foto: LETA
Ko patiesībā nozīmē augstu policijas darbinieku rotācija
Sabiedrība
2020. gada 23. oktobris, 03:44

Ko patiesībā nozīmē augstu policijas darbinieku rotācija

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks veiks četru ļoti augstu policijas amatpersonu rotāciju. Izmaiņas skars VP koledžu un Kriminālpolicijas pārvaldi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Policijas koledžai būs jauns direktors

No šī gada 26. oktobra Valsts policijas direktora pienākumus uzsāks pildīt VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Ģirts Zalāns, kurš šajā amatā nomainīs līdzšinējo priekšnieci Dinu Tarāni. Zalāns amatā ir iecelts uz laiku līdz 2022. gada 16. janvārim. Savukārt Tarāne uz laiku ne ilgāk, kā līdz 2021. gada 6. decembrim tiek iecelta par koledžas priekšnieka vietnieci, jo pašreizēja šī amata izpildītāja Zane Pumpure atrodas ilgstošā prombūtnē.

Parasti gan apstiprināšana amatā uz tik īsu termiņu nozīmē, ka darbiniekam dod iespēju nostrādāt termiņu, kas ļauj saņemt noteikta apjoma izdienas pensiju.

Kā rotācijas iemesli minēti: “Lai nodrošinātu efektīvu VP koledžas uzdevumu un darba organizācijas uzlabošanas pasākumu realizāciju, kā arī ņemot vērā VP attīstības koncepciju un, vērtējot situāciju koledžā kontekstā ar Valsts kontroles revīzijā konstatēto”.

Jauns.lv jau rakstīja par šīs VK revīzijas slēdzienu, kurā bija konstatēti pārkāpumi pedagogu reālā darba uzskaitīšanā, kā rezultātā nebija saprotams vairāku desmitu tūkstošo eiro tēriņu pamatojums. Zalānam ir gan ilggadēja praktiskā darba pieredze VP, gan pedagoģiskā darba pieredze Rīgas Stradiņa universitātē un arī pašā policijas koledžā.

Andreju Sozinovu faktiski pazemina amatā

No pašreizējā amata būs jāaiziet arī VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka vietniekam, Kriminālpolicijas pārvaldes priekšniekam pulkvedim Andrejam Sozinovam, kurš dienesta interesēs uz trīs gadiem tiek pārcelts uz Zemgales reģiona tādu pašu amatu.

foto: LETA
Andrejs Sozinovs

Viņa vietā savukārt stāsies līdzšinējais Zemgales reģiona Kriminālpolicijas priekšnieks pulkvežleitnants Juris Staļģevics.

Kā izsakās Ruks, tad "abi priekšnieki ir pieredzējuši un profesionāli policisti, kuri līdzšinējos amatos ir pavadījuši aptuveni 10 gadus. "Man nav ne mazāko šaubu, ka ar savām zināšanām, pieredzi un personiskajām īpašībām viņi ienesīs jaunas, radošas idejas policijas darbā. Tāpēc šī rotācija ne vien radīs iespējas izprast darba atšķirības un veicinās pieredzes apmaiņu starp reģioniem, bet arī nodrošinās labākas prakses un jaunu risinājumu, inovatīvas pieejas ieviešanu, kas kopumā pozitīvi ietekmēs VP attīstību un sabiedrība no šīm pārmaiņām tikai iegūs," saka Ruks.

Zinātāji gan stāsta, ka pašam Sozinovam jau uzreiz pēc Ruka nozīmēšanas VP priekšnieka amatā ir bijis skaidrs, ka šajā amatā viņš nepaliks, jo publiskajā telpā ir pietiekoši daudz informācijas, kas uz viņu met zināmu ēnu. Tā saistīta gan ar viņa saudzējošo attieksmi pret vairākiem darbiniekiem, kas pieķerti pārkāpumos, gan ar neskaidrību par nekustamajiem īpašumiem.

Kaut arī amati pēc to nosaukumiem ir it kā līdzīgi, tomēr Rīgas reģiona Kriminālpolicijas priekšniekam ikdienā nākas strādāt ar daudz nopietnākiem noziegumiem, un viņa ietekme ir daudz lielāka, tāpēc jebkurā gadījumā šāda rotācija ir vērtējama, kā Sozinova faktiska pazemināšana amatā. Ļoti ticami, ka Rukam, kurš ilgus gadus strādājis un arī vadījis slepeno ārējās novērošanas un izsekošanas dienestu, ir pietiekami daudz operatīvās informācijas par situāciju valstī un policijā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās