautas partijas grupas aicinājuma Saharova balvas piešķiršanu Baltkrievijas demokrātiskajai opozīcijai atbalsta arī divas citas politiskās grupas Eiropas Parlamentā – liberāli centriskā politiskā grupa “Renew Europe” un Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupa. Eiropas Tautas partijas grupa norāda, ka Baltkrievijā notiek miermīlīga demokrātiska revolūcija – pēc daudzu gadu desmitu klusēšanas ir dzimusi jauna pilsoniskā nācija, kas pieprasa demokrātiskas pārmaiņas valstī. Demokrātisko revolūciju virza baltkrievu tautas vēlme lemt pašai par sevi, brīvi un godīgi ievēlēt savus līderus un uzņemties atbildību par savas valsts nākotni.

foto: Eiropas Parlaments

Eiropas Tautas partija iestājas par Baltkrievijas iedzīvotāju prasību sarīkot atkārtotas, godīgas prezidenta vēlēšanas, prasa atbrīvot politieslodzītos un apcietinātos Koordinācijas padomes locekļus un neatzīst Aleksandru Lukašenko par atkārtoti ievēlētu prezidentu. “Eiropa atbalstīs jauno, demokrātisko Baltkrieviju gan finansiāli, gan sekmējot ekonomisko sadarbību, taču nekavējoši palīdzība ir jāsniedz režīma represijās cietušajiem un viņu ģimenēm. Ne santīms Eiropas no piešķirtajiem 53 miljoniem eiro nedrīkst nonākt Lukašenko valdības koferos," pārliecināta ETP grupas viceprezidente.

foto: Eiropas Parlaments

Sandra Kalniete pārstāv partiju apvienību JAUNĀ VIENOTĪBA. Pildot doto mandātu darbam Eiropas Parlamentā, Kalniete strādā Ārlietu un Starptautiskās tirdzniecības komitejās, kā arī Drošības un aizsardzības apakškomitejā. Nevalstiskās organizācijas “VoteWatch Europe” reitingā S. Kalniete ierindota starp 100 ietekmīgākajiem Eiropas Parlamenta deputātiem.

foto: Eiropas Parlaments

Deputāte aktīvi darbojas Austrumu partnerības ietvaros, lai sekmētu demokrātiskos procesus tādās valstīs kā Ukraina, Moldova, Gruzija un citas. Eiropas Tautas partijas (ETP) grupa ir lielākā Eiropas Parlamentā kopš 1999.gada. Pašlaik labēji centriskajā politiskā grupā strādā 187 deputāti no visām ES dalībvalstīm. Vienīgais Latvijas politiskais spēks, kas pārstāvēts vadošajā Eiropas politiskajā saimē, ir partija VIENOTĪBA/partiju apvienība JAUNĀ VIENOTĪBA. 

Raksts sadarbībā ar ETP frakciju Eiropas Parlamentā.