foto: LETA
FID priekšniece Znotiņa "dziļi atvainojas" sabiedrībai par savu rīcību
Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšniece Ilze Znotiņa
Politika
2020. gada 2. oktobris, 11:14

FID priekšniece Znotiņa "dziļi atvainojas" sabiedrībai par savu rīcību

Jauns.lv

Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšniece Ilze Znotiņa atvainojas sabiedrībai par savu rīcību, pārkāpjot normatīvajos aktos noteikto valsts amatpersonu amatu savienošanas kārtību, valsts amatpersonas deklarācijā nenorādot savā SIA ieņemamo valdes locekles amatu, portālam Jauns.lv pavēstīja dienesta pārstāve Zaiga Barvida. 

"Es dziļi atvainojos visai sabiedrībai kopumā un katram tās pārstāvim atsevišķi par savu rīcību, valsts amatpersonas deklarācijā nenorādot savā SIA ieņemamo valdes locekles amatu. Apzinoties, ka vienmēr esmu iestājusies par caurskatāmu un likumīgu rīcību ikvienas amatpersonas darbā, es pilnībā atzīstu savu pārkāpumu un vainu sabiedrības priekšā," saka Znotiņa.

Tāpat Znotiņa norāda, ka SIA "Katre" saimnieciskā darbība ir pārtraukta kopš 2014.gada, taču tās darbība saskaņā ar Uzņēmuma reģistra noteikumiem atjaunojusies automātiski. 

Znotiņa atzīst, ka viņai kā juristei, stājoties atbildīgajā Finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieces amatā, bija jāpārliecinās gan par atbilstību likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" normām, gan par savas SIA darbību un attiecīgi jārīkojas, likvidējot uzņēmumu. Ilze Znotiņa, uzsākot uzņēmuma likvidācijas procesu, sevi iecēla par likvidatoru, uzskatot, ka uzņēmumā visos tā darbības posmos ir jādarbojas ar to saistītajām personām.

Znotiņa uzsver, ka pārkāpums izdarīts bez nodoma un atzīst Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja  16.septembrī pieņemto lēmumu par taisnīgu un 28.septembrī ir pilnībā samaksājusi piemēroto sodu.

Laikraksts "Diena" šogad jūnijā vēstīja, ka Znotiņa amatpersonas deklarācijā nebija norādījusi valdes locekļa amatu savā privātā uzņēmumā SIA "Katre".

Laikraksts, atsaucoties uz "Lursoft" datiem, vēstīja, ka kopš 2006.gada 2.janvāra Znotiņa bijusi "Katre" valdes locekle. Vasaras sākumā FID priekšniece bijusi vienīgā šīs 2005.gada pavasarī dibinātās SIA valdes locekle, īpašniece un patiesā labuma guvēja, bet tad uzņēmumam sākts likvidācijas process. 2019.gadā Znotiņa amatpersonas deklarācijā uzrādījusi, ka no šīs SIA dividendēs izņēmusi 4631 eiro.

2018.gadā stājoties FID vadītājas amatā, Znotiņa "Katre" valdes locekles amatu bija uzrādījusi amatpersonas deklarācijā, savukārt 2019.gadā deklarācijā tas nebija pieminēts. Tomēr "Lursoft" dati rādot, ka Znotiņa amatu visu 2019.gadu esot saglabājusi, tādējādi pārkāpjot likuma normas, atzīmēja laikraksts.

FID pārstāve Zaiga Barvida aģentūrai LETA 19.jūnijā skaidroja, ka "Katre" kopš 2014.gada ir apturēta saimnieciskā darbība, par ko atbilstoši normatīvajiem aktiem Valsts ieņēmumu dienestā tika iesniegts paziņojums.

Tāpat kopš 2017.gada aprīļa SIA "Katre" ir izslēgta no pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistra un ir sākts tās likvidācijas process. Znotiņas amatpersonas deklarācijā norādītā atlīdzība ir pirms darbības apturēšanas uzkrātās peļņas sadale, iepriekš norādīja dienestā.