foto: Juris Rozenbergs
VIDEO: miliči un jūrnieki Rīgas Centrālā stacijā: uzburot 80. gadus, filmē kino darbu "Mātes piens"
Vakarpusē filmēšanas komanda strādāja pie samērā īsas ainas, kurā redzama pagājušā gadsimta beigu drānās ietērptu pasažieru ieplūšana tā laika Centrālajā stacijā.
Sabiedrība
2020. gada 7. oktobris, 12:58

VIDEO: miliči un jūrnieki Rīgas Centrālā stacijā: uzburot 80. gadus, filmē kino darbu "Mātes piens"

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Otrdien 6. oktobrī Rīgas Centrālajā stacijā noritēja režisores Ināras Kolmanes topošās spēlfilmas “Mātes piens” filmēšana, kuras ietvaros mazāk pazīstamais stacijas gals Dzirnavu ielas pusē ar talantīgu masu skatu aktieru palīdzību tika atgriezts pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados.

Pilnmetrāžas spēlfilma “Mātes piens” tiek veidota pēc rakstnieces Noras Ikstenas identiski nosauktā romāna motīviem. Šo kino darbu veido filmu studija “Deviņi”. Mātes un meitas lomās būs Maija Doveika un Rūta Kronberga.

Rīgas Centrālajā stacijā uzņem filmu "Mātes piens"

Otrdien 6. oktobrī Rīgas Centrālajā stacijā noritēja režisores Ināras Kolmanes topošās spēlfilmas “Mātes piens” filmēšana, kuras ietvaros mazāk pazīstamais stacijas ...

gallery icon
186

Centrālajā stacijā ieplūst ļaudis no pagātnes

Pirmais filmēšanas posms sākās vēl 15. septembrī un ir plānots, ka tas noritēs līdz oktobra sākumam.

Šajā laikā plānots uzfilmēt epizodes, kuras attēlo laika posmu no 1981. līdz 1983. gadam, kad māte atgriežas no Ļeņingradas un tiek nosūtīta strādāt lauku ambulancē, un viņas meita dodas viņai līdzi uz laukiem, saskaras ar dzīvi lauku skolā un dzīvo līdzi mātes ciešanām.

Dienā, kad Rīgas Centrālajā stacijā tika filmēti masu skati ar vilciena pienākšanu, filmēšanas laukumā viesojās arī Jauns.lv.

Vakarpusē filmēšanas komanda strādāja pie samērā īsas ainas, kurā redzama pagājušā gadsimta beigu drānās ietērptu pasažieru ieplūšana tā laika Centrālajā stacijā.

Starp tiem bija zemnieki, miliči, draudīga paskata PSRS Iekšlietu ministrijas spēku pārstāvji, lepni pilsētnieki un citi.

Jāatzīst, ka tērpi nudien padevušies autentiski, lai arī vienam no dalībniekiem kājās bija manāmas zīmola "Vans" pēdējo gadu izlaiduma kurpes. "Tas par blatu..." paskaidroja jaunietis.

“Cik zemu var krist biedrenes!”

Masu skatu dalībnieku vidū netrūka arī tādu, kuriem gribētos iedalīt pašiem savu filmu vai seriālu.

Biežajās pauzēs, kuras ir daļa no mēģinājumiem un paša filmēšanas procesa, atraktīvākie masu skatu dalībnieki izklaidē viens otru.

Ar šādu garā laika pavadīšanu īpaši izcēlās kāds pāris, kuri sarunā ar citiem izlikās par vīzdegunīgiem padomju paraug-pilsoņiem ar “sakariem varas orgānos” un “melnu volgu” īpašumā.

Pāra aizraujošā aktierspēle tik tiešām ir jāredz:

Īpaši piedomāts pie vides autentiskuma

Filmas veidotāji ziņo, ka “Mātes piens” filmēšanā piedalās starptautiska komanda – operators Rolands Leonavičs (Lietuva), mākslinieks Algirds Garbačiausks (Lietuva), rekvizitore Dace Rožlapa, kostīmu māksliniece Evija Džonsone, grima māksliniece Gunda Zvirbule, producenti Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova-Jēkabsone, izpildproducente Ieva Majore. Filmas aktieru atlasi ir veikusi aģentūra "Austra Casting".

Šogad filmēšana galvenokārt notiks Limbažu rajonā un Rīgā.

Majore norādīja, ka liels ieguvums filmēšanas grupai ir Limbažu novada pašvaldības un iedzīvotāju atbalsts, arī iespēja filmēšanā izmantot VAS "Latvijas dzelzceļš" un AS "Pasažieru vilciens" vilcienu sastāvus, kādi tie bija 1980. gados, un pārveidot Rīgas staciju atbilstoši padomju laiku izskatam.

Iepriekšējā režisores Kolmanes pilnmetrāžas spēlfilma "Bille" (2018), kas tika uzņemta programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" un ir Latvijas, Lietuvas un Čehijas kopražojums, ieguvusi dažādus apbalvojumus, tai skaitā Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma.