foto: Evija Trifanova/LETA
Pircējs uzklūp "Depo" apsardzei: "Jūs kā traki suņi...!" un iedarbina ugunsgrēka trauksmi. Vadība skaidro, kāpēc apmeklētāju saslēdza rokudzelžos
Lai savaldītu agresīvu Daugavpils „Depo” pircēju veikala apsargiem nācās ne tikai viņam sejā iepūst asaru gāzi, bet arī viņu ieslēgt rokudzelžos.
112
2020. gada 22. oktobris, 06:30

Pircējs uzklūp "Depo" apsardzei: "Jūs kā traki suņi...!" un iedarbina ugunsgrēka trauksmi. Vadība skaidro, kāpēc apmeklētāju saslēdza rokudzelžos

Jauns.lv

Daugavpils veikala „Depo” apmeklētājs, kuru apsargi bija spiesti savaldīt, viņam acīs iesmidzinot asaru gāzi, un saslēgt rokudzelžos, kļuvis neadekvāti agresīvs: apsardzes darbiniekus apsaukājis par trakiem un iedarbinājis veikala ugunsdzēsības signalizāciju, skaidro veikalu tīkla vadība.

Jauns.lv jau rakstīja, ka apsargs Daugavpils veikala būvniecības veikala „Depo” apmeklētājam – kādam vīrietim par nevēlēšanos uzvilkt mutes un deguna aizsargmasku sejā iesmidzināja asaru gāzi. Šis notikums izraisīja plašu rezonansi un komentāru jūru interneta vidē. Vieni aizstāvēja veikala apsargus un uzskatīja, ka cilvēkiem, kas neievēro epidemioloģiskās drošības pasākumus un neciena citus līdzcilvēkus, kam ir sejas maskas, tā arī vajag,

Kāda apsarga sieva „Facebook” notikušo komentēja: „Bet vai jūs zināt visu, kas tur noticis? Apsargs neizmantotu asaru gāzi, ja tas nebūtu nepieciešams. Mans vīrs tur strādā un zina vairāk nekā raksta”. Apsaukāja par trakiem suņiem, iedarbināja ugunsdzēsības signalizāciju

Nu arī veikalu tīkla mārketiga direktora vietnieks Rimants Jurgans Jauns.lv sniedzis savu skaidrojumu par svētdien, 18. oktobrī, Daugavpils „Depo” notikušo incidentu: 

foto: Paula Čurkste/LETA
Būvmateriālu veikalus „Depo”, tāpat kā visās valsts tirdzniecības vietas, var apmeklēt tikai ar sejas maskām. Neapzinīgie pircēji, kurus aicina ievērot šo prasību, bieži kļūst rupji un agresīvi.

„Persona (1987. gadā dzimušais vīrietis, kuru apsargi bija spiesti savaldīt – red.) veikalu apmeklēja bez mutes un deguna aizsega, neievērojot valdības izdotos noteikumus Covid-19 ierobežošanai. Apsardzes darbinieks vērsa apmeklētāja uzmanību, ka pamatojoties uz valdības lēmumiem, veikalu drīkst apmeklēt tikai ar mutes un deguna aizsegu. Apmeklētājs šo aicinājumu ignorēja un devās uz instrumentu nodaļu.

Apmeklētājam esot instrumentu nodaļā, apsardzes darbinieks atkārtoti piegāja un aicināja uzlikt masku vai to nopirkt, vai atstāt tirdzniecības telpas. Tāpat izteica brīdinājumu, ka, ja apmeklētājs neizpildīs prasības, tad tiks aizturēts un nodots Valsts policijai. Uz to apmeklētājs rupji atbildēja (citāts): “Jūs, kā traki suņi, klūpat priekšniecības izmestajam kaulam un par katru cenu izpildāt viņu prasības”.

Apsardzes darbinieks lūdza apmeklētāju sekot viņam uz dienesta telpu, bet apmeklētājs atgrūda apsardzes darbinieku un, ignorējot aizrādījumus, turpināja apskatīt preces. Ņemot vērā, ka apmeklētājs nepakļāvās apsardzes darbinieka likumiskajām prasībām un kļuva agresīvs, tika pieaicināts vēl viens apsardzes darbinieks, lai apmeklētāju nogādātu dienesta telpā.

