"Bija bērnu laistīšanās ar ūdeni, kaut arī nav karsts" - joprojām šķetina masveida ģībšanu Dziesmu svētkos
Svētku izpilddirektore Agra Bērziņa norāda uz vecāku lomu - bērni esot jāsagatavo sadzīves apstākļiem, ar kuriem jārēķinās pāris dienu.
Sabiedrība
2015. gada 24. septembris, 19:23

"Bija bērnu laistīšanās ar ūdeni, kaut arī nav karsts" - joprojām šķetina masveida ģībšanu Dziesmu svētkos

Jauns.lv

Vecākiem bērni ir jāsagatavo dziesmu svētku sadzīviskajiem apstākļiem, šādu viedokli ceturtdien sanāksmē Latvijas Nacionālajā kultūras centrā (LNKC) pauda XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izpilddirektore Agra Bērziņa.

LNKC ceturtdien notiek Dziesmu un deju svētku padomes kārtējā sēde, kurā informē par pagājušo svētku rezultātiem, kā arī ar svētku darba organizācijas izvērtēšanas komisijas ziņojumu un tā rezultātiem.

Bērziņa norādīja, ka vecāki ir vairāk jāinformē par to, ka dziesmu un deju svētki nav ikdiena, bet gan papildu slodze. Pēc svētku izpilddirektores domām, vecākiem bērni ir jāsagatavo sadzīves apstākļiem, ar kuriem jārēķinās pāris dienu.

Viņa uzsvēra, ka nākamajos svētkos jādomā arī par bērnu disciplīnu un kārtību, kā arī par personisko atbildību un rūpēm par savu un pārējo veselību.

"Nepārtraukti ir jāatgādina, ka ir jāpaēd, jāpadzeras, jāapģērbjas atbilstoši apstākļiem, jāiet gulēt. Gan šajos, gan iepriekšējos svētkos bija bērnu laistīšanās ar ūdeni pēc koncerta, kaut arī nav karsts, un bērni nav pārkarsuši," uzskaitīja Bērziņa.

Ūdens pudelēs svētkos bijis bez maksas, tādēļ svētku izpilddirektore uzskata, ka bērni ar ūdeni laistījušies, jo viņiem nebija par to jātērē nauda.

Viņa sacīja, ka ļoti svarīgs jautājums ir svētku dalībnieku izmitināšana un ēdināšana, kam turpmāk būs jāpievērš vairāk uzmanības.

Dziesmu un deju svētku padome ir konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir sekmēt dziesmu un deju svētku procesa ilgtspēju un tradīcijas tālāknodošanu. Tās sastāvu apstiprina uz pieciem gadiem, un padomes uzdevumi ir noteikti Dziesmu un deju svētku likumā. Padomē darbojas gan valsts, pašvaldību un kultūras organizāciju pārstāvji, gan kultūras nozaru eksperti, gan arī nevalstisko organizāciju pārstāvji. Dziesmu un deju svētku padomes darbu koordinē Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisinājās Rīgā no 6. līdz 12.jūlijam, tajos piedalījās aptuveni 37 890 dalībnieku.

Mežaparka Lielajā estrādē ģenerālmēģinājuma laikā sākās bērnu masveida ģībšana, kā dēļ tika pārtraukts koncerts, un vēlāk naktī ministres vadībā tika pieņemts lēmums atcelt arī svētku gājienu. Taču šis lēmums netika ievērots un gājiens notika.

BNS/ Foto: Ieva Lūka/ LETA, Evija Trifanova/LETA