foto: AFP/Scanpix
Saharova balvai 2020. gadā izvirza Baltkrievijas, Hondurasas un Irākas aktīvistus
Pagājušajā gadā balvu saņēma uiguru ekonomists Ilhams Tohti, kurš cīnījās par Ķīnas uiguru minoritātes tiesībām. Balvu Strasbūrā tēva vietā saņēma viņa meita, jo Tohit atrodas ieslodzījumā Ķīnā.
Politika
2020. gada 13. oktobris, 10:14

Saharova balvai 2020. gadā izvirza Baltkrievijas, Hondurasas un Irākas aktīvistus

Jauns.lv

Pirmdien Eiropas Parlaments 2020. gada Saharova balvai izvirzīja Baltkrievijas opozīciju, Hondurasas vides aizstāvjus un Mosulas arhibīskapu no Irākas.

Pirmdien, 12. oktobrī, EP Ārlietu un Attīstības komiteju deputāti balsojumā lēma 2020. gadā Saharova balvai par domas brīvību izvirzīt:

• Baltkrievijas demokrātisko opozīciju, ko pārstāv Koordinācijas padome, drosmīgo sieviešu iniciatīva, un politiskās un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji;

• Gvapinolas aktīvistus un traģiski nogalināto Bertu Kaseresu no Hondurasas;

• Mosulas arhibīskapu monsinjoru Nadžību Mikaēlu Musu no Irākas.

Nākamie soļi

Balvas laureātu 22. oktobrī izvēlēsies Eiropas Parlamenta Priekšsēdētāju konference (priekšsēdētājs un politisko grupu vadītāji). Balvu pasniegs ceremonijā Parlamenta plenārsēžu zālē 16. decembrī.

Kas ir Saharova balva?

Eiropas Parlaments katru gadu piešķir Saharova balvu par domas brīvību. Tā izveidota 1988. gadā, lai godinātu personas un organizācijas, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības. Tā nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam, un paredz arī 50 000 eiro lielu naudas balvu.

Pagājušajā gadā balvu saņēma uiguru ekonomists Ilhams Tohti, kurš cīnījās par Ķīnas uiguru minoritātes tiesībām.