Dienesta telpā apmeklētājs turpināja izrādīt agresīvu pretošanos un, sitot pa ugunsgrēka trauksmes pogu, centās to nospiest. Uz apsardzes darbinieka lūgumu neaiztikt pogu apmeklētājs nereaģēja, tā vietā to tīšām sabojāja noraujot elektrības padeves kabeli, kas savukārt, izraisīja automātisku ugunsgrēka apziņošanas sistēmas nostrādāšanu – nostrādāja skaņas signāls tirdzniecības zālē.

Lai savaldītu apmeklētāju un mazinātu nodarīto zaudējumu apmēru, tika pielietots tehniskais aizsardzības līdzeklis un apmeklētājs tika saslēgts roku dzelžos. Nekavējoties tika izsaukta Valsts policija, kurai tika iesniegts paskaidrojums. Ņemot vērā, ka veikalam nodarīti arī materiālie zaudējumi, tad par šo faktu Valsts policijai tiks rakstīts iesniegums. Nepieciešamības gadījumā, Valsts policijai tiks iesniegti arī pierādījumi”.

Policija izmeklē incidentu

Savukārt Valsts policijas Daugavpils reģiona pārvaldes preses sekretāre Lāsma Kursīte informējusi, ka 18. oktobrī ap pusvienpadsmitiem no rīta „policija saņēmusi izsaukumu uz veikalu Stacijas ielā, kur pret 1987. gadā dzimušu vīrieti bija pielietota asaru gāze. Uz vietas tika sniegta pirmā medicīniskā palīdzība. Policija sīkākus komentārus nesniedz, jo pagaidām tiek skaidroti notikušā apstākļi”.

Sabiedrības uzmanību svētdien Daugavpils „Depo” notikušajam pievērsa kāds ieraksts sociālajā tīklā „Facebook”, kas neatklāja visu notikušā aspektus: „Daugavpils „Depo” iegāja vīrietis bez maskas. Drīz vien, pienāca apsardzes darbinieks pateica, lai uzliek masku, bet vīrietis atbildēja, ka piecu minūšu laikā nopirks vajadzīgo instrumentu un aizies, pēc kā apsardzes darbinieks pa rāciju izsauca otru apsargu un, paķerot vīrieti aiz rokām, vilka uz savu apsargu telpu. Tā kā durvis nebija domātas trim cilvēkiem kopā, viens no apsargiem ieskrēja durvīs, par ko bija ļoti aizkaitināts un paķēra gāzes baloniņu, ar kuru vīrietim iesmidzināja acīs. Pēc tam tika izsaukta policija. Policija izsauca ātro palīdzību, jo vīrs neko neredzēja un pats nevarēja pārvietoties”.

Apmeklētāji kļūst agresīvi un rupji

Jurgans piebilst: „Šobrīd spēkā esošais regulējums (MK noteikumi Nr.360) paredz, ka no līdz 6. novembri tirdzniecības telpās ir jālieto mutes un deguna aizsegs. Ekonomikas ministrija uzlika par pienākumu komersantam nodrošināt, lai tirdzniecības telpu apmeklētāji lietotu mutes un deguna aizsegus.

Pie visu veikalu „Depo” ieejām ir izvietots informatīvs plakāts ar aicinājumu veikalu apmeklēt TIKAI maskās. Veikalu apsardzes dienesta darbinieku uzdevums ir aicināt veikalu apmeklētājus uzlikt mutes un deguna aizsegus. Ja nav maskas, tad aicināt masku iegādāties pie ieejas tuvākajā kasē. Ja veikalu apmeklētāji atsakās lietot vai nopirkt masku, tad, rūpējoties par apzinīgajiem pircējiem un savu darbinieku veselību, apsardzes
dienesta darbinieka uzdevums ir lūgt veikala apmeklētāju atstāt tirdzniecības telpas.

Ja apmeklētājs nav gatavs ievērot valstī un „Depo” veikalos noteikto kārtību, viņam ir tiesības apmeklēt jebkuru citu veikalu.

Diemžēl ne visi apmeklētāji ir gatavi ievērot valstī un „Depo” veikalos noteikto kārtību. Pēc vairākkārtējiem lūgumiem lietot deguna un mutes aizsegus, šie apmeklētāji kļūst agresīvi, aizvainojoši rupji un bieži izsaka draudus gan veikala, gan apsardzes dienesta darbinieku dzīvībai un veselībai.

„Depo” arī turpmāk ievēros un arī saviem veikala apmeklētājiem prasīs ievērot visu valstī noteiktu likumu prasības. Vēlamies īpaši uzsvērt, ka deguna un mutes aizsega lietošana ir cieņas izrādīšana pret sabiedrību, līdzcilvēkiem un mediķiem”.